Mies kuvaa luontoa

Hyvä kuva ei riitä kuvauskilpailun voittamiseen. Muotoseikkojen on myös oltava kunnossa.

© Shutterstock.com

Viiden kohdan muistilista kuvauskilpailuihin osallistujille

Valokuvakilpailuihin osallistuminen on hauskaa ja jännittävää. Näin voit lisätä mahdollisuuksiasi päästä palkinnoille.

keskiviikko 19. elokuuta 2020 teksti K. Engbo

Kaikki valokuvaajat haluavat muiden pitävän hänen kuvistaan. Kunnian kenties ylin muoto on pääsy parhaiden kuvaajien joukkoon valokuvauskisassa, jonka tuomaristo on työssään tottunut näkemään massoittain kuvia.

Jos haluat osallistua valokuvauskilpailuun, varaa reilusti aikaa kuvien valintaan, jotta ne ovat sellaisia, joita kilpailussa haetaan. 

Tuomarilla ei ole aikaa antaa palautetta esimerkiksi väärässä tiedostomuodossa kilpailikuvansa lähettäneille osallistujille, joten tällaiset kuvat yleensä hylätään.

Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

Kuvakaappaus: www.worldphoto.org

Kilpailusivustoilla on usein parhaita kuvia edellisten vuosien kilpailuista, ja ne antavat hyvän käsityksen siitä, mitä tuomarit etsivät. Tässä kuvakaappaus Sony World Photography Awards -sivustolta.

© Sony World Photography Awards

Tässä viisi tärkeintä asiaa, jotka kannattaa painaa mieleensä, ennen kuin osallistuu valokuvauskilpailuun.

1. Tarkista kilpailuvaatimukset

Useimmissa kilpailuissa on erityisiä vaatimuksia kuville. Varmista ennen lähettämistä, että kuvat täyttävät kaikki vaatimukset. Aiheen lisäksi voi olla sääntöjä mm. siitä, kuinka paljon kuvankäsittelyä sallitaan.

2. Lähetä kuvat täydellä resoluutiolla

Ellei toisin mainita, kuvat on lähetettävä täydellä resoluutiolla, koska ne voidaan tulostaa, mikä vaatii runsaasti pikseleitä. Joissain valokuvauskilpailuissa määritetään myös kuvakoko.

Lue myös: 5 hyvää syytä kuvata raakamuodossa

3. Tallenna  jpeg-muotoon

Tarkista, että kuvat ovat oikeassa muodossa ja oikean kokoisia. Kuvat pitää lähettää yleensä jpegeinä, joka on yleisin muoto ja joka ei vie kovin paljoa tilaa. Pakkaa kilpailukuvia kuitenkin varovasti, jotta kuvanlaatu ei heikkenisi.

4. Poista vesileima

Voit olla miltei varma, että kuvasi heitetään pois, jos niihin on lisätty logoja, vesileimoja tai nimesi sisältävää tekstiä. Lähetä siis kuva puhtaana.

5. Älä käytä kehyksiä

Älä myöskään lisää kehyksiä ja vastaavia kuvankäsittelyohjelmilla. Ne häiritsevät ja tekevät valokuvasta negatiivisesti erottuvan, kun niitä tarkastellaan yhdessä muiden kuvien kanssa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!