Araljärvi vuosina 1984 ja 2020
Kuiva kierros

Kazakstanin Araljärvi oli kerran maailman neljänneksi suurin, mutta sitten 1960-luvun se on kutistunut, koska vettä on käytetty maanviljelykseen. 

Nyt Google Earth näyttää maailman muuttumisen intervallivideoina

Google Earth on kehittänyt miljoonien satelliittikuvien pohjalta toiminnon, jolla voi nähdä maailman muutoksen vuodesta 1984. Voit nähdä vaikkapa kotikaupunkisi.

keskiviikko 12. toukokuuta 2021 teksti L. Hagemann

Olemme voineet matkustaa ympäri maailmaa liikkumatta lainkaan jo lähes 20 vuoden ajan Google Earth -toiminnolla, joka luo planeetan 3D-mallin keräämistään satelliitti- ja ilmakuvista. Se on paitsi hienoa ja viihdyttävää, myös loistava väline parhaita kuvauspaikkoja etsivälle valokuvaajalle.

Nyt Google Earth on julkaissut neljään vuoteen suurimman päivityksen, joka viihdyttää ja innostaa. Siinä on nimittäin uusi intervalli- eli timelapse-videotoiminto. 

Se näyttää 24 miljoonaan satelliittikuvaan perustuen, miten planeettamme on muuttunut vuodesta 1984 vuoteen 2020. Sieltä löytyy uskomattoman kauniita ja hyvin pelottavia kuvia.

> Lue myös: Upeiden intervallivideoiden tekeminen on näin helppoa

Yli puoli miljoonaa videota

Google Earth on tehnyt yhteistyötä muun muassa Pittsburghin Carnegie Mellon -yliopiston kanssa. Useat tuhannet laitteet ovat keränneet Google Cloudissa 20 petatavua (!) satelliittikuvaa 4,4 terapikselin videomosaiikkiin. 

Se vastaa 530 000 videota 4K-tarkkuudella – ja Google korostaa, että käsittely on tietenkin tehty hiilineutraaleissa palvelinkeskuksissa.

Hankkeen tavoitteena on sekä säilyttää maapallon kaunis monimuotoisuus että kiinnittää huomiota tapahtuneisin suuriin (ilmasto)muutoksiin ja innostaa myönteisiin muutoksiin. 

> Lue myös: 7 vinkkiä parempiin maisemakuviin

Katso omaa kotikaupunkiasi

Google Earthin Timelapse -palvelua voi käyttää täällä. Siihen voi kirjoittaa minkä tahansa sijainnin ja seurata kehitystä läpi 36 vuoden. 

Sen lisäksi Google on lisännyt 800 valmista intervallivideota tähäntutkiskeltavaksi. Voit esimerkiksi katsoa Helsingin ja Turun alueen kehitystä.

Google on kerännyt videoiksi myös viisi pääteemaa: metsäalueiden muutokset, kaupunkien kasvu, lämpötilan nousu, energialähteet ja maailman hauras kauneus

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!