Oranssia ja vihreää jauhetta täynnä oleva käsi ojentuu kohti kameraa mustalla taustalla
© Shutterstock

Paremmat värit 5 minuutissa

Värit voivat näyttää hyvin erilaisilta, kun päästään kuvan ottamisesta siihen vaiheeseen, että kuva on valmiina tietokoneella. Tässä on vinkkejä ja niksejä valokuvien värien nopeaan parantamiseen.

sunnuntai 20. marraskuuta 2022 teksti H. Anderson

Monet uudet valokuvaajat ihmettelevät, että kuvassa ei ole tarpeeksi väriä tai että värit näyttävät täysin erilaisilta, kun kuva tuodaan tietokoneelle.

On olemassa useita menetelmiä, joiden avulla voi saada aikaan huomattavasti parempia värejä sekä järjestelmäkamerassa että näytöllä. 

Tässä artikkelissa tarkastelemme kahta tapaa, joilla saat parempia värejä kamerassa ja tietokoneessa. 

Ilmaisversio on hyvä alku

On aina hyvä aluksi tarkistaa, onko valkotasapaino säädetty oikein kamerassa, ennen kuin otat käyttöön parempia ja kalliimpia menetelmiä. 

Jos valkotasapaino on väärä, värien korjaaminen kuvankäsittelyllä voi olla vaikeaa ja aikaa vievää.

Joissakin kameroissa on toiminto, joka voi säätää valkotasapainoa kuvausympäristön valoisuuden mukaan. Toiminto voi olla nimeltään esimerkiksi Custom White Balance Set. Jos kamerassasi on sellainen, suosittelemme sen käyttöä. 

Kun olet palannut kotiin hyvän kuvausmatkan jälkeen ja tuonut kuvat tietokoneelle esimerkiksi Lightroomiin, värit voivat näyttää aivan erilaisilta kuin kameran näytöllä. 

Tämä voi johtua muun muassa siitä, että olet ottanut kuvan yhdellä kameran valmiista kuvatyyleistä, joita kutsutaan englanniksi nimellä picture styles. 

Valitsemasi tyyli ei välttämättä ole sama kuin, jolla kuvankäsittelyohjelma kuvasi näyttää. 

Jos olet esimerkiksi valinnut kameran vakioprofiilin, kontrasti on suurempi kuin jos valittuna on neutraali profiili. 

>Lue myös 4 salaista vinkkiä Lightroomin käyttöön

Lightroom-kuvankäsittelyohjelma näyttää oksalla istuvan pääskysen vihreällä taustalla

Histogrammin oikeassa yläkulmassa on Lightroomin väriprofiilit, joiden avulla värit voidaan mukauttaa kameran värien mukaan.

© Holger Svend Anderson

Tarkka ja perusteellinen

Jos haluat värien olevan parhaita ja tarkimpia etkä halua investoida lisävarusteisiin, voit ostaa tarvikelaatikoita, joissa on kaikki tarvittava. 

Mukana on muun muassa väripaletti, jonka avulla voi säätää kameran värejä. 

Koska kameran värien oikeellisuudesta ei ole hyötyä, jos tietokoneen näyttö ei näytä värejä kunnolla, kannattaa ostaa myös kalibrointityökalu, jonka avulla voidaan säätää näytön värejä. 

Koko prosessi kestää 5–10 minuuttia, ja kun olet tehnyt sen, voit iloita siitä, miten suuri vaikutus sillä on, kun saat kuviisi parhaat mahdolliset värit. 

>Lue myös 3 asetusta, joilla parannat kuvan värejä

Kalibrointityökalua, kuten Spyder X Prota, käytetään tietokoneen näytön värikalibrointiin, jotta värit näkyisivät oikein.

Tietokoneen näytön värikalibrointityökalut ripustetaan yleensä näytön keskelle, kuten tässä kuvassa. Ne mittaavat pienellä kameralla, miten näyttö näyttää eri värejä. 

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!