Tähtitaivas ja Linnunrata

Tähdet ja Linnunrata ovat sikäli kiitollisia kuvattavia, etteivät ne liiku nopeasti. 

© Shutterstock

Näin kuvataan taivaan tähtiä

Vuoden mittaan tarjoutuu useita tilaisuuksia tähtien ja muiden taivaanilmiöiden ikuistamiseen. Vastoin yleistä luuloa ei siihen välttämättä tarvita kalliita kuvauslaitteita – valovoimaisella objektiivilla ja kärsivällisyydellä pääsee jo pitkälle.

keskiviikko 19. joulukuuta 2012
Vuoden mittaan tarjoutuu useita tilaisuuksia tähtien ja muiden taivaanilmiöiden ikuistamiseen. Vaikka astrokuvaus voi aluksi vaikuttaa vaikealta kokonaisuudelta, saa hyvillä nykykameroilla laadukkaita kuvia eri taivaankappaleista.


Tässä viisi vinkkiä, joiden avulla pääset mukavasti jyvälle yötaivaan ikuistamisesta.

1. Seuraa tähtitaivaan tapahtumia verkossa

Tähtitaivasta voi toki mennä kuvaamaan sen kummemmin valmistautumatta, sillä syksyinen taikka talvinen kirkas yötaivas on lähes aina kiinnostava kuvauskohde.

Internetin avulla saa ennakkotietoa esimerkiksi superkuista, meteoriparvista, revontulista, komeetoista sekä Kuun ja muiden planeettojen sijainnista ja valokuvaamiselle otollisista ajankohdista.

> Täältä löytyy tähtitaivaan ilmiöitä tälle vuodelle.

2. Kuvaa kaukana kaupunkien keskustoista

Jos haluat saada laadukkaita kuvia öisestä tähtitaivaasta, suunnittele ajankohdan lisäksi myös sopiva sijainti, eli mene mahdollisimman kauas kaupunkien valosaasteesta.

Jos et asu maalla, pakkaa kuvauskalusto ja mene sinne, missä kaupungin valot eivät enää hukuta Linnunrataa valosaasteeseen.

Sivusto nimeltä darksitefinder.com kertoo tarkasti, missä päin maailmaa valosaastetta on minkäkin verran.

3. Koeta olla kärsivällinen

Tähtien ja yleensäkin yötaivaan valokuvaaminen vaatii kärsivällisyyttä. Osittain siksi, että joudut käyttämään melko pitkiä valotusaikoja saadaksesi tarpeeksi valoa kameran kennolle, mutta myös muista syistä.

Opi hyväksymään se, että suunniteltu kuva ei onnistukaan ensimmäisellä kerralla. Ennemmin tai myöhemmin tulee sellainenkin selkeä ilta, jolloin kuva onnistuu.

4. Pidä objektiivi lämpimänä

Kylmänä talvi-iltana tähtitaivasta kuvattaessa kameraan ja objektiivin etulinssiin voi tiivistyä kosteutta pitkän valotuksen aikana. Sitä on kutakuinkin mahdotonta poistaa tai häivyttää kuvankäsittelyn avulla, mutta sitä voidaan ennaltaehkäistä hyvin huokeilla konsteilla.

Objektiivin alle kiinnitetty ladattava tai kertakäyttöinen kädenlämmitin, esimerkikisi Zippo-merkkinen, saattaa auttaa niin, että objektiivi ei kerää huurua kuvauksen aikana ollenkaan. 

> Lue lisää tähtien ja meteoriparvien kuvaamisesta.

5. Harkitse rahan investoimista astrokuvaukseen

Jos aiot hankkia uuden, kamerarungon, kannattaa hankkia malli, jonka prosessori ei tuota paljoa kuvakohinaa suuremmillakaan ISO-herkkyyksillä, koska liika kohina pilaa tähtikuvan.

Kun kohteet ovat himmeitä, valovoimainen laatuobjektiivi on erittäin hyödyllinen. Uusilla kameroilla voi käyttää suuria ISO-herkkyyksiä. Näistä kahdesta objektiivi on tärkeämpi. Valovoiman olisi syytä olla 2,8 tai ainakin 3,5.

Tähdet, galaksit ja planeetat lähettävät Maahan hyvin heikosti valoa, ja juuri siksi on valovoimainen ja muutenkin laadukas objektiivi perusedellytys tähtikuvien onnistumiselle.

> Objektiivin numerot kertovat paljon

Toimitus suosittelee: kunnon kiikari kuvaajalle

Kiikarin avulla löytyvät kaukana olevat kuvauskohteet, kuten linnut – mutta yötaivaan ilmiöiden kuvaajalle kiikari on suorastaan välttämätön apuväline.

Mitiluxin kiikari  suurentaa kahdeksankertaisesti, joten sen avulla huomaat taivaankappaleet ja muut kuvauskohteet aivan eri tavalla kuin paljaalla silmällä.

Kiikarissa on kierrekiinnitys, johon voidaan kiinnittää esimerkiksi kamerajalusta, ja kompaktin muotoilun ansiosta Mitilux 8X40 mahtuu mainiosti kameralaukkuun.

> Saat kiikarin ja 3 numeroa Digikuvaa hintaan 14,90 – säästät 115,60 euroa. Tutustu tarjoukseen täällä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!