Kirsikkapuu kukassa

Kuvaaja voi lähestyä kukkivia puita monella tavalla. Kirsikkapuita esiintyy paikoin Eteläisessä Suomessa.

© Shutterstock.com

Kokeile näitä kolmea kuvaustekniikkaa keväällä

Muotokuvia, autoja ja urheilua sekä erilaisia yksityiskohtia on tarjolla uuden kauden alkaessa. Olemme koonneet muutamia kuvausideoita tuleville kuukausille.

torstai 28. maaliskuuta 2019 teksti Kristoffer Engbo

Kevään hennon vihreät sävyt ja kohonneet lämpötilat tarjoavat mahdollisuuksia hioa ruostunutta kuvaustekniikkaa ja laajentaa aiherepertuaaria. 

Tässä kolme ideaa kevään kuvauslistalle.

1. Toisenlaisia muotokuvia

Kevään vihertyvä luonto sekä kukkaan puhkeavat puut ja kasvit muodostavat loistavan ympäristön erilaisille muotokuville.

Jos kevättä on ihastelemassa muitakin ihmisiä, ota muotokuvat tavallista pitemmällä polttovälillä, jotta saat ylimääräiset ihmiset pois kuvasta sekä sopivasti keväistä luontoa kuvattavan ympärille ja taustalle.

Valitse suuri himmenninaukko, esim. F2,8. Sillä saat taustan riittävän sumeaksi. 

> Lisää muotokuvausvinkkejä annamme tällä videolla. 

muotokuva

Jos kuvausretkellä on mukana kolmaskin henkilö, hän voi vaikkapa tiputella puunlehtiä kuvattavan yläpuolelta.

© Shutterstock.com

2. Panoroi ohi kiitävää urheilijaa

Talviurheilulajit vaihtuvat kesälajeiksi, joista moni tarjoaa hyviä mahdollisuuksia mm. panoroinnin harjoitteluun, kun kilpapyöräilijät taikka juoksijat suhahtavat ohitse.

Valitse seurantatarkennus, sarjakuvaus ja suljinajan esiasetus ja kokeile kuvata aluksi 1/60 sekunnin ajalla. Tarkenna ensin kohteeseen painamalla laukaisin puoliksi pohjaan, ja heti perään kuvausvaiheessa jatka kuvattavan seuraamista kameralla samalla kun pidät laukaisinta pohjassa sarjakuvauksen ajan.

Tarkista kuvien onnistuminen. Jos kuvattavien liike ei näy kuvissa riittävästi, pidennä valotusaikaa vaikkapa 1/30 sekuntiin, taikka jos liikken tuntua on liikaa, lyhennä aikaa vastaavasti esim. 1/125 sekuntiin.

> Lisää nopeiden tilanteiden kuvaamisesta löytyy täältä. 

polkupyöräilijä

Pitkähköillä valotusajilla panoroitaessa nk. vauhtiraidat sumentavat taustan mutta kuvattava toistuu yleensä pääosin terävänä. 

© Shutterstock.com

3. Yksityiskohtia telellä

Klassiset autot ovat täynnä kiinnostavia yksityiskohtia ja kauniita muotoja, ja niiden omistajat näyttävät mielellään ajoneuvojaan. 

Keväisin eri puolilla maata järjestetään vanhojen autojen näyttelyjä.

Autojen yksityiskohdista voi saada hyviä kuvia teleobjektiivilla. Tele rajaa tarpeettomat kohdat pois eikä myöskään vääristä laajakulman tavoin.

museoauto lamppu

Autoissa on monia heijastavia pintoja, joten varo, ettet itse tule mukaan kuviin, ellet sitten ole ottamassa hyvin erikoisia omakuvia.

© Shutterstock.com

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!