videokuvausvinkkejä

Harrastajakamerallakin voi kuvata videota ammattilaisten tapaan, jos noudattaa muutamaa yksinkertaista ohjetta.

© Shutterstock

5 vinkkiä hyviin video-otoksiin

Kameramme ovat teknisesti yhä parempia, ja erityisesti niiden videotoiminnossa on tapahtunut iso tekninen harppaus. Tässä viisi vinkkiä laadukkaiden videoiden tekemiseen.

perjantai 11. syyskuuta 2020 teksti C. Trant

1. Kuvaa yksiväristä taustaa vasten

Jos videoon ei rakenneta erityistä, lavastettua taustaa, on valittava ns. "puhdas" tausta, jossa on mahdollisimman vähän häiritseviä elementtejä.

Jos taustalla on liikaa asiaankuulumattomia elementtejä, lopputulos näyttää yleensä enemmän tai vähemmän levottomalta.

Yksi hyvä vaihtoehto on käyttää suurta himmenninaukkoa, esim. F2, joka sumentaa taustan ja rauhoittaa muotokuvavideon.

> Lue myös: 5 tapaa suunnitella tausta valokuvaan

videokuvausvinkkejä

Jos pääkohteena on henkilö, varmista, että aurinko on kameran takana, koska henkilö muuttuu kuvissa mustaksi siluetiksi.

© Shutterstock

2. Vältä suoraa auringonvaloa

Valo on yksi hyvän videotallennuksen tärkeimmistä tekijöistä, mutta se on myös vaikea hallittava. Valokuvien tapaan myös videolla pääkohtessa näkyvät huippuvalokohdat palavat joskus vahingossa puhki.

Tämä voidaan välttää kuvaamalla muualla kuin suorassa auringonvalossa, ja kevyt varjopaikka onkin erinomainen ratkaisu. Siksi kannattaa miettiä kuvausaikaa ja -paikkaa etukäteen. 

3. Käytä jatkuvaa valoa

Rengasvalaisin voi parantaa videomateriaalin laatua huomattavasti, koska jatkuva valo tasoittaa varjot kohteen kasvoilta, ja lopputulos näyttää jo enemmän ammattimaiselta.

Toisin kuin kameran oman salaman, jonka valo on erittäin lyhytkestoinen, rengasvalaisimen valo on jatkuvaa, ja siten se mahdollistaa tasaisen valaistuksen, vaikka kamera liikkuisi kuvauksen aikana.

videokuvausvinkkejä

Rengasvalaisimen jatkuva valo tasoittaa varjoalueet vastavaloon kuvattaessa.

© Shutterstock

4. Lukitse tarkennus 

Jos tarkennus sahaa edestakaisin yrittäen jatkuvasti löytää uusia kohteita kuvauksen aikana, materiaalista tulee käyttökelvotonta.

Siksi tarkennus täytyy lukita, mikä onnistuu siirtymällä automaattisesta käsitarkennukseen. 

5. Muista ääni – kuvaa läheltä

Kameran oma mikrofoni ei tallenna puhetta kovin hyvin, varsinkaan silloin kun on taustamelua tai tuulta. Erityisesti tuuli tuhoaa ääniraidan.

Siksi on vähintäänkin tärkeää, että tallennus tapahtuu tuulen suojassa ja että puhuva henkilö on lähellä mikrofonia. Ainut järkevä ratkaisu on hankkia ulkoinen mikrofoni ja siihen kunnon tuulenvaimennin eli niinutsuttu sukka.

> Lue myös: Näin kuvataan taivaan tähtiä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!