Panasonic Lumix G9

Lumix G9 on Panasonicin edistyksellisin nk. still-kuvauskamera.

© Panasonic

Panasonic Lumix G9, luokkansa nopein kamera

Digikuva pääsi ensimmäisten medioiden joukossa kokeilemaan uutta Panasonic Lumix G9:ää, joka on nyt maailman nopein Micro Four Thirds -luokan kamera.

keskiviikko 8. marraskuuta 2017 teksti Kathrine Anker

Panasonicin huippumalli Lumix GH5 saa nyt seuraa huippunopeasta Panasonic Lumix G9:stä, jossa on 20,3 megapikselin kenno mahdollisuus jatkuvaan kuvaukseen 60 kuvan sekuntinopeudella. 

Lumix G9 on suunnattu ammattimaisille luontokuvaajille, ja sen valmistuksessa on painotettu valokuvausominaisuuksia, kun taas Lumix GH5:n vahvuus on videokuvaus. 

Valmistajan mukaan G9 on kuvanlaadultaan tähän asti paras Lumix-kamera. 

Panasonic Lumix G9 ylhäältäpäin

Panasonic Lumix G9 on suunnattu ammattikuvaajille, ja rungon päällä on peilijärkkäreiden tavoin näyttö.

© Panasonic

Ensivaikutelmamme Panasonic Lumix G9:stä

Koekuvasimme Lumix G9:llä sen julkistustilaisuudessa Portugalissa hiljattain, ja erityisesti meidät vakuutti sen tarkennusnopeus. 

Lyhimmillään se on nimittäin vaivaiset 0,04 sekuntia, joka on ennätystulos Micro Four Thirds -luokassa.

Panasonic Lumix G9 tarkennusnopeus seurantatarkennus

Panasonic Lumix G9 sopii nopeiden tilanteiden kuvaamiseen, jossa sen nopeus yhdistettynä seurantatarkennukseen tuottaa paljon teräviä kuvia. 

© Kathrine Anker

Seurantatarkennuksella (Tracking) pystyimme ongelmitta seuraamaan sekä juoksevaa koiraa että lainelautailijaa nopeimmalla sarjakuvausasetuksella, ja tarkennus pysyi kohteessaan.

Jos haluat tietää, mitkä muut kamerat ovat erityisen nopeatarkenteisia, lue lisää täältä. 

Panasonic Lumix G9 on peilitön järjestelmäkamera

Panasonic Lumix G9 piti lainelautailijan terävänä helposti, kun kokeilimme kameraa merenrannalla Portugalissa.

© Kathrine Anker

Panasonic Lumix G9:n sarjakuvausnopeus on 20 kuvaa sekunnissa, ja 60 kuvaan sekunnissa päästään, jos tarkennuksen annetaan pysyä samassa kohtaa kohteen seuraamisen sijaan. 

Panasonic Lumix G9 kasvojentunnistus

Tarkennus voidaan säätää seuraamaan liikkuvia kasvoja. Asetus toimi hyvin, eivätkä muut elementit, kuten etualan kasvit, häirinneet tarkennusta.

© Kathrine Anker

80 megapikselin kuvia

Panasonic Lumix G9:ssä on mahdollisuus kasvattaa kuvakokoa (ja samalla tarkkuutta) peräti 80 megapikseliin asti. Tällä asetuksella kamera muodostaa yhden suuren resoluution valokuvan kahdeksasta valotuksesta, joiden kunkin välillä kuvakenno liikahtaa aavistuksen.

Jotta jättikuvasta tulisi terävä, se on otettava aina jalustalta, koska itse kamera ei saa liikkua eikä edes täristä tällaisen kuvauksen aikana. Siksi tämä ominaisuus soveltuukin lähinnä maisemakuvaukseen. 

Testaamme myös tämän toiminnon lähiaikoina, kun saamme kameran toimitukseen, ja testin voit lukea tietenkin Välineoppaasta. 

Edeltäjämalli Lumix GH5:n testi löytyy täältä.

Panasonic Lumix G9

Panasonic Lumix G9 on elegantti järkkäri. Tässä se on kuvattuna ilman objektiivia. 

© Panasonic

Lumix G9 vs. Lumix GH5: 6K-kuvia ja kuvanvakain

Panasonic Lumix GH5:n tavoin on myös Lumix G9:ssä 6K-kuvausmahdollisuus, mikä tarkoittaa sitä, että 30 kuvan sekuntinopeudella kuvatusta videomateriaalista voidaan irrottaa 18 megapikselin valokuvia. 4K-versiossa taas irtokuvia saadaan 60 kuvan sekuntinopeudella kuvatuista videoista. 

Valmistajan mukaan G9:llä kuvatuissa 6K- ja 4K-otoksissa on vähemmän kuvakohinaa kuin GH5:n vastaavissa, mistä on kiittäminen kameran entistä parempaa Venus-moottoria.

Panasonic Lumix GH5:stä tuttu viisiakselinen kuvanvakausjärjestelmä on nyt entistä parempi, joten Lumix G9:llä voidaan kuvata käsivaralta jopa 6,5 valotusaskelta pitemmillä suljinajoilla kuin ilman vakainta, mikä on puolitoista askelta enemmän kuin GH5:llä. 

Niinpä ainakin teoriassa jopa 1/25 sekunnin valotusajalla voidaan saada tärähtämättömiä kuvia tilanteissa, jotka ilman vakainta vaatisivat 1/2000 sekunnin valotusajan. 

Lue myös: Säästä rahaa – osta tarvikeobjektiivi

Uusi 200 mm:n objektiivi Leicalta

Lumix G9:n esittelyn yhteydessä Panasonic julkisti 200-millisen Leica-teleobjektiivin, joka Micro Four Thirds -koon rungossa vastaa kuvakulmaltaan 400 mm:n polttoväliä.

Nimi on Leica DG Elmarit 200 mm F2.8 Power O.I.S, ja sisällä on O.I.S-kuvanvakain. Objektiivi on suunniteltu käsivarakuvaukseen urheilu- ja luontokuvaajille. 

Mukana tulee telejatke, jolla kuvattaessa kinovastaavuus on 560 mm. Sekä objektiivin että kamerarungon kuvanvakaus tarkoittaa sitä, että nämä yhdessä pystyvät kompensoimaan tavallista suurempia tärähdyksiä kuvattaessa.

Objektiivin suositushinta on 3399 euroa, ja kauppoihin se tulee joulukuun lopussa.

Vähän aikaa sitten uutisoimme suuresta objektiivijulkistuksesta, joka voi kiinnostaa varsinkin monia uuden kameran omistajia.

Katso myös suurta objektiiviopastammeEtunurkassa. 

Panasonic Lumix G9:n hinta:

Panasonic Lumix G9:n suositushinta on 1999 euroa (runko) ja 2599 euroa, jos pakettiin lisätään 12–60 mm:n Leica-objektiivi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!