sininen hetki kaupunkimaisema

Sinisen hetken kuvassa kaupungin lämmin keinovalo sekoittuu taivaan viileiden sävyjen kanssa ja muodostaa kiinnostavan kontrastin.

Parhaat kamera-asetukset siniseen hetkeen

Moni kuvausharrastaja haluaa ikuistaa sinisen hetken. Nyt autamme sinua löytämään oikeat kuvausasetukset ainutlaatuisen valon tavoittamiseksi.

lauantai 26. syyskuuta 2020 teksti K. Engbo

Kahdesti päivässä maisemaa voidaan kuvata aivan erityisessä valossa. Kun aurinko on hiukan taivaanrannan alapuolella, katoavat päivänvalon lämpimät sävyt ja sinisen sävyt muuttuvat hallitseviksi. 

Herkkä viileä valo hellii varsinkin maisemakuvia, ja sitä voidaan käyttää myös kaupunkeja kuvattaessa. Silloin sinisen sävyt sekoittuvat keinovalon lämpimimpiin sävyihin. Ajankohtaa sanotaan siniseksi hetkeksi.

>Katso video: Sininen hetki talteen

Valitse sopiva kuvausohjelma

Paras ohjelma on aukon esivalinta, jossa kuvaaja valitsee aukon ja kamera valotusajan. Valon hiljalleen muuttuessa on myös asetuksia vastaavasti muutettava, ja aukon esivalinta hoitaa sen itse. 

Kuvat kannattaa silloin tällöin tarkistaa näytöltä ja käyttää tarvittaessa valotuksenkorjausta.

sininen hetki

Valotusaika on ollut tässä kuvassa 2,5 sekuntia. Auringon laskettua valo vähenee nopeasti, ja vain noin kymmenen minuuttia myöhemmin tarvittiin kaksi kertaa pitempi valotusaika.

Tarkennuksen asettaminen

Nykyaikainen kamera pystyy tarkentamaan automaattisesti jo hyvinkin vähässä valossa. Siitä on siis paljon apua. 

Kannattaa käyttää yhtä tarkennuspistettä ja tarkentaa sillä paikkaan, jossa on hyvä kontrasti, esim. katulamppuun tai taivaan ja maan rajaan. Tarkenna käsin, ellei valo riitä

>Lue myös: 4 suodinta, jotka joka kuvaajan on syytä tuntea

Muut säädöt ja asetukset

Käytä aukkoa F8, ellet halua tähtitehostetta, joka saadaan pienemmällä aukolla, esimerkiksi F16:lla. Käytä jalustaa ja pientä herkkyyttä – mielellään arvoa ISO 100.

Käytä valkotasapainona Päivänvaloa. Ota raakakuvaa, niin voit säätää valkotasapainoa jälkeenpäin.

Digikuvan numerossa 15/2020 annamme vielä enemmän vinkkejä sinisen hetken kuvaamiseen. Käymme läpi muun muassa eri kuvausajankohdat ja näytämme, kuinka kuvat käsitellään jälkikäteen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!