Etualalla sinisen hetken magentassa valossa pitkällä valotusajalla kuvattu vuori
© Shutterstock

5 timelapse-kuvaajaa, joiden kuvissa on jotain aivan erityistä

Olemme koonneet tähän valokuvaajia, jotka kehittävät timelapse-tyyliä omalla tavallaan. Lue lisää ja inspiroidu seuraavista kuvista.

lauantai 18. helmikuuta 2023 teksti H. Anderson

Vanhan sanonnan mukaan kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, mutta tarina ei kerro, vastaavatko tuhannet videoleikkeeksi yhdistetyt kuvat tuhat kertaa enemmän. 

Tässä artikkelissa tarkastelemme ns. timelapse-videoita. Esittelemme viisi valokuvaajaa, jotka hallitsevat tyylin useimpia muita paremmin. 

Jäljempänä voit tutustua valokuvaajien upeisiin teoksiin, ja ehkä inspiroidut kokeilemaan timelapsea itse.   

>Lue myös Timelapse-videon luominen

Vieraile yliopistossa

Yksi Ison-Britannian tunnetuimmista oppilaitoksista, Cambridgen yliopisto, avautuu yleisölle timelapse-tekniikalla, jotta kaikki saavat käsityksen siitä, mitä siellä tapahtuu.

Rakastamme erityisesti sitä, miten valokuvaaja Rob Whitworth onnistuu leikkauksessa kokoamaan matkansa yliopiston alueella niin, että katsoja johdetaan luonnollisessa järjestyksessä kaikkien kohtausten läpi. 

Upeat villin lännen maisemat

Jos olet nähnyt lännenelokuvia, tunnistat varmasti maisemat, joissa seuraava valokuvaajamme on vieraillut. 

Dustin Farrell on onnistunut vangitsemaan timelapse-projektissaan monien upeiden läntisten luonnonsuojelualueiden tunnelman niin päivällä kuin yölläkin. Erityisesti Farrellin tapa hyödyntää kameran liikettä kuvauksessa nostaa hänen videoidensa tasoa. 

Revontulia etsimessä

Seuraavana listallamme on ammattimainen timelapse-valokuvaaja Morten Rustad, jolla on valokuvausyritys Oslossa. 

Rustad matkustaa mielellään ympäri maailmaa kuvaamaan vaikuttavia timelapse-videoita upeissa maisemissa, mutta hän kuvaa myös tähtitaivaan ilmiöitä, kuten revontulia Lofooteilla. 

Herkkä valo herää eloon, kun aallot lyövät rantaan ja tähtitaivas pyörii taustalla. 

>Lue myös 3 uutta vinkkiä revontulien kuvaamiseen

Pilvet muodostelmassa 

Valokuvaaja Michael Shainblum kuuluu tähän luetteloon, koska hän on todella hyvä näkemään kuvioita ja liikettä niin pilvissä, kaupunkien sykkeessä kuin vesiputouksissakin.

Hänen kykynsä ikuistaa vuoristossa tai laaksoissa tiheissä muodostelmissa saapuvia pilviä on suorastaan henkeäsalpaava. Jos pystyt itse valokuvaajana matkustamaan samankaltaisiin kohteisiin Eurooppaan, voit saada upeita timelapse-videoita.  

Vierailu ulkoavaruudesta

Listan viimeinen valokuvaaja on Martin Heck, joka on dokumentoinut aktiivisia tulivuoria muun muassa Espanjan La Palmassa ja ukkosmyrskyjä Saksassa. Hän on kuvannut myös Neowise-komeetan, joka näkyi yötaivaalla koko heinäkuun ajan vuonna 2020. 

Martin Heck ikuisti yötaivaan harvinaisen vieraan upeasti ennen sen katoamista. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!