Tyttö muotokuvassa
© Stephanie Frey/Shutterstock

Näin saat turhat varjot pois muotokuvista

Kun kuvataan ihmisiä ulkona auringonvalossa, on toinen puoli kasvoista usein syvässä varjossa. Onneksi asia voidaan korjata.

Ulkona kuvattaessa auringonpaisteella kannattaa viedä kuvattava henkilö varjoon, taikka sitten tätä voidaan kuvata vastavaloon. 

Tässä on lisäksi 4 hyvää vinkkiä muotokuvaukseen:

1. Käytä heijastinkangasta

Ohjaa heijastimella valoa kasvojen varjoiselle puolelle. Pidä heijastinta vasemmassa kädessä ja kuvaa oikealla. Sanomalehti ei heijasta yhtä hyvin, mutta niitä löytyy helposti lähes joka paikasta.

Lue myös: Täydellisiä muotokuvia heijastimella

Muotokuvausta heijastimen avulla

Heijastimella voidaan pehmennellä varjoja heijastamalla valoa haluttuihin kohtiin.

© Shutterstock

2. Lisää valoa täytesalamalla

Käytä kameran salamaa tai salamalaitetta ja pehmennä sillä varjoja. Tulos on luonnollisin, kun salamakorjauksen arvo on -1. Silloin salama toimii pienemmällä teholla eikä kilpaile vallitsevan valon kanssa.

Lue myös: 5 vinkkiä hyviin salamakuviin

3. Paranna valoisuutta kuvankäsittelyssä

Varjoista voi kaivaa esiin sävyjä raakamuunnoksessa. Tarvittaessa voit yhdistää kaksi raakamuunnosta yhdeksi kuvaksi, nimittäin tavanomaisen ja sitten sellaisen, jossa kasvojen varjoja on vaalennettu.

Lue myös: 5 ilmaista raakamuunninohjelmaa

4. Tee HDR-laajasävykuva

Neljäs mahdollisuus on tehdä HDR-kuva, joka koostuu 3–5 eri valotuksesta, jotka ovat keskenään muilta osin identtiset. Tällä tavoin saadaan kohteen kaikki sävyt näkyviin, kirkkaimmista tummimpiin. 

Käytä sarjakuvausta ja kameran haarukointitoimintoa. Photoshopissa on HDR-toiminto, jossa kuvat voidaan yhdistää, ja sama käy myös Lightroomilla.

HDR-muotokuva

HDR-kuva ei aina kaipaa runsasta käsittelyä. Tässä on vain varjokohtia hieman kirkastettu ja huippuvalokohtia himmennetty. 

© Shutterstock

Lue myös: Näin teet hyviä laajasävykuvia

Lue lisää Digikuva-lehdestä

Kysymys nousi esiin Digikuvan numero 2/2018 Kirjelaatikossa. Siellä kerromme myös, miten löytyy oikea valotus ja miten punasilmät poistetaan valokuvista.

Osta irtonumero tai tee lehtitilaus, niin saat Photoshop-kirjamme ja 2 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90.

Samalla saat digitaalisesti luettavaksesi viisi uusinta numeroa Wype-sovelluksen kautta sekä oikeuden käyttää kotisivujemme Etunurkkaa, jossa on yli 400 videokurssia kuvauksesta ja kuvankäsittelystä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!