valokuvaaja vuoristomaisema

Joskus maisema on niin laaja, että se ei mahdu yhteen kuvaan. Paras ratkaisu on silloin panoraamakuvaus.

Tämä on syytä tietää panoraamakuvauksesta

Panoraamatekniikan avulla saadaan laajoja maisemia samaan valokuvaan. Tämän oppaan avulla pääset mukavasti alkuun panoraamakuvauksessa.

perjantai 15. marraskuuta 2019

Kun on esitettävä kerralla mahdollisimman paljon, ja perspektiivi saa olla äärimmäisen korostunut, on helpointa vain käyttää laajakulmaa, jopa kalansilmää, ja saada kaikki kerralla mukaan. 

Hintana on kuitenkin todellisuudelle vieraisiin mittoihin kasvava vääristymä. Oikea ja ammattimainen vaihtoehto esittää suurenmoinen maisema sellaisenaan on ottaa useita kuvia ja yhdistää ne sen jälkeen kuvankäsittelyssä yhdeksi suureksi panoraamakuvaksi.

Sen etuna on myös se, että kuva on hyvin tarkka, ja yksityiskohtia riittää vaikka olohuoneen jättiläistauluksi. On vähän kuin olisi itse paikan päällä.

> Lue myös: Näihin viiteen aloittelija sortuu laajakulmalla kuvatessaan

maisema Lofootit

Panoraamakuvaan voidaan ottaa tavallista suurempi alue maisemaa, ja jos osakuvat otetaan pystykuvina, saadaan parempi resoluutio eli tarkkuus.

Mikä on panoraamakuva?

Panoraamakuva koostuu useista samasta kohteesta otetusta kuvasta. Tuloksena on laaja, jopa yli 180 asteen levyinen kuva, jossa on suuri tarkkuus ja siten runsaasti yksityiskohtia.

Panoraaman ottamiseen ei tarvitse olla erityistä kameraa, vaan panoraamakuvia voidaan ottaa jopa älypuhelimella.

Oikean kameran käyttäminen on kuitenkin paras vaihtoehto, koska sillä saadaan paljon enemmän sävyjä huippuvalokohtiin ja varjoihin, ja lisäksi yhteensulautettavia kuvia voidaan hallita paremmin.

> Lue myös: Suurenmoisia pystypanoraamoja

panoraama Dubai

Monet valokuvaajat käyttävät panoraamatekniikkaa maisemakuvauksessa, ja niinpä panoraamakuvaus soveltuu myös kaupunkimaisemiin.

Miten panoraamakuva syntyy?

Kamera kannattaa kiinnittää jalustaan, jotta osakuvat eivät tärähdä ja horisontti on kussakin kuvassa samassa tasossa. Valitse mielellään jalusta, jossa on vesivaaka.

Kamera-asetuksia tehtäessä on tärkeää käyttää manuaalista valkotasapainoa ja valotusta, jotta kaikki panoraamakuvan osakuvat ovat väreiltään ja valoisuudeltaan identtiset keskenään.

Jos olet ensikertalainen panoraamakuvauksessa, aloita ottamalla kolme vierekkäistä kuvaa samasta maisemasta. Laajakulmaobjektiivilla saadaan tietysti enemmän maisemaa kolmeen kuvaan kuin telellä.

Kierrä kameraa jokaisen kuvan välissä ja varmista, että kuvat peittävät toisensa osittain, noin neljäsosan suuruiselta alueelta, jotta niitä on helpompi yhdistää kuvankäsittelyyvaiheessa.

Uusi videopakettimme antaa lisävalmiuksia Lightroomin käyttöön.

Miten osakuvat yhdistetään?

On olemassa monia erilaisia ohjelmia, joilla voidaan yhdistää kuvat panoraamaksi, mutta me suosittelemme Lightroomia, koska sitä on helppo käyttää ja sillä saa aikaan upeita lopputuloksia.

Uudessa kymmenosaisessa Lightroomia edistyneille -videosarjassamme Etunurkassa käsitellään muun muassa osakuvien yhdistämistä panoraamaksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!