kaupunkikuva arkktitehtuuri

Annamme viisi kamera-asetuksiin ja kuvaustekniikkaan liittyvää neuvoa, joiden avulla voit saada hyviä kuvia kaupunkimiljööstä. 

© Shutterstock

5 vinkkiä kaupunkimiljöön kuvaamiseen

Sopivilla kuvauslaitteilla ja oikeilla säädöillä voidaan myös kaupunkikuviin saada terävyyttä ja sävykkyyttä sekä uusia yksityiskohtia. Tässä 5 vinkkiä entistä parempiin arkkitehtuurikuviin.

keskiviikko 19. syyskuuta 2018 teksti Kristoffer Engbo

1. Kuvaterävyyttä valotusaukon valinnalla

Useimmat objektiivit piirtävät terävimmin keskisuurilla aukoilla kuten F8 ja F11. 

Valitse siitä syystä aukkoautomatiikka eli A tai Av sekä keskisuuri valotusaukko.

Valotusaika voi silloin muodostua liian pitkäksi ja kuvat voivat tärähtää, jos kuvataan käsivaralta. Silloin täytyy kasvattaa ISO-herkkyyttä.

2. Älä anna kameran hämätä

Kun kuvataan hyvin tummia tai hyvin vaaleita rakennuksia, voi kameran valonmittausjärjestelmä hämääntyä, jolloin kuva yli- tai alivalottuu.

Silloin on syytä käyttää kameran valotuksenkorjauspainiketta, joka on merkitty plus- ja miinus-merkein.

Pidä sitä pohjassa ja pyöritä säätökiekkoa niin monta askelta, että valotus korjaantuu. Positiivisilla arvoilla valoisuus lisääntyy eli kuva vaalenee ja negatiivisilla arvoilla valotus vähentyy eli kuva tummenee.

Etunurkassa näytämme, kuinka valotuksenkorjausta käytetään Canon-kamerassa ja Nikon-kamerassa.

Lue myös: Näin toimii kameran valotuksenkorjaus

3. Kaupunkikuvia teleobjektiivilla

Moni haluaa arkkitehtuuria kuvatessaan kokonaisen rakennuksen samaan kuvaan, mutta laajakulmalla kuvattaessa tahtoo mukaan tulla myös kaikkea tarpeetonta. 

Jos sen sijaan zoomataankin niin, että kuvaan tulee vain osa rakennuksesta, tulee kuvasta selkeämpi ja levollisempi.

kaupunkikuvaus arkkitehtuurikuvaus

Teleobjektiivilla voidaan arkkitehtuuri- ja kaupunkikuviin saada graafista ilmettä.

© Shutterstock

4. Värit ja valoisuus kuntoon tietokoneen avulla

Raakakuvia voidaan muokata jpeg-tiedostoja enemmän ilman pelkoa kuvanlaadun heikentymisestä. Värilämpötilaa voidaan huoletta muutella ja myös kuvan eri kohtia tummentaa ja vaalentaa, ellei kuvadataa ole joiltain osin jo täysin menetetty kuvausvaiheessa ali- tai ylivalotuksella.

Kamera voidaan asettaa tallentamaan sekä raw- että jpeg-tiedostot jokaisesta laukauksesta. Jpeg-kuvat voidaan panna jakoon vaikka saman tien ja raakatiedostot hienosäätää kuvankäsittelyssä.

> Opi lisää kuvankäsittelyä videokurssien avulla, joita löytyy Etunurkasta. Nyt voit kokeilla Digikuvaa ja sen kotisivuilta löytyvää Etunurkka-osiota, jossa on mm. yli 500 videokurssia, hintaan 3,90.

5. Hyödynnä kontrasteja

Valon ja varjojen leikki korostaa muotoja ja reunoja, joten kannattaa etsiä jyrkkiä kontrasteja auringon paistaessa korkealta. Muista kuitenkin, että valonmittaus voi hämääntyä.

Siksi monesti kannataakin käyttää pistemitausmenetelmää, jolloin kamera mittaa valon erittäin pienen alueen osalta. 

Kohdista valonmittauskohta keskiharmaaseen alueeseen ja lukitse valotus sen osoittamiin arvoihin pitämällä AE-L-painiketta pohjassa. Sommittele ja paina laukaisinta.

kaupunkikuva

Kuvankäsittelyssä voidaan kontrasteja korostaa, mikä toimiikin hyvin mustavalkomuunnoksen kanssa.

© Shutterstock

Digikuvan numerossa 15/2018 päätoimittaja Klaus Nygaard on kuvaamassa mukanaan Digikuvan lukija, joka saa innostusta ja ideoita arkkitehtuuri- ja kaupunkikuvaukseen.

Osta irtonumero lehtipisteestä tai tee lehtitilaus, niin saat myös laadukkaan tilaajalahjan sekä 3 numeroa Digikuvaa kotiin kannettuna hintaan 14,90. Tutustu tarjouksiin täällä.

Digikuvan tilaajana pääset heti lukemaan 10 uusinta numeroa Wype-lehtisovelluksella sekä käyttämään Etunurkkaa , jossa on mm. yli 500 videokurssia valokuvauksesta ja kuvankäsittelystä.

Digikuva kaupunkikuvaus

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!