mies peukku alas
© Shutterstock

Valokuvaustuotteet: 2010-luvun 6 pettymystä

Joka vuosi tulee tuotteita, jotka lupaavat hyvää ja kaunista. Jotkut vastaavat odotuksia, mutta toiset eivät koskaan nouse siivilleen. Kokosimme yhteen päättyvän viime vuosikymmenen suurimmat pettymykset. Montako niistä tunnistat?

maanantai 6. tammikuuta 2020 teksti Jeppe Vestergaard Jensen

Kaikki hyvätkään ideat eivät myy. Me löysimme kuusi tuotetta, jotka näyttivät alussa loistavalta mutta joista ei koskaan tullut suurta hittiä.

1. Kun GoPro yritti nousta lentoon

Korkelta on pitkä matka pudota. Se piti GoPron kokea sen jälkeen, kun se lanseerasi GoPro Karma -droonin vuonna 2016.

GoPro oli turhaan yrittänyt tehdä yhteistyötä droonivalmistaja DJI:n kanssa. Kun yhteistyö epäonnistui, GoPron oli tehtävä oma.

Karma jäi jälkeen DJI Mavic Prosta melkein kaikilla mittareilla mitattuna. Lisäksi sen akun pidike rikkoutui herkästi, joten virta katosi lennon aikana ja laite syöksyi maahan.

Myös GoPron drooniseikkailu päätyi mahalaskuun ja droonituotanto loppui vuonna 2018.

> Lue aihetta käsitellyt uutisemme.

GoPro Karma

GoPro Karmasta kaavailtiin kilpailijaa DJI:lle. Valitettavasti GoPro ei koskaan saanut ilmaa siipiensä alle.

© GoPro

2. Lytron valttina tarkennus

Lytro Illum

Lytro Illum oli kaunis ja pelkistetty kamera. Kameran tekniikka ei kuitenkaan ollut yksinkertainen.

© Lytro

Vuonna 2015 valokuvausharrastajien elämän piti helpottua. Ainakin, jos se olisi kiinni kameravalmistajaa Lytrosta.

Lytro Illum -kamera pystyi taltioimaan kuvan kaikki mahdolliset tarkennussyvyydet, ja kuvaaja voisi valita tarkennuskohdan jälkeenpäin.

Kamera sai paljon huomiota ennen julkistustaan. Lytro ei valitettavasti kuitenkaan pystynyt vastaamaan odotuksiin.

Lytro Illum -kamerasta ei koskaan tullut menestystä, jota maailma oli odottanut. Vuonna 2018 Lytro häipyi markkinoilta ja Google osti sen, mutta sillä ei kuitenkaan ollut kiinnostusta jatkaa kameran kehittelyä.

> Lue Lytro Illum -arviomme tästä.

3. Kuvaprojektori kamerassa

Pieni näyttö kameran takana ei ole tarpeeksi suuri valokuvien näyttämiseen perheelle ja ystäville, joten Nikon teki Nikon Coolpix S1000PJ ja S1100PJ -kameroita, joissa oli omat projektorit.

Niillä voivat heijastaa kuvia seinälle, joten kenenkään ei tarvitsisi katsoa liian pientä näyttöä.

Vuonna 2011 arvioimme Coolpix S1100PJ:n, joka sai ristiriitaisen vastaanoton. Pidimme todella projektorista, mutta kameran kuvanlaatu ei vaikuttanut meiltä.

Hauska idea ei myöskään kestänyt, koska Nikon päätti vuonna 2012 vetää kamerat pois tuotannosta, eikä niitä ole korvattu muilla malleilla.

> Lue uutisemme aiheesta.

Nikon Coolpix S1100PJ

Nikon Coolpix S1100PJ.

© Nikon

4. 3D-villitys

2010-luvun alkupuolella 3D oli kova sana – ainakin TV- ja elokuvamaailmassa mutta myös kameroissa.

Vuonna 2010 Panasonic toi markkinoille maailman ensimmäisen 3D-objektiivin, jota voitiin käyttää joissain heidän peilittimissä järjestelmäkameroissaan. Sekä Fujifilm että Panasonic toimittivat myös kompaktikameroita, joissa oli kaksi 3D-objektiivia.

3D-kausi jäi kuitenkin lyhyeksi. Nykyään ei juurikaan puhuta 3D-kameroista, ja televisio soveltaa 3D-tekniikkaa harvoin.

Me emme löytäneet kompaktikameroita, joissa on mahdollisuus 3D-kuvaukseen. Tekniikkaa käytetään nykyään lähes ainoastaan ammattipiireissä.

> Lue 3D-kameroihin kohdistamistamme odotuksista.

5. Kallis kamera iPhoneen

Ajattelimme, että DxO One -kamera olisi nerokas keksintö, kun tutustuimme siihen vuonna 2016. Se voitaisiin liittää iPhoneen ja se pystyisi ottamaan 20 megapikselin kuvia.

Kuvanlaatu oli vakuuttava, mutta laitteessa oli myös vakavia puutteita. Kamera putosi puhelimesta helposti, virta loppui tämän tästä ja laite toimi vain iPhonen kanssa. Kameran hinta oli kuitenkin peräti 650 euroa.

DxO One ei koskaan päässyt markkinoille, ja tuotanto lopetettiin.

> Lue DxO One -arviomme tästä.

DxO One

DxO One -laitteessa oli salama, joka sopi vain iPhoneen. Android-laitteisiin ei koskaan valmistettu ainuttakaan kappaletta.

© DxO

6. Kamerat, jotka jäivät välistä

Ehdimme jo innostua, kun Nikon ilmoitti vuonna 2016 kolmesta uudesta pienestä kamerasta, joissa on suuri kuvakenno ja jotka teoriassa voisivat ottaa hyvälaatuisia valokuvia koostaan huolimatta.

Kyseistä DL-sarjaa kohtasi kuitenkin onnettomuus. Länsi-Japanin maanjäristys viivästytti projektia, ja tuotannon ongelmat kasaantuivat. Tuotantoa lykättiin, ja vuoden 2017 alussa Nikonin oli tunnustettava, ettei DL-kameroiden myyntiä aloitetakaan.

Kameroiden kustannukset olivat nousseet liian korkeiksi. Samaan aikaan kameroiden yleinen myynti oli laiskaa. Nikon ilmoitti menettäneensä rahaa lähestulkoon neljännesmiljardin.

> Lue uutisemme: Nikon jätti kokonaisen kamerasarjan julkistamatta

Nikon DL

Nikonjulkisti kolme DL-kameramallia, mutta niitä ei myyty ainuttakaan kappaletta.

© Nikon

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!