99 cent Andreas Gursky
99 Cent

Ironiaa tämäkin: kuva ylihinnoitelluista tavaroista – kannanotto liikakulutukseen – on yksi maailman kalleimmista valokuvista.

© The Doris and Donald Fisher Collection at the San Francisco Museum of Modern Art. © Andreas Gursky / Courtesy Sprüth Magers

Ikonisen valokuvan ironinen tarina

Losangelesilainen valintamyymälä ei välttämättä kuulosta hyvältä kuvauskohteelta. Siitä otettu valokuva toi kuitenkin ottajalleen 2,75 miljoonan euron tulot.

keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Jotkut vuosikymmenten mittaan otetut valokuvat ovat kiehtoneet meitä siinä määrin, että ne ovat saaneet kulttiaseman ja niistä on tullut nykykielellä ilmaistuna niinsanotusti ikonisia.

Tässä jutussa tarkastelemme tarkemmin yhtä kuuluisaa valokuvaa, jonka moni meistä on nähnyt mutta ei välttämättä tunne sen tarinaa.

Kyseessä on Andreas Gurskyn valokuva 99 Cents vuodelta 1999.

99 Cents myytiin 2,75 eurolla

99 Cents tuli tunnetuksi maailmanlaajuisesti, kun se myytiin vuonna 2007 tähtitieteellisen suurella summalla, peräti 3,34 miljoonalla dollarilla eli 2,75 miljoonalla eurolla. Tällaisilla summilla myydään huutokaupoissa harvinaisia mestarimaalauksia, mutta valokuvan hinnaksi summa oli vuosituhannen lopussa ennätysmäinen ja on edelleen yksi kaikkien aikojen kalleimmista valokuvista.

Kuvan otti saksalaisvalokuvaaja Andreas Gursky, joka tunnetaan erityisesti suurikokoisista maisemakuvistaan ​​sekä arkkitehtuurikuvistaan.

99 Cents kuuluu myös kokonsa puolesta suuriin kuviin, sillä sen koko on 2,07 x 3,36 metriä. Kun valokuvauksessa puhutaan suuresta formaatista tai koosta, viitataan kuvakennon kokoon – tai menneen, analogisen ajan filmikokoon, jolloin tarkoitetaan vähintään 102 x 127 mm:ä.

> Kuuluisia kuvia: Lunch Atop a Skyscraper

Andreas Gursky 99 Cents
99 Cent

Otettuaan suuren formaatin kuvansa Andreas Gursky skannaa negatiivit ja työstää niitä digitaalisesti. Jos kuvassa on sumentuneita kohtia, hän poistaa ne kuvankäsittelyssä.

© The Doris and Donald Fisher Collection at the San Francisco Museum of Modern Art. © Andreas Gursky / Courtesy Sprüth Magers

Taidetta arkipäiväisyyksistä

Kuva, jonka täydellinen nimi on 99 Cent II Diptychon, on otettu Los Angelesin Sunset Boulevardin 99 Cents Only Storessa ja se koostuu digitaalisesti kootusta valokuvasarjasta.

Ylipäätään Gursky on erikoistunut suurten, avoimien ja mieluiten osittain tai kokonaan nimettömien paikkojen valokuvaamiseen ja usein – kuten tässäkin tapauksessa – ylhäältä katsottuna.

Gurskylla on kyky muuttaa jokapäiväiset asiat taiteeksi näkemyksellisellä sommittelullaan ja ylivoimaisella tekniikallaan. Lukemattomista hyllyistä, joilla on paljon värikkäitä esineitä, syntyy lähestulkoon impressionistinen maalaus.

> Lue myös: Kivoja taidekuvia kotistudiossa

Todellisuuden manipuloimista

Gursky ei pidättäydy muuttamasta todellisuutta kuvissaan, eikä 99 Cents myöskään ole tarkka kuva todellisuudesta.

Hän manipuloi kuviaan korostaakseen haluamaansa vaikutelmaa ja omaa viestiään. 99 Cents on tekijänsä tapa kritisoida kerskakulutsta ja ylihalpojen tavaroiden kulutusta.

Tämän kuvan värejä on muokattu, ja peilikatto on lisätty korostamaan paljouden vaikutelmaa. Ihmisiä on myös poisettu kuvasta.

> Lue myös: Näin saat hienoja kuvia vesipisaroista

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!