Mies istuu kameran edessä toimistossa
© Shutterstock

Tässä on kolme tärkeintä kamera-asetusta videokuvaukseen

Hyvien videoiden luomiseksi on erittäin tärkeää varmistaa, että kamera on säädetty oikein, sillä tallenteita voi olla vaikea pelastaa jälkikäteen.

tiistai 2. elokuuta 2022 teksti H. Anderson

Kun aloitat videokuvaamisen, on asioita, joiden on oltava kunnossa, jotta lopputuloksesta tulee hyvä. 

Videokuvaus ei ole sama asia kuin valokuvaus. Siksi olemme koonneet tarkistuslistan tärkeimmistä asetuksista, jotka on hyvä tarkistaa ennen seuraavan videoprojektin aloittamista.

1. Varmista siistit leikkeet ja värit

Jos olet tottunut ottamaan raakakuvia valokuvatessasi, valkotasapainoa ei ehkä juuri tule mietittyä, koska sitä voi helposti korjata muokkausohjelmassa, jos se on hieman pielessä. 

Videota kuvattaessa on kuitenkin erittäin tärkeää säätää valkotasapaino manuaalisesti alusta alkaen, sillä sitä ei voi korjata kotiin palatessa. 

Jos käytät kameran automaattista valkotasapainoa, videon leikkaaminen on myös vaikeaa, koska värit muuttuvat valkotasapainon mukaan ja esimerkiksi ihonsävyt saattavat näyttää luonnottomilta.

Voit ratkaista ongelman joko valitsemalla jonkin kameran kiinteistä valkotasapainon asetuksista, kuten varjo tai päivänvalo, tai valitsemalla tarkan valkotasapainon, joka perustuu kuvauskohteen valoon. 

Sonyn kameroissa asetus löytyy esimerkiksi pikavalikon alaosasta valkotasapaino- ja erikoisasetus-kohdasta.

> Lue myös 5 asiaa, joihin et tiennyt kamerasi pystyvän

Kädet pitävät kameraa, jonka päällä on mikrofoni

Hyvä äänenlaatu on tärkeää videoita kuvattaessa.

© Shutterstock

2. Vältä rätiseviä ääniä

Videoita kuvattaessa ääni on paljon tärkeämpi kuin luulisikaan, ja siedämme huonommin rätisevää mikrofonia kuin hypähtelyä tai nykimistä kuvassa.  

Jotkut videoasiantuntijat uskovat sen johtuvan siitä, että olemme tottuneet näkemiimme virheisiin, ja aivot osaavat korjata ne. Sen sijaan tämä ei useinkaan päde ääneen, joka on yleensä täydellinen ja häiriintymätön. 

Voit varmistaa, että videoittesi ääni on paras mahdollinen katsomalla kameran näytön äänitasoja tallennuksen aikana. 

Näin voit nimittäin seurata, ettei mikrofonin tallennus ole liian kovalla, jolloin äänitasot osuvat näytön oikeaan reunaan. 

Hyvä nyrkkisääntö on, että äänitasojen on oltava miinus kolmen ja miinus kuuden desibelin välillä, jotta ne eivät olisi liian matalia tai liian korkeita. 

papukaijat lentävät ilmassa

Ole varovainen yli 1/60 sekunnin valotusajoilla, kun kuvaat tavallista videota etkä hidastettua videota. Esimerkiksi nopea 1/500 valotusaika saa videot näyttämään luonnottoman teräviltä. 

© Shutterstock

3. Hallitse kuvan nopeutta

Jos eri kameroiden videoita on yritetty leikata yhteen onnistuneelta kuvausmatkalta palatessa, voi tulla pettymys, jos kuvanopeutta ei ole huomioitu. 

Se nimittäin säätää, kuinka monta kuvaa kameralla kuvataan sekunnissa, ja jos se ei ole sama koko videon ajan, syntyy ongelmia.  

Monissa kameroissa kuvanopeus on yleensä 25 kuvaa sekunnissa, mutta useissa matkapuhelimissa ja joissakin drooneissa se on usein asetettu 29 tai 30 kuvaan sekunnissa. 

Sillä ei ole merkitystä, kunhan videotiedostot eivät sekoitu samassa videossa, sillä se tuottaa yleensä epäyhtenäisiä kuvia. 

Onneksi ongelma on helppo ratkaista säätämällä kameran valikon kuvanopeutta vastaamaan esimerkiksi puhelimen nopeutta. 

Valikkokohta on yleensä nimeltään tallennusasetus tai vastaava, ja usein voit myös valita, mitä laatua haluat tallentaa – 4K- vai Full HD -muodossa. 

> Lue lisää Mitä eroa on HD:llä, Full HD:llä, 4K:lla, 8K:lla, Ultra HD:llä ja HDR:llä?

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!