kameran kuvanvakain

Vakaimen käytössä pitää erottaa toisistaan kaksi asiaa: milloin vakain pitää kytkeä toiminnasta ja milloin vakainta ei tarvita. 

Milloin kameran kuvanvakainta käytetään?

Vakain kytketään toiminnasta, kun kamera on jalustalla, mutta entä muulloin? Tämä on yksi tämänkertaisista lukijakysymyksistä, ja vastaus löytyy alempaa.

torstai 23. elokuuta 2018

Kamerassa tai objektiivissa sijaitseva kuvanvakain vakauttaa kameraa kuvaushetkellä ja tällä tavalla ehkäisee tärähdyksiä sekä näin mahdollistaa normaalia pitemmillä valotusajoilla kuvaamisen käsivaralta. 

Aina ei kuvanvakainta kuitenkaan tarvita. 

Vakaimen käytössä pitää erottaa toisistaan kaksi asiaa: milloin vakain pitää kytkeä toiminnasta ja milloin sitä ei tarvita. 

Melkein kaikki kameravalmistajat kehottavat kytkemään vakaimen pois toiminnasta, kun kamera on jalustalla, koska vakainjärjestelmän toiminta menee sekaisin, kun mitään vakautettavaa liikettä ei ole. 

Joissain objektiiveissa on toiminto, joka kytkee vakaimen automaattisesti toiminnasta, kun kamera on liikkumatta. Tämän ansiosta kuvat ovat teräviä. 

Näin vakainta tulee käyttää:

Kuvanvakain on tarpeen, kun...

  • Valotusajan nimittäjä on yhtä suuri tai pienempi kuin polttoväli, esimerkiksi 1/100 s ja polttoväli 100 mm.
  • Olet hengästynyt tai hytiset kylmästä.
  • Kuvataan teleobjektiivilla, jonka polttoväli on 300 mm tai pitempi.

Kuvanvakain tulee kytkeä pois päältä, kun...

  • Kuvataan jalustalta, eikä objektiivi automaattisesti rekistreröi tätä.
  • Akun varaus on loppumaisillaan, toista akkua ei ole mukana eikä vakainta välttämättä tarvita. Isojen objektiivien vakain kuluttaa paljon virtaa. 

Kuvanvakain on tarpeeton, kun...

  • Valoa on niin paljon, että voidaan käyttää lyhyitä valotusaikoja, kuten 1/400 s ja kameran pienimpiä ISO-herkkyyksiä, kun kuvataan laajakulma- ja normaaliobjektiiveilla.

Vakauksen tulos on parempi, kun...

  • Kuvaaja painaa laukaisimen puoliväliin ja pitää sitä siinä sekunnin, ennen kuin ottaa kuvan. Tämä antaa vakaimelle aikaa vakauttaa kameran pienetkin liikkeet.

Lisää Kirjelaatikossa

Kysymys kuvanvakautuksesta on Digikuvan 13/2018 Kirjelaatikossa.

Siellä kerrotaan myös, miten saadaan aikaan vauhdikas zoomaustehoste, onko enää mitään syytä kuvata mustavalkoista ja mikä on dpi:n ja ppi:n ero.

Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen [email protected]

Osta uusi numero lehtipisteestä tai tee tilaus – saat tilaajalahjan sekä 3 numeroa Digikuvaa hintaan 14,90.

Samalla pääset lukemaan uusimmat numeromme mobiilisti Wype-sovelluksella sekä saat oikeuden käyttää Etunurkkaa , jossa on mm. yli 500 videokurssia valokuvauksesta ja kuvankäsittelystä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!