mies istuu tietokoneen ääressä ja on hämmentynyt, koska ei tiedä, mitä meemi tarkoittaa
© Shutterstock

Mikä on meemi?

Meemit ovat hauskoja kuvia tai tekstikatkelmia, jotka usein perustuvat suosittuihin televisio-ohjelmiin, elokuviin, animaatioihin, videopeleihin tai julkisuuden henkilöiden kuviin. Lue lisää meemeistä täältä ja katso, miten voit tehdä niitä itse.

tiistai 4. huhtikuuta 2023 teksti H. Anderson

Mikä on meemi?

Meemit ovat hauskoja kuvia ja tekstikatkelmia, joita jaetaan yhä uudelleen ja uudelleen Internetissä. 

Internet on täynnä käsitteitä ja trendejä, joita voi olla vaikea ymmärtää, jos ei ole seurannut trendin kehittymistä alusta alkaen. Yksi näistä käsitteistä on meemi.

Uusia meemejä luodaan jatkuvasti, ja ne perustuvat usein suosittuihin televisio-ohjelmiin, elokuviin, animaatioihin, videopeleihin tai julkisuuden henkilöiden kuviin. 

Yhteistä monille meemeille on kuitenkin se, että ne sisältävät tekstin, joka on usein kirjoitettu kuvan päälle tai kehykseen kuvan ulkopuolelle.

Teksti voi olla esimerkiksi vitsi, jonka kuvassa näkyvä henkilö sanoo toiselle kuvassa olevalle henkilölle, mutta se voi olla myös viittaus johonkin populaarikulttuurin ilmiöön. 

Lue myös: Mikä on influensseri?

Kuka keksi meemit?

Brittiläinen evoluutiobiologi Richard Dawkins käytti vuonna 1976 ensimmäistä kertaa englanninkielistä sanaa "meme" (lausutaan "miim" tai siis foneettisesti kirjoitettuna [ˈmiːm]).

Miksi meemin nimi on meemi?

Sana on Dawkinsin keksimä, ja sen alkuperäinen merkitys viittasi kulttuurisiin ideoihin ja perinteisiin, jotka levisivät ihmiseltä toiselle matkimalla. Meemit saattoivat matkimisen tuloksena muuttua geenien tapaan siirtyessään sukupolvelta toiselle.

Mitä meemin pitäisi sisältää?

Meemissä on tyypillisesti kuva tai video sekä tekstiä. Niiden esitystavat vaihtelevat suuresti, koska tarkoituksena on hauskuutella jonkin asian kustannuksella. 

Meemin voi tehdä esimerkiksi sijoittamalla yläosaan kuvan ja tekstiä ja alaosaan varsinaisen vitsin sekä kuvan, joka selittää vitsiä.

Paljon meemejä valokuvauksesta

Harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista on myös tehty valtavasti meemejä, eikä valokuvaus ole poikkeus.

Alla oleva kuva on esimerkki meemistä, jossa kohteena on valokuvaus harrastuksena. Vitsinä on, että jotkut luulevat matkapuhelimen kameran pienen kennon olevan yhtä hyvä kuin esimerkiksi kinokoon kamerassa tai Four Thirds -kamerassa oleva moninkertaisesti suurempi kenno.

>Lue myös Mikä on Tiktok?

Miten meemejä tehdään?

Meemejä voidaan tietysti tehdä omista kuvista Gimpin ja Photoshopin kaltaisilla ohjelmilla, mutta se vaatii usein paljon aikaa, jolloin vitsi ehtii mahdollisesti jo vanhentua.

Meemien laatimiseen on kuitenkin saatavilla useita sovelluksia sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmille. Niissä voidaan helposti yhdistää omia tai muiden kuvia sekä hauskoja tekstejä.

Kokeile esimerkiksi Photodirectoria, Mematicia tai Meme Generatoria tai hae sovelluksia puhelimen sovelluskaupasta meme-hakusanalla, jolloin valittavaksi tulee valtavasti eri mahdollisuuksia.

Jotkin palveluista ovat maksuttomia, kun taas toisista on maksettava.

Lue myös: Kirjoita teksti valokuvaan

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!