Tulevaisuuden ennustaminen on aina ollut vaikeaa. Kymmenen vuoden takaisessa numerossamme yritimme kuitenkin ennustaa, miltä kamerat näyttäisivät tulevaisuudessa.
Nyt uusi vuosikymmen on taas alkamassa, ja se on saanut meidät tarkastelemaan ennustettamme.
Joissain asioissa olimme täysin väärässä ja joissain taas oikeassa.
Näin ennustimme: hyvästit akuille

Rohkein ennusteemme oli, että kameroissa olisi polttokennoja akkujen sijasta.
© ShutterstockKymmenen vuotta sitten olimme vakuuttuneita siitä, että polttokennot olisivat tulevaisuuden iso megatrendi ja että tulevaisuuden kamerat eivät enää tarvitse ladattavia paristoja.
Polttokenno tuottaisi voimaa muodostamalla kemiallisen reaktion hapen ja esimerkiksi vedyn välillä.
Näin kävi
Vuonna 2008 Canon jätti polttokennoakkuun patenttihakemuksen, joka herätti meissä paljon toiveita. Tekniikkaa ei kuitenkaan ole koskaan toteutettu täysin.
Nykyään on kuitenkin esimerkiksi drooneja, joissa on polttokennot. Se antaa drooneille huomattavasti pidemmän lentoajan sekä mahdollistaa niiden toiminnan lämpötiloissa, joissa litiumparistot eivät kestä.
Alan tutkijoiden mielestä polttokennojen hidas leviäminen johtuu siitä, että ne ovat edelleen liian kalliita. He uskovat kuitenkin, että näemme enemmän ja halvempia polttokennoja vuoteen 2022 mennessä.
> Lue myös: Pidennä akun kestoa
Näin ennustimme: kamerat olisivat koko ajan internetissä
Ennustimme, että kamerat olisivat aina kytkettyinä internetiin. Tämä tarkoittaisi sitä, että voisimme laittaa kuvia kamerasta verkkoon ja seurata muiden kuvaajien työskentelyä reaaliajassa.
Arvelimme lisäksi, että kameroihin voisi asentaa ohjelmia, kuten Photoshop, tai että vaikkapa Digikuvaa voisi lukea kameran näytöltä.
Kuvittelimme myös, että kamerat olisivat paljon halvempia, jos kameran mukana hankkisi matkapuhelinliittymän.
Näin kävi:
Kamerat eivät ainakaan tähän mennessä ole todella olleet kytkettävissä tietoverkkoon. Käytämme sen sijaan puhelimia.
Sitä vastoin nykykamerat on helppo yhdistää älypuhelimiin, jotka hoitavat kaikki ne tehtävät, joiden ennustimme kameroiden hoitavan.
> Katso videosarjamme Lightroomia edistyneille.

Puhelimet ovat ylittäneet kaikki ne ennustukset, jotka teimme kameroita ajatellen.
© ShutterstockNäin ennustimme: apua sommitteluun
Olimme melko varmoja siitä, että vuonna 2019 olisi kameroita, jotka auttavat kuvien sommittelemisessa; että kamerat etsisivät internetistä aiemmin samasta kohteesta otettuja kuvia ja näin auttaisivat kuvasommittelussa.
Ennustuksiemme mukaan valokuvaajat voisivat nyt saada vinkkejä hyvistä valokuvapaikoista muilta kuvaajilta. Kamera pystyisi jopa opastamaan kuvaaja optimaaliseen kuvauspaikkaan sekä tähtäämään oikeaan suuntaan.
Näin kävi:
Olimme melkein oikeassa siinä ennusteessa – paitsi että tätä tekniikkaa ja näitä mahdollisuuksia hyödyntävät nyt puhelimet eivätkä kamerat.
Samsung S10 -kamerapuhelin pystyy auttamaan kuvaajaa kuvien sommittelelmisessa.
> Lue myös: Samsung Galaxy S10:n kamera päihittää edeltäjänsä
Näin ennustimme: kuvankäsittely helppotuu huomattavasti
Kun ennustimme, että kuvankäsittely helpottuu tulevan vuosikymmenen aikana, tarkoitimme, että kuvankäsittelyohjelmat ymmärtäisivät puhetta.
Ajattelimme myös, että ohjelmat pystyisivät näkemään, mihin kohtaa näytöllä käyttäjä katsoo ja ja näin tietämään, mitä kohtaa tämä haluaa muokata.
Ohjelmat pystyisivät myös tunnistamaan kuvien ottamispaikat sekä määrittämään niiden ja mm. sään sekä GPS-koordinaattien perusteella valkotasapainon ja muita kuvien perussäätöjä.
Näin kävi:
Valokuvien muokkaaminen on helpottunut paljon. Ohjelmien avulla on helppo esimerkiksi syvätä pääkohde irti taustastaan tai vaihtaa koko tausta uuteen. Ohjelmat käyttävät myös tekoälyä, mutta valitettavasti se ei perustu ajatusten lukemiseen tai siihen, mihin kohti näyttöä katsomme.
Puheentunnistustekniikkaa käyttävät nykyään ainakin Google, Amazon ja Apple. Tämä toimii kuitenkin paremmin mobiililaitteissa kuin tietokoneissa, mikä voi johtua siitä, että tietokoneelle puhuminen on hieman epäkäytännöllistä esimerkiksi työpaikalla.
> Lue myös: 4 peruskikkaa maisemakuvien paranteluun Elementsillä

Ennustimme johtojen ja muistikorttien tiedonsiirtonopeuksien lisääntymistä. Emme kuitenkaan kyenneet ennustamaan, kuinka paljon tietoja korteille mahtuu nyt ja kuinka nopeasti tieto siirtyy.
© ShutterstockNämä ennusteet osuivat nappiin
Uskoimme, että muistikorttien ja johtojen tiedonsiirto nopeutuu huomattavasti, ja niin todellakin on käynyt. Uusimpien korttien nopeus on jopa 985 mt sekunnissa.
Lisäksi ennustimme, että kotivideoiden laatu paranee huomattavasti. Emme tarkoittaneet niinkään itse videon teknistä laatua vaan lähinnä automaattitarkennusta ja seurantatarkennusta.
Automaattitarkennus on parantunut paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja etenkin tänä vuonna olemme nähneet suurta edistystä. Uusimmissa kameoissa on automaattitarkennus, joka seuraa kohdetta automaattisesti videotallennuksen aikana. Lisäksi kamerat tunnistavat myös silmät ja kasvot, mikä on suureksi avuksi todella terävien videoiden ja kuvien saamiseksi.
Lue myös suuri automaattitarkennussanakirjamme.