Brenizerin metodi

Tämä 80 megapikselin valokuva on yhdistetty noin 50:stä telellä otetusta kuvasta, mikä selittää etualan ja taustan epäterävyyden. 

© Digikuva

Tällainen on kuuluisa Brenizerin metodi

Laajakulmalla saadaan kuvaan paljon syvyysterävyyttä, eli taustaa ei saada sumenemaan. Mutta Brenizerin metodi ratkaisee ristiriidan.

maanantai 27. toukokuuta 2019 teksti S. Winter

Muotokuvaajat pyrkivät yleensä saamaan kuvinsa niukan syvyysterävyysalueen, jotta taustasta tulisi sumea ja pääkohde eli malli erottuisi hyvin taustastaan. 

Himmenninaukon koko on yksi syväterävyyttä määräävä tekijä, mutta myös mm. tarkennusetäisyys vaikuttaa asiaan: mitä lähemmäs tarkennetaan, sitä lyhyempi syvyysterävyysalue. 

Samoin polttovälillä on oma vaikutuksensa. Teleobjektiivilla ei saada yhtä paljon syvyysterävyyttä kuin laajakulmaobjektiivilla – voimakkaalla laajakulmalla saadaan lähes aukolla kuin aukolla miltei ääretön syvyysterävyys, jos tarkennetaan kauaksi.

Niinpä laajan kuvakulman ja sumenevan taustan saavuttaminen samalla kertaa on yhdellä laukaisulla mahdotonta. 

> Lue myös: Nämä 5 polttoväliä sinun tulisi tuntea

Poikkeuksellinen menetelmä ratkaisee ongelman

Muotokuvaajat tuntevat Brenizerin kuvausmenetelmästä, jossa teleputkella otetaan kuvia samasta paikasta rajausta vaihtaen. Pääkohteeseen tarkentamisen jälkeen vaihdetaan käsisäädöille, jotta kaikki muu jää epäteräväksi. Lopuksi kuvat kootaan yhteen niin, että perspektiivi muistuttaa laajakulmakuvaa. Brenizer kehitti muotokuvausmenetelmänsä ollessaan Irlannissa lomalla vuonna 2008. 

Ryan Brenizer on haastateltavana Digikuvan numerossa 9/2019, jossa hän kertoo menetelmästään, jonka tuhannet kuvaajat ottivat käyttöönsä parissa vuodessa. 

Hän painottaa, ettei hän keksinyt itse menetelmän nimeä, vaikka se viittaa häneen, ja lisäksi hän antaa kolme neuvoa niille, jotka haluavat kokeilla tekniikkaa:

1. Älä liioittele

Ensi yrityksellä ei kannata ottaa sataa kuvaa, sillä se vie sekä kuvaajan aikaa että hurjasti tietokoneen laskentatehoa. Kuusikin kuvaa riittää, sillä sekin saa jo aikaan metodin mukaisen lopputuloksen. 

Faktisk kan du nøjes med helt ned til seks billeder, da det er nok til, at du tydeligt kan se effekten af metoden.

2. Muista sopiva kuvausetäisyys

Kuvaa sellaiselta etäisyydeltä, että ihmisen tai ihmiset saa sommiteltua yksittäiseen kuvaan. 

Silloin ei haittaa mitään, jos joidenkin kuvien saumakohtaan jää pieniä virheitä kuvia yhteen koottaessa, sillä virhe osuu taustaan eikä kuvattavan ihmisen kasvoihin.

3. Kuvaa kuten muulloinkin

Kuvaa ihmisiä kuten muissakin muotokuvissa. 

Näyttävä panoraamakuva ei ole minkään arvoinen, jos sen henkilöt näyttävät tylsistyneiltä tai palelevilta. Varmista siis aina, että ihmisten kasvojen ilmeet ovat kiinnostavia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!