katukuva sagteenvarjo

Kirkkaan värikkäät kohdat voivat saada kohteen erotumaan paremmin ympäristöstään.

© Shutterstock

Huomion herättäminen värien avulla

Värikuvia otettaessa voi pääkohde helposti hukkua ympäröiviin väreihin. Keskittymällä yksittäisiin värit voidaan kohde saada erotumaan paremmin.

maanantai 10. elokuuta 2020 teksti P. Siersbæk

Kun katsomme ympärillemme, katseemme kiinnittyy yleensä kohtiin, joissa on jokin kontrasti. Se voi olla esim. valo ja varjo mutta myös värit. Kirkkaat värit, kuten punainen ja keltainen, ovat houkuttelevita signaalivärejä, joten ne voivatkin muodostaa oivan lähtökohdan hyvälle kuvalle.

Kuvasta voi kuitenkin tulla sekava ja levoton, jos siinä on liian monia värejä. Siksi kannattaisi kouluttaa omat silmät löytämään yksinkertaisia tai sellaisia värejä, jotka toimivat hyvin yhdessä, kuten punainen ja sininen.

Lue myös: 5 kuvausvinkkiä sinisiin hetkiin

oranssi vene turkoosi rantavesi

Veneen oranssi muodostaa kontrastin turkoosin veden kanssa.

© Shutterstock

Ota väriympyrä avuksi

Hyvä tapa selvittää, mitkä värit toimivat hyvin yhteen, on väriympyrä, joka näyttää värit ja niiden vastakkaisvärit, jotka ovat vastakkain ympyrässä.

Esimerkiksi siniset ovat oranssinpunaisia sävyjä vasten, kun taas violetti on vihreän vastaväri. Vastaväreillä saadaankin kuvaan värikontrasteja, joiden avulla kuvasta voidaan tehdä mielenkiintoisempi.

Lue myös: 3 sommitteluvinkkiä, jotka on syytä osata

Väriympyrä

Väriympyrä antaa yleiskuvan siitä, mitkä värit ovat vastakkaisia millekin väreille.

© Shutterstock

Anna värien räväyttää tai rauhoittaa

Värejä voidaan käyttää valokuvauksessa monin tavoin. Pyri ensiksi näkemään ympäristössä esiin nousevat, yksinkertaiset värit. Jos esimerkiksi näet yksinkertaisen sinisen taustan, voit odottaa, kunnes sen eteen tulee joku punaisissa vaatteissa. Värejä on myös valonlähteissä, kuten neonkylteissä kaupunkien iltavalaistuksessa, mikä tuo kontrastia näkymään.

Voit myös koettaa löytää värejä väriskaalan samasta päästä, vaikkapa niin, että kaikki kuvan värit ovat esimerkiksi sinisen tai vihreän sävyjä. Tärkeää on eristää ja priorisoida, jotta vältetään värien hallitsematon sekamelska. Tälläista kuvaa on helpompi katsella.

katukuvaus

Punaiset ja siniset toimivat erilaisina väreinä mainiosti yhdessä, eikä tässä iltakuvassa juuri muita värejä olekaan.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!