Aukolla F22 otettu kuva
F22

Tätä kuvaa lähemmin tarkastellessa voi huomata, että se ei ole niin terävä kuin sen pitäisi olla – ja kuinka terävä se voisi olla.

Siksi ei kannata kuvata pienimmillä himmenninaukoilla

Olemme monesti kehottaneet välttämään suurimmalla eli täydellä aukolla kuvaamista kuvaterävyyden nimissä. On kuitenkin syytä välttää kuvaamista myös kaikista pienimmillä aukoilla kuten F20 ja F22.

tiistai 21. elokuuta 2018 teksti S. Winter

"Mitä pienempi aukko, sitä terävämpi kuva." Näin ajattelee moni valokuvausharrastaja, ja väittämä on myös osittain totta.

Mutta kun aukkoarvot muuttuvat suuremmiksi kuin F11, alkavat useimmat objektiivit menettää parasta piirtokykyään, vaikka syvyysterävyys lisääntyy. 

Havainnollistaaksemme tätä olemme zoomanneet yläpuolella olevaa kuvaa lähemmäksi – tekstiin, josta terävyyden heikkenemisen voi nähdä selvästi.

diffraktio aukolla F8
F8

Tämä kuva on otettu aukolla F8, ja teksti teksti toistuu selkeästi ja teräväreunaisena. 

diffraktio aukolla F14
F14

Tässä kuvassa aukko on ollut pienempi, F14, ja jo nyt alkavat kirjainten reunat näyttää pehmeiltä. 

diffraktio aukko F22
F22

Kuvattaessa aukolla F22, joka on monissa objektiiveissa se kaikista pienin, toistuvat valkoiset kirjaimet jo melko sumeina, ja niiden reunat ovat huomattavasti epäterävämmät kuin ensimmäisessä kuvassa. 

Koskee lähinnä digikameroita

Jos olet takavuosina tottunut kuvaamaan filmille, voit olla hieman ihmeissäsi väitteestämme.

Pienten aukkojen aiheuttamaa epäterävyyttä esiintyy eniten digitaalikameroissa, ja siksi filmikuvaajien ei juurikaan tarvinnut varoa pienimmillä aukoilla kuvaamista.

Lue myös: Tätä tarkoittavat objektiivin aukkoarvot

Himmenninaukot
HIMMENNINAUKKO?

Pieni aukkoarvo, kuten F2, tarkoittaa suurta aukkoa, koska kyse on murtoluvuista, ja suuren aukon läpi pääsee paljon valoa.

Suuri aukkoarvo, kuten F16, tarkoittaa pientä aukkoa, ja pienen aukon läpi pääsee vähän valoa. 

Pieni aukko hajottaa valoa

Ongelma aiheutuu, kun valon täytyy läpäistä pieni aukko. Niinpä valonsäteet hajoavat eli levittäytyvät hieman ennen päätymistään kuvakennon pinnalle. 

Samantyyppinen ilmiö syntyy, kun vettä ruiskutetaan letkusta. Jos letkun suuaukkoa puristetaan pienemmäksi, vesisuihku leviää suuremmalle alalle kuin puristamattomasta letkusta.

Ilmiö on nimeltään diffraktio eli aallon muodon muuttuminen, jota ei voida korjata kuvankäsittelyssä, kuten muita objektiivivirheitä korjataan. Ongelma voidaan ainoastaan sivuuttaa välttämällä pienimpien himmenninaukkojen käyttämistä kuvatessa. 

Jos kuvaan halutaan paljon syvyysterävyyttä, kannattaa kuvata toiseksi pienimmällä aukolla.

Syväterävyyden määrä on aukoilla F16 ja F22 suunnitteen sama, mutta kuvattaessa aukolla F22 yleinen kuvaterävyys on selvästi heikompi.

Pieni aukko korostaa likaläiskiä

Toinen hyvä syy vältellä pienillä aukoilla kuvaamista on se, että niillä kuvatuissa kuvissa näkyvät kennon lika- ja pölyläiskät selvemmin kuin suurilla aukoilla otetuissa kuvissa.

Useimmissa kameroissa, myös niissä, joiden kenno on vastikään puhdistettu, on pölyhiukkasia.

Allaolevat kuvat on otettu aukoilla F8 ja F22. Läiskät voidaan toki kloonata pois kuvankäsittelyssä, mutta parempi on välttää niitä valitsemalla keskisuuri aukko kuten F11. 

> Lisää valokuvaustekniikasta täällä

Osasuurennos aukolla F8 otetusta kuvasta
F8

Aukolla F8 otetussa kuvassa ei näy lainkaan kennopölyä, ja kuva on myös erittäin terävä. 

Osasuurennos aukolla F22 otetusta kuvasta
F22

Samanlainen osasuurennos aukolla F22 otetusta kuvasta. Kuva on epäterävä, ja kennopölytäplät näkyvät selvästi, joten ne täytyy häivyttää kuvankäsitttelyssä.

> Opi lisää kameratekniikkaa ja hae inspiraatiota Digikuvasta. 

Saat kolme numeroa lehteä sekä valitsemasi tervetuliaislahjan – esimerkiksi kameralaukun, kiikarin tai kolmen mobiiliobjektiivin sarjan. Tutustu tarjouksiin täällä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!