Nikon Z 9

Z 9 on Nikonin uusi lippulaivamalli, jossa ei ole tingitty vauhdista.

© Nikon

Nikonin uusimmassa huippumallissa on aivan uusia kikkoja nopeisiin tilanteisiin.

Kinokokoinen Z 9 on Nikonille huomattava askel eteenpäin. Pitkään odotettu kamera on Nikonin mullistavin uutuus yli kymmeneen vuoteen. Olemme päässeet kokeilemaan kameraa, ja luonnollisesti kerromme havaintomme lukijoillemme.

torstai 28. lokakuuta 2021 teksti P. Siersbæk

Nikonin vuonna 2007 kinokoon kameroiden kilpailuun esittelemä D3-ammattirunko asetti riman kerralla korkealle, ja D3 hyväksyttiin pian maailman johtavien urheilu- ja toimintakuvaajien työkaluksi.

Nikon on päivittänyt ammattirunkojaan jatkuvasti ja niistä uusin on nimeltään D6. Sen peli voi kuitenkin pian olla pelattu, sillä upouusi lippulaiva Z 9 saattaa olla tämän hetken paras kamera nopeisiin kohteisiin, vaikka se onkin kooltaan peräti 20 prosenttia pienempi kuin D6.

Olemme jo päässeet käsittelemään Nikon Z 9:ää, ja voimme todeta, että se on erittäin vakuuttava kamera. 

Tässä on muutama erityishuomiota ansaitseva seikka:

>Lue myös: Nikon D6 on todella huima

Nikon Z 9

Nikon Z 9 on 20 prosenttia pienempi kuin Nikon D6, mutta sen ergonomiasta ei ole tingitty.

© Nikon

Huippunopea Nikon Z 9 

Nikon Z 9:ssä on kinokokoinen 45,7 megapikselin kenno. Suurimmalla resoluutiollaan kameralla voi ottaa 20,0 kuvaa sekunnissa. 

Uuden Expeed 7 -prosessorin ansiosta kamera käsittelee suuret tiedostot kymmenen kertaa nopeammin kuin D6. 

Nopeaa CFExpress-korttia käytettäessä kameran puskurin kapasiteetti riittää jopa 1000 kuvan sarjalle.

Mullistava automaattitarkennus

Esimerkiksi Z 7II:n erinomaista automaattitarkennusta lähtökohtana käyttäen Nikon on luonut täysin uuden tarkennusjärjestelmän, joka tuntuu melkein ajattelevan itse. Nikon käyttää niin kutsuttua syväoppivaa tekoälyä. Se tarkoittaa, että kamera oppii jatkuvasti valokuvaajan toiminnan perusteella. Lisäksi automaattitarkennus pystyy tunnistamaan peräti yhdeksän erilaista kohdetyyppiä yhdessä kuvassa. 

Automaattitarkennus osaa lukittua hyvin pientenkin kohteiden silmiin, ja algoritmit takaavat huippunopean toiminnan, jonka avulla tarkennus pystyy seuraamaan esimerkiksi lintuja, ajoneuvoja ja lentokoneita.

Nyt Nikon on myös integroinut aiemmin puuttuneen mutta peilikameroista tutun 3D-seurannan. Se helpottaa liikkuviin kohteisiin tarkentamista, vaikka välissä olisi esteitä.

 Nikon Z 9:ssä on 493 tarkennuspistettä, joista 405:tä käytetään automaattitarkennuksessa.

>Lue myös: Tässä on kaikki, mitä tarvitsee tietää action-kameroista

Nikon Z 9

Suurta näyttöä voi kääntää muutenkin kuin ainoastaan ylös ja alas. Sitä voidaan kääntää myös sivusuunnassa. Se on hyödyllistä kuvattaessa pystykuvaa.

© Nikon

Salamannopea suljin 

Hieman yllättäen Nikon on jättänyt mekaanisen sulkimen kokonaan pois, joten Z 9 käyttää aina elektronista suljinta. Se on täysin äänetön, ja sen nopein valotusaika on 1/32 000 sekuntia. 

Nikonin mukaan kuvissa ei pitäisi näkyä niin kutsuttua "rolling shutter" -ilmiötä, joka aiheuttaa liikkuvien kohteiden vääristymistä.

Erittäin tehokas etsin

Puhtaasti numeroiden valossa etsimen 3,69 miljoonan pisteen tarkkuus vaikuttaa halvemman pään suorituskyvyltä, mutta etsimen virkistystaajuus on 120 kuvaa sekunnissa. Sen valovoima on peräti 3000 nitiä, joten se on maailman kirkkain etsin. 

Saimme siihen tuntumaa katsomalla kameran etsimen läpi. Etsin oli täysin välkkymätön, aivan kuin optinen etsin, ja todella kirkas. 

Nikon Z 9

Painikkeet voidaan valaista ja valikkoa voidaan himmentää hämärässä kuvattaessa.

© Nikon

Video 8K-tarkkuudella

Z 9 on Nikonin ensimmäinen kamera, jolla voidaan kuvata 8K-laatuista videota. Eikä siinä kaikki: suurin nopeus on 60 kuvaa sekunnissa ilman aikarajoitusta. 4K-kuvaa voidaan tallentaa jopa 120 kuvaa sekunnissa, ja videot voidaan tallentaa ammattilaismuodoissa, kuten H.265 ja Apple ProRes.

Nikon Z 9:ssä on valaistut painikkeet ja erityinen yötila, jossa näyttö on himmeämpi. Tällä kaikella on hintansa: 6299 euroa.

Nikon esittelee yhdessä Z 9:n kanssa kaksi uutta Z-objektiivia. Toinen niistä on yleisobjektiivi Z 24-120 mm F4.0 S, jonka hinnan odotetaan olevan noin 1299 euroa. Pienikokoisen Z 100-400 mm F4.5-5.6 VR S -objektiivin hintaluokka on noin 3099 euroa.

>Lue myös:  9 vinkkiä paremmaksi valokuvaajaksi kehittymiseen

Nikon Z 9 + NIKKOR Z 100-400mm F4.5-5.6 VR S

Toinen uusista NIKKOR-objektiiveista kattaa 100–400 mm:n polttovälialueen. Se painaa kuitenkin vain 650 grammaa.

© Nikon

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!