Fujifilm X-H2S

Fujifilm X-H2S on uusin kamera, jossa on niin kutsuttu pinottu kenno.

© Fujifilm

Tämän vuoksi pinotut kennot ovat hyviä

Kameravalmistajien lippulaivamalleissa on yhä useammin ns. pinottu kenno, joka on monessa tärkeässä suhteessa perinteisiä kennotyyppejä parempi.

perjantai 7. lokakuuta 2022 teksti P. Siersbæk

Kun kameravalmistajat julkistavat uusia huippumalleja, yhä useammissa on uudentyyppinen, monessa suhteessa perinteiseen kennoon nähden ylivoimainen kenno. Tämä koskee erityisesti suuria ja kalliita action-kameroita, kuten Canon EOS R3, Nikon Z 9 ja Sony A1, mutta viime aikoina myös Fujifilm on siirtynyt käyttämään pinottua kennoa paljon edullisemman hintaluokan X-H2S-mallissaan.

Se ei varmastikaan jää hintaluokkansa ainoaksi pinottua kennoa käyttäväksi kameraksi, sillä näkymät ovat selkeitä.

>Lue myös: Näin hyvin Fujifilm X-H2S pärjää

Nikon Z 9

Nikon Z 9 voi ottaa 30 kuvaa sekunnissa, vaikka sen resoluutio on 45 megapikseliä.

© Nikon

Tämän vuoksi pinottu kenno on ylivoimainen

Pinotussa (englanniksi "stacked"´) kennossa on vähintään kaksi päällekkäin asetettua piirilevyä. Kukin piirilevy valmistetaan erikseen ja yhdistetään kennokokonaisuuteen. Toinen piirilevyistä sisältää pikselit, toinen käsittelee signaalit. Joissakin kennoissa on myös kolmas piiri, jossa on muistia.

Perinteisissä kennoissa kaikki piirilevyt on yhdistetty samaksi kerrokseksi. Pinotuilla kennoilla on useita etuja, jotka yleisesti ottaen liittyvät nopeuteen, sillä pinottu kenno pystyy käsittelemään saapuvaa valoa 20 kertaa nopeammin. Lue kolme tärkeintä etua tästä. 

Ennätysnopea sarjakuvaus

Nopeus on tärkeää esimerkiksi silloin, kun halutaan ottaa suuriresoluutioisia kuvia nopealla sarjakuvauksella, esimerkiksi 40 kuvaa sekunnissa.

Lyhyemmät valotusajat

Esimerkiksi 1/64 000 sekunnin valotusaika ja äänetön kuvaus elektronisella sulkimella ilman liikkuvia kohteita vääristävää ns. rolling shutter -ilmiötä ovat mahdollisia.

Vaivaton ja erittäin tarkka video

Pinottu kenno tuottaa vähemmän kuvakohinaa. Lisäksi se mahdollistaa ongelmattoman 8K-laatuisen videokuvan. Videollakaan ei ole rolling shutter -ilmiötä.

>Lue myös: Siksi kinokoon kamera on paras

Pinottu kenno

Tässä näytetään Sonyn pinotun kennon rakenne.

© Sony


1. Pikselit sisältävä piiri.

2. Sisäinen muisti.

3. Piiri, joka käsittelee pikselikerroksen signaalit nopeasti.

4. Signaalit välitetään kameran prosessoriin.

>Lue myös: Näin otat upeita urheilukuvia

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!