Kromaattinen aberraatio

Kromaattinen poikkeama.

© Shutterstock / Digikuva

3 sudenkuoppaa, jotka voivat pilata kuvan

Vältä näitä optisia ilmiöitä, jos haluat varmistaa hyvän kuvanlaadun. Tässä kolmen teknisen termin selitykset.

tiistai 1. syyskuuta 2020 teksti J. Vestergaard

Valokuvauksen maailmassa on koko joukko sanoja, ilmauksia ja väitteitä, joita käytetään tämän tästä.

Sellaiset optiset ilmiöt kuin moiré, kromaattinen poikkeama ja diffratio on syytä tuntea. Ne voivat näet pilata kuvan, joten niitä on syytä välttää. 

1. Moiré

Jos kuvataan kohdetta, jossa on paljon pieniä yksityiskohtia, esimerkiksi villapaitaa, kuvaan voi ilmestyä värikkäitä raitoja, joita kutsutaan nimellä moiré. 

Ilmiö syntyy, kun kohteen yksityiskohtia on enemmän kuin kennon tarkkuus havaitsee. Toisin sanoen: mitä suurempi kennon tarkkuus, sitä pienempi riski, että moiréta näkyy. 

Jos kuvissa on raitoja, voidaan ne poistaa Lightroomilla, mutta tulos aina ole paras mahdollinen. 

Yritä mieluummin kuvata lähempää tai kauempaa tai vaihtaa kuvakulmaa. Moiré voidaan saada katoamaan molemmilla tavoilla.

> Tutustu Kuvauskouluumme Etunurkassa.

Animaatio morié

Välkkyvä moiré-kuvio muodostuu viivoista.

© SharkD

2. Kromaattinen poikkeama

Jos otat kuvia täydellä aukolla, vaarana saattaa olla niin sanottu kromaattinen aberraatio eli väripoikkeama. Silloin värit siirtyvät kennolla hieman ja sekoittuvat toisiinsa. 

Kuvassa näkyy, että paljon kontrastia sijaitsevissa kohdissa on punaista, sinistä ja vihreää. Ilmiötä voi välttää käyttämällä pienempää aukkoa tai asettamalla kuvauskohde lähemmäs etsimen keskikohtaa.

> Lue myös: Kromaattinen poikkeama – kummallista värjäymää valokuvissa

kerrostaloja pimeä kromaattinen poikkeama

Kromaattista poikkeamaa esiintyy usein kuvan tummien ja kirkkaiden alueiden rajakohdissa. Ilmiön vaikutus näkyy suurennetussa kuvassa selvästi.

© Shutterstock

3. Diffraktio

Jos kuvataan hyvin pienellä aukolla, esimerkiksi F22:lla, vaarana on, että kuvasta tulee epätarkka. Syynä on se, että valo taipuu kulkiessaan pienen aukon läpi. Siksi valo jakautuu epätasaisesti kennolle, mikä tuottaa epätarkkuutta.

Diffraktion voi välttää suurentamalla aukkoa. Voit säätää valon määrää käyttämällä lyhyempää valotusaikaa, pienempää ISO-herkkyyttä tai harmaasuodinta.

Lue myösSiksi ei kannata kuvata pienimmillä himmenninaukoilla

pieni aukko

Pienellä himmenninaukolla voi kuvasta tulla diffraktion vuoksi epäterävä.

© Shutterstock

Lisää sanastoa Digikuvassa

Digikuvan numerossa 6/2020 tarkastellaan valokuvauksteknisiä käsitteitä, ilmaisuja ja väitteitä, joita käytetään yleisesti. Useimmilla on aukkoja tuossa sanastossa.

Laajennamme sanastoa uusimmassa lehdessä, joten todennäköisyys entistä parempiin kuviin lisääntyy.

Jos et ole Digikuvan tilaaja, saat tyylikkäät langattomat korvakuulokkeet ja 3 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 15,90. Ne ovat näppärä vaihtoehto isoille kuulokkeille johtoineen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!