Jos kuvaat nopeasti liikkuvia kohteita, voit kokea erityisen ilmiön, jossa esimerkiksi lentokoneen potkurit kaartuvat tai auton pyörät vääntyvät.
Tästä käytetään nimitystä "rolling shutter", ja sitä voi esiintyä nykyaikaisissa järjestelmäkameroissa elektronista suljinta käytettäessä.
Perinteinen suljin on mekaaninen ja sijaitsee kuvakennon edessä. Se sulkee valon ja avautuu vain valotusajaksi valitun ajan. Tällä suljintyypillä on kuitenkin muutamia haittoja.
>Lue myös: Näin otat upeita kuvia kuusta
Ensinnäkin mekaaninen suljin on äänekäs, ja lisäksi se voi aiheuttaa kuvaan tärinää liikkuvien osien vuoksi.
Näin "rolling shutter" syntyy
Siksi monissa peilittömissä järjestelmäkameroissa on elektroninen suljin, joka on täysin äänetön eikä sisällä liikkuvia osia. Jos valitset äänettömän kuvauksen, kamera kytkee mekaanisen sulkimen pois päältä ja käyttää elektronista suljinta.

"Rolling shutter"-ilmiö on tehnyt tässä kuvassa kitaran kielistä epätasaisia, koska kuvakenno ei ole tallentanut joka kohdasta samaa hetkeä niiden liikkeestä.
© ShutterstockElektronisella sulkimella kamera ottaa tilannekuvan valitsemallasi valotusajalla suoraan kuvakennolta. Se ei kuitenkaan ole aina kokonaan juuri samalla hetkellä otettu kuva, ja siksi kuvassa voi näkyä "rolling shutter"-vaikutusta.
Kuvakennon pikseleihin osuvia kuvatietoja ei nimittäin lueta kerralla. Sen sijaan se tapahtuu pikseliriveittäin, eikä siis täysin samalla hetkellä. Näin kuvan yläreuna voi tallentua hieman ennen kuvan alareunaa, kun taas jokainen pikseli valotetaan vain valitsemasi valotusajan, esim. 1/4000 sekunnin ajan.
>Lue myös: Näin käytät ISO-asetuksia
Jos potkuri, golfmaila tai kitaran kielet ovat siirtyneet kuvan yläreunan ja alareunan tietojen tallennuksen välillä, niistä voi tulla kaarevia.
"Rolling shutter"-ilmiön välttäminen
Jos valokuvassasi on kaarevia tai vinoja kohteita, voit estää vääristymisen käyttämällä mekaanista suljinta elektronisen sulkimen sijaan, kun panoroit tai valokuvaat nopeasti liikkuvia kohteita.
Voit tehdä sen poistamalla äänettömän kuvauksen käytöstä tai valitsemalla mekaanisen sulkimen valikosta.

Nikonin Z 9 -huippumallissa on pelkästään elektroninen suljin, joten mekaanista suljinta ei ole, vaikka kamera onkin suunniteltu juuri esim. toimintakuvausta varten.
© NikonOnneksi valmistajat tekevät kovasti töitä estääkseen "rolling shutter"-ilmiön syntymisen nopeuttamalla kuvien lukemista kuvakennolta. Canon EOS R3:n, Nikon Z 9:n ja Sony A1:n kaltaiset uudet huippumallit ovat päässeet ongelmasta eroon lähes kokonaan.
Sama trendiä näkyy varmasti myös tulevissa edullisemmissa kameroissa.