Tee oma kuvakirja, mm. Cewe, Ifolor, Fotoyks ja Smartphoto.

Parhaat otokset pääsevät kunnolla oikeuksiinsa itse tehdyssä valokuvakirjassa.

© Kenneth Drabæk

Tyylikäs kuvakirja omista valokuvista

Valokuvakirjan avulla voi omat kuvat esitellä tyylikkäästi. kun suunnittelet kirjan huolella. Sellaisen voi teettää esim. Cewellä, Ifolorilla, Fotoyksillä tai Smartphotolla. Tässä 6 vinkkiä kirjan suunnitteluun.

perjantai 14. heinäkuuta 2017 teksti Christian Slot

Verkossa voi teettää omista kuvistaan tyylikkään kuvakirjan, joka tuo muistot käsinkosketeltaviksi aivan eri tavalla kuin kuvien selaaminen diginäytöllä.

Verkosta löytyy useita kuvakirjapalveluja, kuten Cewe, Ifolor, Fotoyks ja Smartphoto.

Kirja suunnitellaan joko palvelun oman taitto-ohjelman avulla taikka lataamalla kuvat ensin palveluun, jossa koostaminen tehdään.

Missä teettäisin kuvakirjan?

Valokuvakirjapalvelun tarjoajia on olemassa suuri kirjo. Kuluttajalla on valittavanaan eri kokoja ja paperityyppejä ja valmiin tuotteen hinta ja laatu vaihtelevat kovastikin.

Digikuva testasi kesällä kuvakirjapalvelut Cewe, Ifolor, Fotoyks, Color-Kolmio ja Smartphoto,  jotka kaikki tarjoavat hyvää laatua kohtuuhintaan.

Yleisin tuote on kuvakirja, jonka paperilaatu on suunnilleen 180-200 grammaa/m2. Kokemustemme mukaan tuon ohuempaa paperia ei kannata käyttää, jos haluaa hyvälaatuisen kuvakirjan.

Voit valita esimerkiksi puolikiiltävän paperin, jos palvelussa on sellainen tarjolla. Samoin voi harkita mattapintaista tai kiiltävää valokuvapaperia. Silloin tosin kirjan hinta voi nousta usealla kympillä.

6 vinkkiä kuvakirjan tekoon:

1. Valitse sopivimmat kuvat

Aloita seulomalla kuvakokoelmasta edustavimmat otokset. Työ sujuu helpommin, jos kuvatiedostot kokoaa jo valmiiksi omaan kansioonsa.

Jos seassa on huonoja ja keskenään hyvin samanlaisia kuvia, kirjasta ei tule erityisen kiinnostavaa. Valitse mieluummin vähemmän suuria kuin enemmän pieniä kuvia.

Pyri paikoitellen kertomaan pieniä tarinoita samasta tilanteesta otetuilla parilla kolmella kuvalla, joista jokin on yleiskuva ja toinen lähempää otettu, yksityiskohtaisempi kuva.

2. Käytä teknisesti tarkkoja kuvia

Suurten, koko sivun tai aukeaman kokoisten kuvien tulee olla täysikokoisia ja pakkaamattomia, jotta ne eivät pikselöityisi. Lataa siis kirjan kuvat täydellä resoluutiolla.

Vaikka se olisikin mahdollista, älä käytä esimerkiksi Facebookiin lataamaasi albumia, vaan lataa kuvakirjaan alkuperäiset kuvat, joiden tarkkuutta ei ole rajattu.

Lataa palveluun mahdollisimman tarkkoja kuvia. Lue palvelun ohjeista, millä laadulla kuvakirjan kuvat onnistuvat parhaiten.

Vaikka kuva näyttäisi hyvältä ruudulla, niin liian vähän pikseleitä sisältävästä kuvasta tulee suttuinen, kun se tulostetaan kuvakirjaan.

Kuvapalvelun ohjattu toiminto yleensä huomauttaa, jos kuvan tarkkuus ei riitä. Käytä silti aina parasta mahdollista laatua.

Oma kuvakirja Cewe-palvelusta

Kun teetät kuvakirjan, voit suunnitella sen ulkoasun mieleiseksesi. Sopiva sommittelu tuo tyyliä ja dynamiikkaa. 

3. Käsittele ja säädä kirjan kuvat itse

Jotkut palvelut tarjoavat automaattista kuvien optimointia, mutta paras tulos saadaan, kun kuvat käsitellään itse esim. Lightroomilla tai Photoshopilla ja tilauksen yhteydessä rastitetaan kuvaoptimointi pois.

> Ota Photoshop ja Lightroom haltuun. Nyt saat kuvankäsittelyaiheisen kurssikirjamme nimeltä 100 vinkkiä ja kurssia sekä kolme numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. Tutustu tarjoukseen täällä.

4. Valittavana erilaisia kuvakirjaformaatteja

Kuvastakirjasta tulee mielenkiintoinen, jos siinä on käytetty eri kuvakokoja ja kuvasuhteita eli sekä vaaka- että pystykuvia.

Joillain sivuilla voi olla monta pientä kuvaa ja toisilla yksi iso kuva.

Vaaka- ja pystykuvien lisäksi kannattaa käyttää sekä väri- että mustavalkokuvia, niin kirjasta tulee vaihteleva, eikä yleisilme jää jähmeäksi ja tylsäksi.

Älä tuputa kuvakirjaa täyteen. Laita sivulle 2–3 kuvaa ja anna komealle kuvalle tilaa vaikka koko aukeama.

5. Tee kirjan kuvatekstit itse

Kuvien alle ja viereen voi olla hyvä kirjoittaa tekstejä, joissa kerrotaan esim. kuvan ottamisen ajankohta ja kuvauspaikka sekä kuvassa esiintyvät henkilöt.

Jos tekstejä ei kirjoiteta, voivat kyseiset perustiedot unohtua muutamassa vuodessa.

6. Tarkista kirjan taitto ennen lähettämistä

Kun kuvakirja on valmis tuotantoon, se on syytä tarkistaa ennen painoon laittamista.

Tarkista, jäikö kirjaan tyhjiä kenttiä tai kohtia, oletko käyttänyt vahingossa samaa kuvaa kahteen kertaan tai tuliko teksteihin kirjoitusvirheitä. Kirjan sisältö kaikkineen hyväksytään tilausvaiheessa, ja se on asiakkaan vastuulla.

 Välineoppaastamme löytyy kuvakirjatesti Suomessa toimivista kuvakirjapalveluista Cewe, Ifolor, Fotoyks, Color-Kolmio ja Smartphoto. Käytä näitä hakusanoina.

Tilaa Digikuva, niin saat samalla kolme objektiivia älypuhelimeen ja voit lukea lehteä mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!