Kaunis epäterävä tausta

Kun polttoväli on pitkä ja kohteen ja taustan etäisyys riittävä, tausta pehmenee kauniisti.

Miten saan kuvaan pehmeän taustan?

Lukijamme kysyy, miten saisi kuviin hienon pehmeän taustan, millainen objektiivi on sopivin. Annamme kolme ohjetta parempaan taustasumennukseen.

keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Kysymys

Minulla on Nikon D5600 ja 18–55 mm:n objektiivi. Objektiivi riittää monessa tilanteessa, mutta se ei ole kovin hyvä, jos haluaa muotokuvaan epäterävän taustan.

Siksi tiedustelen, pehmeneekö tausta paremmin, jos kuvataan 50-millisellä aukolla F1,4 vai olisiko parempi ratkaisu 55–300 mm:n zoom.

Objektiivit ovat suunnilleen samanhintaiset.Kumpaa niistä suosittelette?

Vastaus

Jotkut kuvaajat suosivat 50-millistä objektiivia, koska se on pienikokoinen, kevyt ja huomaamaton. Sillä saa täydellä aukolla kuvattaessa kauniin epäterävän taustan, jos kasvot kuvataan riittävän läheltä. 

Uskoisimme, että ennen pitkää haluat molemmat mainitsemasi objektiivit, mutta ensimmäiseksi kannattaa kuitenkin hankkia teleobjektiivi.

Se antaa käyttöön sellaiset polttovälit, joita nykyisessä objektiivissasi ei ole, ja sen avulla saa myös sitä epäterävämmän taustan, mitä pidemmällä polttovälillä kuvaa.

Lisäksi voi valita perspektiivin, sillä kasvot toistuvat erilaisina riippuen siitä, kuvataanko henkilö läheltä 55 millin polttovälillä vai kaukaa 300 millin polttovälillä.

Teleobjektiivilla saa epäterävän taustan myös kokovartalokuviin, ja siihen ei 50-millinen pysty. Kun polttoväli on pitkä ja etäisyys riittävä, tausta pehmenee jo aukolla F5,6.

3 niksiä taustan pehmentämiseen

  • Kuvaa suurella aukolla. Jo kahden aukon ero, esimerkiksi arvosta F5,6 arvoon F2,8 saa aikaan selvästi havaittavan eron.
  • Varmista, että kohteen ja taustan etäisyys on vähintään kaksi kertaa niin pitkä kuin etäisyys kamerasta kohteena olevaan henkilöön.
  • Mitä pidempi polttoväli, sitä lyhyempi on terävyysalue. Siksi pitkällä polttovälillä on helpompi saada rauhaton tausta epäteräväksi.

Lue myös: Syvyysterävyys viidessä minuutissa

Kysy meiltä valokuvauksesta

Kysymys taustan pehmentämisestä on julkaistu Kirjelaatikko-palstalla Digikuva-lehden numerossa 11/2018. Palstalla vastaamme myös kysymyksiin Lightroomin profiileista, kuva- ja värikohinan eroista sekä kuinka suuria vedoksia vedoksia ottamistasi kuvista voi ja kannattaa tehdä.

Voit kysyä meiltä kuvaamisesta osoitteella [email protected]

HUOM: Vastaamme kysymyksiin vain lehdessä, emme voi vastata sähköposteihin.

Digikuva-lehden tilauksen mukana saat kätevän kameralaukun, johon mahtuu reilusti kuvaustarvikkeita.

Toimitus suosittelee: tyylikäs kameralaukku

Kätevä ja tilava olkalaukku lomalle tai kuvausretkelle on hyvä investointi.

Uudessa kameralaukussamme on oma tila tabletille, joten se on helppo ottaa mukaan ja siirtää siihen kuvat kameralta WiFi-yhteyden kautta.

Voit saada laukun ja kolme numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. Pelkän laukun arvo on 53,20 euroa. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!