valokuvatuloste

Ennen tulostamista on tärkeää valita tulostimen asetuksissa oikea paperityyppi.

© Canon

Näin tulostat mattapintaiselle paperille

Useimmissa markkinoilla olevissa valokuvapapereissa on kiiltävä pinta, joka sopii moniin tarkoituksiin. Toisaalta mattapintaisessakin valokuvapaperissa on hyviä puolia. Lue tästä, miten tulostat upeita kuvia mattapintaiselle paperille.

lauantai 11. maaliskuuta 2023 teksti P. Siersbæk

Kun ostat uuden valokuvatulostimen, mukana tulee useimmiten valokuvapaperipaketti, joka sisältää kiiltävää paperia, "Glossy". Se tuottaa yleensä todella upeita, kiiltäviä kuvia niin väri- kuin mustavalkotulosteisiinkin.

Kiiltävä pinta ei kuitenkaan ole paras kaikkiin tilanteisiin. Sormenjäljet näkyvät siinä helposti, ja toisaalta koko kuvan näkeminen kunnolla voi olla hankalaa kiiltävän pinnan heijastusten vuoksi.

Nämä ongelmat voi välttää ostamalla mattapintaista valokuvapaperia. Mattapintaisia valokuvapapereita on saatavana useina erilaisina laatuina. Useimmat edulliset monitoimi- ja valokuvatulostimet voivat tulostaa mattapintaiselle paperille, kunhan se ei ole liian kovaa. Tämän paperin nimi on yleensä Matte Photo Paper. 

Jos haluat tulostaa mattapintaiselle paperilla ja käyttää ylellistä galleriapaperia, tarvitset erityisen valokuvatulostimen. Niillä voi myös tulostaa aina A3+-kokoon asti. 

>Lue myös: Näin hyvin Epson SureColor SC-P900 suoriutui

Canon-tulostin ja valokuvapaperi

Kiiltävä valokuvapaperi on yleisin, mutta se ei välttämättä ole paras valinta kaikkiin tilanteisiin.

© Canon

Määritä tulostimen asetukset oikein

Jos haluat tulostaa mattapintaiselle paperille, tarkista ensin, pystyykö tulostin ylipäätään tulostamaan tällaiselle paperille. Tieto löytyy yleensä teknisistä tiedoista. 

Kun arkinsyöttölaitteessa on mattapintaista paperia, olet lähes valmis tulostamaan. Muista vain valita tulostimessa ja sen ohjaimessa oikea paperityyppi, sillä muuten tulosteista tulee melko rumia.

Alla on ohjeet paperityypin valintaan Photoshop Elementsissä. Photoshopissa menetelmä on suunnilleen sama.

>Lue myös: Kuinka paljon pikseleitä A4-tuloste vaatii?

Photoshop Elementsin tulostinohjain

Jos napsautat Advanced Settings..., voit käyttää tulostinohjainta ja voit esimerkiksi säätää värikylläisyyttä ja valita, tulostetaanko kuva reunuksen kanssa vai ilman.

© Digikuva

Valitse oikea paperikoko

Kun olet avannut kuvasi Elementsissä ja olet valmis tulostamaan, valitse File ja Print.... Valitse uudessa valintaikkunassa tulostin kohdassa Select Printer. Napsauta sitten Change Settings... kohdassa Printer Settings.

Valitse Paper Type -kohdassa paperityyppi, jolle haluat tulostaa, kuten Matte Photo Paper. Valitse kohdassa Paper Size paperin koko, esimerkiksi A4. Napsauta OK.

Select Print Size -kohdassa voit määrittää, miten suuren osan paperista kuva täyttää. Tulosta napsauttamalla Print.

>Lue myös: Kaikki valokuvatulostimista

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!