Tietokoneita ja kamera

Näin saat enemmän tallennustilaa tietokoneellesi

Kun kiintolevy on täynnä, siivoamalla järjestelmän voi helposti vapauttaa tilaa uusille tallenteille. Katso, miten voit vapauttaa tallennustilaa Mac- ja Windows-tietokoneissa.

maanantai 17. lokakuuta 2022 teksti K. Engbo

Jos tietokoneen kiintolevy alkaa täyttyä, Photoshop ei välttämättä toimi, koska väliaikaisille tiedostoille ei ole enää tilaa. Myöskään uusia otoksia ei voi tallentaa, ja käyttöjärjestelmä antaa jatkuvasti varoituksia.

Tilanne on kuitenkin korjattavissa.

Kaksoiskappaleiden sekä muiden vastaavien kuva-arkistosta siivoamisen lisäksi on monia muitakin asioita, jotka voivat vapauttaa paljon tilaa sekä Mac- että Windows-tietokoneissa.

Tyhjennä roskakori

Tiedostoja poistettaessa ne eivät oletusarvoisesti häviä heti, vaan ne siirretään roskakoriin, josta ne voidaan haluttaessa myös palauttaa.

Tiedostot vievät kuitenkin tilaa, joten roskakorin tyhjentämällä tallennustilaa voi vapauttaa jopa useita gigatavuja. Roskakori tyhjennetään sekä Mac- että Windows-tietokoneissa napsauttamalla sitä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla Tyhjennä roskakori tai vastaava toiminto.

Tyhjennä Lataukset-kansio

MacOS ja Windows tallentavat oletusarvoisesti ladatut tiedostot Lataukset- tai Downloads-kansioon. Tarkista kansio silloin tällöin ja poista tiedostot, joita ei enää tarvita.

>Lue myös: 8 vinkkiä muistikorttiongelmien välttämiseksi

Poista ohjelmia

Ei ole mitään syytä pitää tietokoneella ohjelmia, joita ei koskaan tule käytettyä. Ne vievät vain turhaan tallennustilaa. Windowsissa tarpeettomat ohjelmat poistetaan valitsemalla Asetukset ja Sovellukset. Napsauta poistettavaa ohjelmaa ja valitse Poista. 

Macissa avataan Finder ja valitaan Ohjelmat. Sitten tarpeettomat sovellukset voidaan vetää roskakoriin.

Sovellukset-kansio Macissa

Macissa ohjelmat voidaan poistaa vetämällä niiden kuvake roskakoriin.

Poista Photoshopin vanhat versiot

Esimerkiksi Photoshopista julkaistaan noin kerran vuodessa uusi versio, ja Creative Cloud -palvelun tilaajille uutta versiota tarjotaan automaattisesti. Yleensä vanhaa versiota ei poisteta uuden version asennuksen yhteydessä, joten tietokoneella saattaa olla useita versioita ohjelmasta.

Vanhat versiot voidaan poistaa avaamalla Creative Cloud. Kohdassa Kaikki sovellukset näkyy, mitä sovelluksia tietiokoneelle on asennettu. Jos kaksoiskappaleita on, vanhimmat niistä voidaan poistaa napsauttamalla ohjelman vieressä olevaa kolmea pistettä ja valitsemalla Poista asennus.

>Lue myös: 4 ilmaista kuvankäsittelyohjelmaa

Tyhjennä Macin Kuvat-kansion roskakori

Mac-tietokoneessa pelkkä roskakorin tyhjentäminen telakasta ei riitä. Esimerkiksi Kuvat-sovelluksessa on oma roskakori, joten jos siinä on poistanut paljon kuvia, ne ovat edelleen ohjelman roskakorissa, josta ne poistetaan automaattisesti 30 päivän kuluttua. Jos tilaa tarvitaan heti, sovelluksen roskakorin voi tyhjentää itse.

Kuvat-sovellus Macissa.

Valitse Kuvat-sovelluksen vasemmasta laidasta roskakori, jonka nimi voi olla esimerkiksi Vasta poistetut, ja napsauta sitten oikean yläkulman Poista kaikki- tai Delete All -painiketta. 

Poista tarpeettomat tiedostot Windowsista

Tallennustilaa voi vapautua useita gigatavuja optimoimalla Windows-tietokoneen kiintolevyn. Tällöin käyttöjärjestelmä poistaa esimerkiksi väliaikaisia tiedostoja, päivitysten asennustiedostoja ja monia muita asioita, joita ei enää tarvita.

>Lataa tästä aihekortteja, joiden avulla saat parempia kuvia

Levyn optimointi Windowsissa

Kiintolevyn optimoinnin yhteydessä jokaisessa vaiheessa ilmoitetaan, kuinka paljon levytilaa vapautuu.

Levy optimoidaan valitsemalla Tämä tietokone ja napsauttamalla hiiren oikealla painikkeella kiintolevyä, joka halutaan optimoida. Valitse Ominaisuudet ja avaa Työkalut-välilehti. Napsauta Optimoi-painiketta. Seuraavaksi valitaan optimoitava asema. Sen jälkeen ohjelma optimoi aseman, mikä nopeuttaa tietokoneen toimintaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!