3 vinkkiä revontulten kuvaamiseen

Kun vihreät valot tanssivat taivaalla, kuvaamisen suunnitteluun ei ole aikaa, vaan tekniikan pitää olla hallussa.

© Shutterstock

3 vinkkiä revontulten kuvaamiseen

Monien valokuvaaja varmasti haaveilee upeiden revontulikuvien saamisesta. Tässä on kolme sinulle kenties uutta vinkkiä, joiden avulla voit saada upeita kuvia taivaan mystisistä valoista.

tiistai 13. lokakuuta 2020 teksti S. Winter

Revontulet ovat lumoava luonnonilmiö, ja jos hallitset kuvaustekniikan, voit saada vaikuttavia kuvia kirkkaan vihreästä taivaasta.

Kuten yleensäkin yötaivasta kuvattaessa, revontulikuvauksessa valotukselta vaaditaan paljon, mikä tarkoittaa pitkiä suljinaikoja sekä suurta aukkoa ja ISO-herkkyyttä.

Tämän varmasti tiesitkin, jos olet kiinnostunut revontulista. Tässä puolestaan muutama niksi, joita et ehkä tiennyt.

Lue myös: Tähtitieteellisiä ilmiöitä kuvattavaksi tänä vuonna

1. Onnistunut sommitelma kaiken A ja O

Moni aloitteleva kuvaaja, joka näkee revontulet ensimmäistä kertaa, kohdistaa kameransa suoraan taivaalle saadakseen mahdollisimman suuren määrän revontulten valoa mukaan kuvaan.

Ongelmana on se, että tällä tavalla maisemasta pääsee mukaan vain pieni kaistale kuvan alaosaan, ja se tekee sommittelusta tylsän, eikä sitä pysty korjaamaan kauneimmatkaan revontulet.

Toisin sanoen, vielä parempi kuvasta tulee, kun siinä on mukana myös etualaa. Sommitelma on silloin tasapainoisempi ja kuvassa enemmän syvyyttä.

Kohteet, joihin katse voi kiinnittyä, ovat hyviä: esimerkiksi puut, vesistöt tai rakennukset.

Kuvaan saadaan lisää valoa valitsemalla etuala, joka heijastaa revontulia. Se voi olla esim. vettä, jäätä tai lunta. Näin voidaan myös käyttää pienempää ISO-herkkyyttä.

Lue myös: Näin kuvataan taivaan tähtiä

2. Tarkista kuvat välillä

Revontulet eivät muuta vain suuntaa, vaan myös niiden voimakkuus ja värit vaihtelevat. Tarkista siksi aina välillä, ovatko kuvasi oikein valotettuja.

Mutta älä hukkaa tilaisuutta tutukimalla otettuja kuvia vaan keskity lähinnä kuvaamiseen. Revontulet voivat kestää vain muutaman minuutin yössä tai illassa, joten älä käytä muutamaa sekuntia enempää kuvaa kohti.

Jos kuvista tuppaa tulemaan liian kirkkaita, valitse hieman lyhyempi valotusaika. Jos ne taas alivalottuvat, lisää ISO-herkkyyttä.

Ota myös mahdollinen ali- ja ylivalotusvaroitus käyttöön, jotta näet ensi silmäyksellä kuvien valotuksen.

Lue myös: Ota hienoja kuukuvia

3. Ota kaksi valotusta

Jos revontulet ovat voimakkaita, taivaan ja maiseman välinen kontrasti eli valoisuusero on valtava, ja siksi on vaikeaa saavuttaa tasapainoisesti valottunut lopputulos yhdellä otolla.

Ratkaisu on ottaa jalustalta kaksi kuvaa samasta kohteesta eri valotusarvoilla – toinen valotetaan taivaan ja toinen maiseman mukaan. Kuvat yhdistetään Photoshopilla tai jollain yksinkertaisemmalla kuvankäsittelyohjelmalla, joka pystyy samaan.

Kamerassa on myös toiminto, jonka avulla sopivat valotusarvot löytyvät helposti maisemakuvauksessa: Automaattinen valotuksen haarukointi. Sitä kuitenkaan kannata käyttää revontulivalokuvauksessa, koska siinä valon määrä vaihtelee koko ajan, ja siksi kuvaajan tulee hallita valotusta itse. Sopivat arvot löytyvät löytyvät viime kädessä kokeilemalla.

Lue myös: Näin syntyvät hyvät laajasävykuvat

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!