© Shutterstock.com

Kumpi väriavaruus, CMYK vai RGB?

Kamera ja tietokone käyttävät RGB-värijärjestelmää, mutta tulostin CMYK:iä. Se voi tuntua hämmentävältä, mutta nyt kerromme, miksi kannattaa keskittyä vain yhteen värijärjestelmään tai -avaruuteen.

keskiviikko 5. helmikuuta 2020 teksti J. Vestergaard

Valokuvausharrastajien keskuudessa on olut hämmennystä siitä, että kamera käyttää yhtä värijärjestelmää ja tulostin toista.

Ei kuitenkaan kannata menettää toivoa. Nykytulostimet näet hallitsevat molemmat värijärjestelmät, joten voit keskittyä vain tulostamiseen.

Mikä on CMYK?

CMYK on yksi kuvatiedostoissa ja painotuotteissa käytettävistä väritiloista. Lyhenne CMYK tulee englanninkielen sanoista Cyan (syaani), Magenta (magenta), Yellow (keltainen) ja Key (avainväri eli musta). Väriavaruus tarkoittaa niitä värejä, joita käytetään valokuvia ja piirustuksia tallennettaessa, esitettäessä, tulostettaessa ja painettaessa.

Kun kuva tallennetaan kuvankäsittelyohjelmassa CMYK-väritilassa, jokaiseen kuvatiedoston pikseliin tallentuu neljän värin voimakkuustiedot - syaanin (kirkas vihertävänsininen), magentan (sinertävä punainen), keltaisen ja mustan värin voimakkuus.

CMYK on subtraktiivinen väriavaruus: esimerkiksi paperipinnalle painetut CMYK:n osavärit estävät osaa valosta heijastumasta silmään, ja silmä havaitsee valoon jäljelle jääneen värin. Silmä näkee väripinnan sitä tummempana mitä enemmän väriä on käytetty.

Koska kamera käyttää RGB:tä, digitaalinen kuva on muunnettava RGB:stä CMYK:ksi, ennen kuin se voidaan tulostaa. Tämä tehdään yleensä tulostimen omassa ohjaimessa icc-profiilien kautta, joissa otetaan huomioon sekä tulostimen että paperin ominaisuudet. Siksi käyttäjän ei tarvitse keskittyä muuntamiseen.

> Katso video: Lisää väriä Lightroomilla

RGB ja CMYK -kaavio

Jos kaksi väriä kummastakin värijärjestelmästä sekoitetaan keskenään, saadaan toisen värijärjestelmän perusvärit. Jos kaikki järjestelmien värit sekoitetaan, saadaan valkoista ja mustaa.

© Shutterstock

Mikä on RGB?

RGB (red, green, blue) tarkoittaa punaista, vihreää ja sinistä. Niitä kutsutaan myös lisätyiksi väreiksi, koska ne vaikuttavat muihin väreihin. Jos kaikki kolme väriä sekoitetaan tasaisessa suhteessa, saadaan valkoista.

RGB sopii näyttölaitteille, koska näytön lähtökohtaväri on musta. Jos kaikkia kolmea sekoitetaan, näytöstä tulee valkoinen. Tämä johtuu siitä, että näyttö lähettää valoa eikä ime sitä.

Jos sekoitetaan punaista, vihreää ja sinistä paperille, saadaan lopulta kuta kuinkin mustaa.

> Lue myös: Kuinka suuria vedoksia voidaan tehdä?

Miksi tulostin käyttää CMYK:iä eikä RGB:tä?

Koska punaisen, vihreän ja sinisen sekoitus tuottaa paperilla mustaa, on ehkä yllättävää, että näitä värejä tai tätä väriavaruutta ei käytetä tulostimissa. CMYK-värijärjestelmälle on silti syynsä.

RGB on tummempi kuin CMYK. Siksi RGB tuo hankaluuksia kuvan tulostamiseen, koska värit eivät tulostuisi riittävän kirkkaina.

Sitä vastoin vaaleampi CMYK-värijärjestelmä tuottaa parempia sävyjä painotuotteisiin. Kun värit ovat tummia tai täysin mustia, tulostin voi sekoittaa mustan värin, joka on siis CMYK:ssä K.

Lue myös: Huomioi nämä 5 asiaa kuvatulostinta hankkiessasi

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!