© Shutterstock.com

3 kehittävää mustavalkohaastetta

Mustavalkoinen valokuvaus on tehnyt harppauksen digitaaliseen aikakauteen, ja se on myös oiva tapa kiinnittää katsojan huomio. Tässä on kolme erityyppistä kuvauskohdetta, joilla voit hioa taitojasi.

maanantai 16. syyskuuta 2019 teksti Redaktionen

1. Opi erottamaan eläimet ympäristöstään

Luonto eläimineen ei tule ehkä ensimmäisenä mieleen mustavalkokuvaamista opetellessa, mutta eläin voi olla kiinnostava aihe.

© Shutterstock.com

Harmaasävyt riisuvat kuvasta kaiken ylimääräisen, mikä vain korostuu värikylläisessä luonnossa, joten tavallisesti metsikköön katoava eläin nouseekin komeasti päärooliin. 

Tämä pätee erityisesti niihin eläimiin, joilla on jokin luontainen suojaväri saaliseläimiltä piiloutumiseksi. Mustavalkosävyt myös usein johdattavat katsojan katsetta eläimen silmiin.

Pyri saamaan kuvia yksittäisistä eläimistä yksinkertaista taustaa vasten. Mustavalkoisuus on kätevä keino saada esimerkiksi eläintarhasta otetut valokuvat erottumaan joukosta. 

> Lue myös: 5 vinkkiä eläinkuvaukseen

2. Etsi pintarakenteita ja kuvioita

Mustavalkoisuus ikään kuin tiivistää kuvan linjoiksi ja muodoiksi, ja samalla se avaa kuvaajalle uusia mahdollisuuksia – varsinkin abstraktiin ilmaisuun. 

© Shutterstock.com

Harmaasävyt nostavat esiin pienetkin kuvioinnit, joten abstrakti aihe, jossa on voimakkaita kuvioita tai muotoja, sopii oivallisesti värittömään valokuvaamiseen. 

Jos sävyjä on monia, ne voivat auttaa luomaan kerroksia kuvaa sommiteltaessa.

Jos otat kuvan värillisenä, voit hallita tarkkaan sitä, kuinka yksittäiset värit, niin vaaleat kuin tummat, toistuvat kuvan harmaasävyversiossa. Voit esimerkiksi tehdä punertavista sävyistä vaaleita ja vihertävistä tummia.

Ota lähikuvia, jotta voit eristää kohteen taustastaan. Jos on aurinkoinen sää, varmista, että kohde on varjossa, jotta valo olisi tasaista.

> Lue myös: Kannattaa kokeilla mustavalkokuvausta

3. Pyri minimalismiin

Mustavalkoisuus on mainio tapa tuoda esiin minimalismia niin arkkitehtuuria kuin maisemiakin kuvatessa. 

© Shutterstock.com

Harmaasävyaiheen pitäminen selkeänä takaa puhdaslinjaisen ja rauhallisen kuvan, jossa silmä lepää mielellään.

Kiinnitä huomiota vahvoihin graafisiin linjoihin, jotka voivat olla niin yksityiskohtia kuin suuria muodostelm iakin. 

Jos taivasta on tarkoitus ottaa mukaan kuviin, kuvaa sellaisena päivänä, jolloin taivas on joko täysin pilvessä tai täysin sininen eli taivaalla ei ole pilvien muodostamia pintarakenteita.

> Näin syntyvät yksinkertaisen hyvät maisemakuvat

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!