Canon-logo

Canonin pääpaikka sijaitsee Japanin Ootassa.

© Shutterstock

Kaikki kamerajätti Canonista

Canon on ollut monien valokuvaajien suosikkimerkki vuosikymmenten ajan. Tässä jutussa esittelemme Canonin kameratuotannon pääpiirteitä.

tiistai 27. huhtikuuta 2021 teksti C. Trant

Canon on tuottanut ja vienyt kameroita ja objektiiveja yli 80 vuoden ajan ympäri maailmaa, ja nykyään tällä valtavalla kamerafirmalla on yli 187 000 työntekijää maailmanlaajuisesti.

Canonista on siis kasvanut jättiläismäinen kameranvalmistaja ajan myötä, koska monet valokuvaajat pitävät sen kameroista.

Canon valmistaa kriitikoiden ylistämiä tuotteita, ja valmistusmenetelmät perustuvat monien vuosien kokemukseen.

Tässä kerromme Canonin historiasta, kamerasarjoista ja muista tuotteista.

Canonin historia lyhyesti

Canon perustettiin vuonna 1937, ja alun alkaen yritys nimettiin Seikikōgaku kenkyūshiksi, mutta kymmenen vuoden kuluttua nimi muutettiin länsimaalaisille hieman helpommin äännettäväksi Canoniksi, jona me sen nykyään tunnemme.

Ensimmäinen Canon-kamera lanseerattiin samana vuonna 1937, ja se oli 35 mm:n kamera nimeltä Kwanon.

Kwanon-kamera oli kopio Leica-kamerasta, joka oli saanut suuren kansainvälisen tunnustuksen.

Kwanon-kameran optiset lasit valmistettiin yhdessä tämän päivän suurimpien kilpailijoihin kuuluvan Nikonin kanssa.

Sittemmin Canon on kauniisti sanottuna vaihtanut liiketoimintamallia. Se on lakannut katselemasta muiden hartioiden yli olemaan itse tienraivaaja, josta muut tuotemerkit usein saavat inspiraationsa.

> Lue myös: Tässä ovat tämän hetken parhaat kamerat

Canonin ensimmäinen kamera Kwanon

Canonin ensimmäinen kamera vuodelta 1937 on Kwanon.

© Canon

Markkinajohtajan paikalla

Useiden vuosien ajan Canon on hallinnut markkinoita ja ollut suurimpia tekijöitä maailman myydyimpien kameroiden valmistajana.

Canon hallitsi globaaleja markkinoita vuonna 2020, ja sen osuus digitaalikameroiden kokonaismyynnistä oli lähes puolet, hieman yli 45 prosenttia.

Viime vuosina Canon on myynyt noin 15 miljoonaa kameraa vuodessa, mutta se on ​​vain viidesosa verrattuna 10–20 vuoden takaisiin myyntilukuihin.

Digitaalikameroiden myynti on vähentynyt rajusti älypuhelinten myynnin lisääntyessä.

Canonin vuositulot ovat kuitenkin edelleen noin 32 miljardia dollaria, mutta ne olivat vielä paljon suuremmat 10–20 vuotta sitten.

> Lue myös: Canon järjestää uuden valokuvauskilpailun amatöörikuvaajille

kameramyyntitilasto 2020.

Saksalaisen Statistan mukaan, joka on erikoistunut markkina- ja kulutustietoihin, Canon myi vuonna 2020 enemmän kameroita maailmassa kuin mikään muu yritys. Canonin osuus kokonaismyynnistä oli 45,4 prosenttia. Perässä tulevat Sony ja Nikon.

© Statista

Canonin kamerasarjat

Koko historiansa ajan Canon on laajentanut tuotevalikoimaansa merkittävästi, ja nykyään Canon tuottaa kameroiden lisäksi muun muassa objektiiveja, tulostimia, laskimia ja projektoreita.

Jos puhutaan vain Canon-kameroista, yritys tunnetaan parhaiten EOS-, Powershot- ja IXUS-sarjoistaan.

EOS-sarja

EOS-sarja on Canonin vanhin sarja. Sitä alettiin valmistaa vuonna 1987 ja se keskittyy yksinomaan järjestelmäkameroihin.

Ensimmäinen EOS-sarjan kamera oli Canon EOS 650, joka esiteltiin maaliskuussa 1987. Kyseessä oli siis järjestelmäkamera, ja aivan uutena ominaisuutena siinä oli automaattitarkennus.

Tämä oli uutta ja mullistavaa 1980-luvun puolivälissä, ja 1990-luvun puolivälissä tuli markkinoille EOS-sarjan ensimmäinen digitaalinen järjestelmäkamera.

Se oli Canon EOS DCS 3, joka lanseerattiin yhteistyössä Kodakin kanssa. Sillä voitiin ensimmäistä kertaa ladata valokuvia tietokoneelle ja katsella niitä tietokoneen näytöltä.

Canon EOS DCS 3:ssa ei kuitenkaan ollut näyttöä, joten kuvat saatiin näkyviin vasta tietokoneella.

Canon valmistaa ja tuo markkinoille EOS-kameroita edelleenkin. Näitä ovat esimerkiksi kriitikoiden ylistämät Canon EOS-1D X Mark III ja Canon EOS R5.

Canon EOS R5

Canon EOS R5:n resoluutio on 44,8 megapikseliä ja videotarkkuus 8K. Canon EOS R5 esiteltiin kesällä 2020.

© Shutterstock

Powershot-sarja

Powershot-sarja tuli markkinoille vuonna 1996, ja kyseessä on Canonin digitaalisten kiinteäobjektiivisten kompaktikameroiden sarja.

Sarjan ensimmäinen kamera oli Canon Powershot 600, jonka myötä kävi selväksi, että Canon keskittyisi entistä enemmän 90-luvun suuntauksiin, joissa kaiken on oltava digitaalista ja erittäin pienikokoista.

Monet Powershot-sarjan kompaktikamerat on tuotu markkinoille sittemmin. Näitä ovat mm. Canon Poweshot G9 X Mark II ja Canon Powershot G7 X Mark III.

IXUS-sarja

IXUS-sarja julkistettiin vuonna 2000, jonka kompaktikamerat olivat pienempiä kuin kilpailijansa.

Kameroiden tuli valmistajan mielestä olla niin pieniä ja kevyitä, että niitä olisi helppo kantaa taskussa.

Seuraavina vuosina tuli markkinoille sarja IXUS-kameroita, jotka olivat jopa pienempiä kuin Powershot-sarjan kamerat.

Yhtään uutta IXUS-sarjan kameraa ei kuitenkaan ole nähty vuoden 2017 jälkeen.

Välineoppaassamme on satoja valokuvauslaitteiden tuotearvioita. Sieltä saat nopean yleiskuvan ja osviittaa tuleviin hankintoihin.

Powershot-kamera Canon

Powershot-sarjan uusimmilla kameroilla kosiskellaan kasvavaa vloggereiden joukkoa, koska nämä käyttävät pieniä kameroita, joilla saa suhteellisen hyvälaatuista videomateriaalia.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!