Epäselvä etsin? Tässä on ratkaisu

Onko etsimen kuva epäselvä? Katso tästä, miten saat sen teräväksi. 

Säädä kameran etsin oikein

Useimmille kuvaajille on kameran diopterisäätö vain yhdentekevä namiskuukkeli kameran kyljessä. Luki- tai etänäköiselle se on kuitenkin korvaamaton.

torstai 26. heinäkuuta 2018

Kamerassa on pieni nappula, joka on useimmille yhdentekevä – moni ei edes tiedä, että se on olemassa. Liki- tai etänäköiselle se voi kuitenkin olla korvaamaton apu, jolla etsinkuva saadaan kunnolliseksi. 

Diopteri on pieni linssi kameran etsimessä, jolla kuva saadaan sellaiseksi, kuin se näkyy silmälläkin. Heikkonäköinen näkee nimittäin kuvan sameana, ellei etsintä ole säädetty sopivaksi. 

Samoin näkee hyvin näkeväkin samean kuvan katsoessaan heikkonäköiselle säädetyn etsimen läpi – se on kuin lainaisi toisen silmälaseja. 

Onko kamerasi säädetty oikein?

Etsimen säätämistarve näkyy helpoiten katsomalla etsinkuvan alla olevia numeroita ja linjoja. Elleivät ne näy terävinä, on tarpeen säätää etsintä.

Useimmissa optisella etsimellä varustetuissa peilikameroissa ja sähköisellä etsimellä varustetuissa peilittömissä kameroissa on diopteri – ja siis myös diopterisäätö. 

Diopterisäätö on yleensä pieni kiekko tai liukusäädin kameran etsimessä. Siinä on yleensä + ja – -merkintä.

Lue myös: Objektiivi tutuksi viidessä minuutissa

Canon EOS 760D:n diopterisäätö

Canon EOS 760D:n diopterikorjain on etsimen yläosan oikealla puolella.

Näin säädät kameran sopivaksi silmällesi

Kun säädät diopteria, voi kannattaa asettaa kamera jalustalle tai pöydälle. Hae sitten kohde, johon kameran on helppo tarkentaa automaattisesti – esim. lelu tai ruukkukasvi.

Aloita kiertämällä diopterikiekkoa. Kun kuva on tarkka, jatka kiertämistä, kunnes se on taas epätarkka. Kierrä sitten kiekkoa takaisin, kunnes kuva on täysin terävä. (Kierrä edestakaisin, kunnes se on niin tarkka kuin mahdollista). Nyt diopterin pitäisi olla oikein säädetty.

Lue myös: Tee nämä 10 asiaa ennen uuden kameran käytön aloittamista

Ota kamera haltuun uuden e-kirjamme avulla

Ellet vielä hallitse kaikkia kameran toimintoja, ota avuksi Digikuvan Etunurkan kurssit.

Voit tilata Digikuvan uutiskirjeet TÄÄLTÄ. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!