Hylätyt liukuportaat.

Hylätyistä paikoista voi saada vaikuttavia kuvia, joista voi aistia paikan historian ja ajan kulumisen. 

© Shutterstock

5 vinkkiä hylättyjen talojen kuvaajille

Useimmat hylättyjen paikkojen kuvaajat kertovat, että jännitys ja uskomattomat kohteet tekevät paikkojen metsästyksestä niin koukuttavaa. Seuraavassa on viisi hyvää vinkkiä sinulle, joka haluat kuvata hylättyjä taloja.

torstai 12. syyskuuta 2019 teksti C. Trant

Hylättyihin paikkoihin voi törmätä myös kameran kanssa ulkona liikkuessa, mutta usein hyvien paikkojen löytäminen edellyttää huolellista valmistautumista.

Tässä on viisi hyvää vinkkiä hylättyjen talojen valokuvaamiseen. 

1. Tutki sivuteitä

Parhaiten säilyneet hylätyt talot eivät sijaitse päätien varrella, jossa kaikki ohikulkijat voivat nähdä ne, vaan ne löytyvät pieniltä, vanhoilta teiltä. 

Google Maps Street View -palvelusta voit tutkia alueita ja etsiä sieltä hylättyjä taloja ennen paikan päälle lähtemistä.

> Lue myös: 3 hylättyä aluetta, jonne kannattaa suunnata kuvaamaan

2. Muista toimia kunnioittavasti

Hylättyjä taloja kuvattaessa – riippumatta siitä, kuinka rapistuneita ja autioita ne ovat – on tärkeää muistaa, että kaikki talot ovat joskus olleet jonkun koti.

Jos ovi on auki, sisälle voi lähtökohtaisesti mennä, mutta älä jätä jälkiä äläkä ota mukaan mitään esineitä. Lisäksi kannattaa harkita, kenelle talon sijainnista voi kertoa.

> Lue myös: Laajakulma: Näin saat kaiken irti objektiivista

Joitain vuosia sitten Britt Marie Bye kävi retkellä lapsuuskotinsa lähellä olevassa metsässä ja löysi hylätyn maatilan päärakennuksen. Ovea ei oltu lukittu, ja sisään mentyään hän huomasi hämmästyksekseen, että kaikki oli jätetty paikoilleen.

"Minulle tuli hyvä mieli talon katselusta. Se oli pysynyt täysin muuttumattomana sekä metsän että yhteiskunnan muuttuessa sen ympärillä, ja se oli kuin vertauskuva elämästäni”, sanoo Bye. 

Kotiin päästyään hän kertoi isälleen autiotalosta ja sanoi sitten tarvitsevansa kameran. Hän kuunteli isänsä neuvoa ja osti Canon EOS 650D:n, ja pian päivittäiset kävelyretket kuluivat pelkästään autiotalojen etsimiseen. Pelkästään hänen kotikaupungistaan löytyi lukuisia niille sijoilleen hylättyjä rakennuksia.

Nykyisin hänellä on yli 95 000 seuraajaa. Hän on myös oslolaisen Galleri Ramfjordin vakituinen taiteilija ja sai julkaisusopimuksen Aschehoug-kustantamolta. 

Tässä hänen kuvausvinkkinsä.

> Lue myös:Suljettua maailmaa etsimässä 

Hylätty talo Norjassa

Tavallisesti tällainen talo olisi jo liian raunioitunut Byelle, mutta absurdi näky talosta ja bussista korkealla kukkulalla ilman näkyvää tietä perille herätti hänen uteliaisuutensa. 

© Britt Marie Bye
St. Agnesin katedraali

Detroit Yhdysvalloissa on erinomainen kohde, jos haluat kuvata St. Agnesin katedraalin kaltaisia hylättyjä paikkoja ja rakennuksia.

© Shutterstock

3. Kiinnitä huomiota valoon rakennuksen sisällä 

Kannattaa pitää silmällä halkeamia, ikkunoita ja seinissä olevia reikiä, joista auriongonsäteet pääsevät läpi. 

Käytä pistemittausta ja aseta valotus pienelle alueelle, joka on pimeä, niin saat paljon yksityiskohtia kuvan tummiin osiin ja auringon säteet erottuvat selvästi.

4. HDR-toiminto tuottaa paljon yksityiskohtia sekä vaaleisiin että tummiin kohtiin

Käyttämällä HDR-toimintoa, jota joissakin kameroissa kutsutaan haarukoinniksi, kuviin saadaan mukaan mahdollisimman paljon yksityiskohtia.

HDR-toiminto varmistaa, että kuvassa on niitä runsaasti niin tummissa kuin vaaleissakin kohdissa. 

Toiminto on erityisen kätevä suhteellisen pimeissä tiloissa.

Toiminto löytyy kameravalikosta, ja sen nimi on yleensä Auto-bracketing, Exposure Bracketing tai AEB.

Kun olet löytänyt toiminnon kamerastasi, voit valita, kuinka monta kuvaa kamera ottaa ja kuinka monta valotusaskelta kuvien välillä on.

Useat uudet kamerat yhdistävät kuvat yhdeksi HDR-kuvaksi. Jos kamerassasi ei ole tätä toimintoa, voit käyttää sen sijaan HDR-ohjelmaa. 

Hylätty olohuone.

Luomalla kuvaan syvyyttä voidaan korostaa paikan hylättyä tunnelmaa. Voit esimerkiksi sijoittaa pakopisteen kuvan keskelle. Tällöin kaikki sitä ympäröivät kohteet näyttävät suuremmilta.

© Shutterstock

5. Laajakulmaobjektiivi antaa paremman kuvan tilan koosta

Laajakulmaobjektiivi antaa laajemman kuvakulman esimerkiksi tele- tai zoomobjektiiviin verrattuna. Siten kuvaan on paljon helpompi saada mukaan mahdollisimman paljon.

Se sopii erinomaisesti hylättyjen talojen kuvaukseen, jolloin tavoitteena on tallentaa tiloista mahdollisimman paljon yksityiskohtia. 

Noin 24 mm:n laajakulmaobjektiivi tuottaa hyvän kuvan ilman, että mittasuhteet vääristyvät kuvan sivuilla. 

> Lue myös: 5 aloittelijan virhettä laajakulmaobjektiivin kanssa

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!