Kalakotka kala kynsissään
© Mark Smith

Ikuista lintu oikealla hetkellä älykkään tekniikan avulla

Lintuasiantuntija Mark Smith opettaa valokuvaajia päivittäin ottamaan kuvia metsästävistä kotkista, pelikaaneista ja haikaroista. Tässä on kaksi hänen salaisuuttaan linnun jäädyttämiseksi kuvanottohetkellä.

keskiviikko 4. toukokuuta 2022 teksti H. Anderson

Nopea automaattitarkennus on tärkeä villieläimiä ja lintuja kuvattaessa, mutta toisinaan jopa uudet kamerat tekevät tepposet, kun niillä koitetaan tarkentaa lentävään lintuun. 

On todella ärsyttävää, kun objektiivin tarkennusmoottorit pörräävät sisään ja ulos tarkennettaessa juuri silloin, kun kaikkein tärkein asia tapahtuu.  

Tee kuten luontokuvaaja Mark Smith äläkä missaa seuraavaa täysosumaa, kun lintu iskee saaliiseen esimerkiksi vedessä. 

Mark tietää, että ongelma ilmenee yleensä silloin, kun panoroit horisonttirajan yläpuolelle ja tausta vaihtuu puhtaasta taivaasta, jossa automaattitarkennus pystyy helposti erottamaan linnun ja taustan, aaltoilevaan veteen. 

Ikuista lintu lennossa 

Älykkään tarkennustekniikan ansiosta Mark välttää ongelman kokonaan, sillä hän käyttää yksinkertaisesti tarkennusta jollakin muulla painikkeella kuin laukaisimella. Hän käyttää kameran takana olevaa AF-ON-painiketta.

Kun kotka lentää ilmassa, hän pitää AF-ON-painiketta painettuna tarkentaakseen jatkuvasti. Juuri ennen kuin lintu syöksyy horisontin ohi, hän päästää irti painikkeesta ja ottaa kuvan laukaisupainikkeella. 

Se toimii kuitenkin vain silloin, kun lintu lentää sivulle tai suoraan alaspäin, koska silloin se pysyy siinä tarkennustasossa, johon objektiivi on tarkennettu. 

Tämä vinkki säästää valokuvaajalle kallisarvoisia sekunteja kuvauksen ratkaisevalla hetkellä, ja sitä voidaan käyttää myös muissa kuvauksissa, kuten urheilu- ja muotokuvissa. 

Tarvitaan vain pieni määrä harjoittelua, kunnes totut kuvaamaan tällä tavalla. 

Ohjaa ISO-arvoa kiekon avulla

Mark käyttää myös toista älykästä niksiä, jonka avulla hän saa aina täydellisen valotuksen. 

Hän on asettanut Sony A1 -kameransa niin, että ISO-arvoa säädetään kameran takaosassa olevasta kiekosta. 

Näin hän voi vaihtaa nopeasti vasta- ja myötävalon välillä säätämällä ISO-arvoa ylös- ja alaspäin. 

Hän on myös aktivoinut Zebra Setting -toiminnon, joka näkyy kameran näytöllä, kun esimerkiksi valoisan taivaan huippuvalot palavat puhki. 

> Lue lisää ISO-asetusten käytöstä

Lisää Markin kuvia löydät hänen Instagramistaan alta. 

Lue haastattelu lehdestä

Digikuvan numerossa 7 keskustelimme Mark Smithin kanssa hänen upeista kalakotkan kuvistaan, ja voit lukea, miten hän saa niitä napattua.

Saat myös tietää lisää hänen tekniikoistaan kuvata tämä nopea metsästäjä ja miten hän pelastaa kotkia, kun niitä on jäänyt kiinni esimerkiksi kalakoukkuihin. 


Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!