iPhonen kuvausohjelmat haltuun

iPhonella voi valita useita eri kuvaustapoja, kuten esimerkiksi muotokuvaohjelman tai intervallikuvauksen. Tästä saat yleiskuvan niistä kaikista – ja voit tarkistaa, mitä alivalikoissa voi tehdä.

Puhelin on lähes aina käden ulottuvilla, joten se on mainio väline nopeisiin arkikuviin.

Älypuhelimissa on kuitenkin paljon mahdollisuuksia siirtyä kuvien näppäilemistä pidemmälle. Käymme tässä läpi iPhonen kuvausohjelmat. 

>Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen iPhonen kamerasovelluksesta

Valokuva on hyvä alku

Valokuva on oletusasetus, jolla saat perinteisen suorakaiteen muotoisen kuvan. Tarkennuksen ja valotuksen säädön lisäksi voit myös: 

  • Kytkeä salaman päälle ja pois päältä vasemmasta yläkulmasta.

  • kytkeä live-tilan päälle ja pois oikeasta yläkulmasta. Se tallentaa kolmen sekunnin videoleikkeen, joka toistetaan, kun kuvaa pidetään painettuna.

  • valita etukameran painamalla kahta toisiaan kiertävää nuolta oikeassa alakulmassa.

  • käyttää yötilaa (vain uusimmissa puhelimissa). Yötila menee päälle, kun kamera havaitsee valon olevan heikko. Sen kuuta muistuttava kuvake on vasemmassa yläkulmassa ja muuttuu keltaiseksi, kun toiminto on aktiivinen. Se näyttää myös sekunnit, eli kuinka kauan iPhone valottaa kuvaa ja suljin päästää valoa sisään. Sitä voidaan muuttaa painamalla yötilan kuvaketta.

  • painaa pientä nuolta keskellä ylhäällä ja saada lisää vaihtoehtoja: valita muun muassa erilaisia kiinteitä rajauksia (myös neliön muotoinen), kolmen tai kymmenen sekunnin ajastimen ja mahdollisuuden käyttää suotimia. Vanhemmissa malleissa toiminnot näkyvät aina näytön yläreunassa.

Muotokuvatoiminto tekee kuvasta pehmeämmän

Useimmissa uusimmissa iPhone-puhelimissa on muotokuvatoiminto, ja hyvässä valossa se toimii loistavasti. Tausta voidaan nimittäin pehmentää niin, että kuvauskohde näkyy selkeästi ja samalla terävyysalue on pieni.

Tarkennettaessa puhelin ilmoittaa, jos on tarpeen siirtyä kauemmas kohteesta. Muotokuvatoiminto on päällä, kun pieni tekstiruutu muuttuu keltaiseksi.

iPhone, jossa muotokuvatoiminto
Muotokuvia helposti

iPhonen muotokuvatoiminto tekee kuvista erityisen tehokkaita, kun taustan pehmennys on käytössä.

Käytettävissä on useita samoja asetuksia kuin valokuvatilassa, mutta muotokuvatilassa voi säätää myös aukkoa. 

Napsauta oikeassa yläkulmassa näkyvää pientä ympyrän sisällä olevaa f-kuvaketta. Muuta aukkoa vetämällä sivulle – pieni numero merkitsee suurta aukkoa ja pientä terävyysaluetta, kun taas suuri numero merkitsee pientä aukkoa ja suurempaa terävyysaluetta.

Muotokuvatoiminnossa voidaan valita myös erilaisia valotehosteita, joilla simuloidaan studiovaloja - Studiovalo, Korostusvalo, Lavavalo. Lavavalo – mono ja High Key -valo – mono.

Niiden välillä voidaan siirtyä vetämällä oikealle (tai vasemmalle) kuvakeriviä, joka näkyy eri kuvaustilojen yläpuolella. Näitä tehosteita voidaan lisätä myös muokkausvaiheessa.

>Lue myös: 3 kuvaussovellusta iPhonelle

Videotilassa voidaan tallentaa leikkeitä

On melko itsestään selvää, että videotilassa voidaan tallentaa lyhyempiä tai pidempiä videoleikkeitä. 

Aloita tallentaminen painamalla laukaisupainiketta kerran ja keskeytä se painamalla uudelleen.

>Lue myös: Palaavatko taitettavat puhelimet?

Panoraamaan mahtuu kaikki

Tällä toiminnolla voidaan ottaa erittäin laaja panoraamakuva. 

Puhelin pidetään pystyasennossa ja käynnistyspainiketta painetaan kerran. iPhonea liikutetaan vasemmalta oikealle (tai suuntaa vaihdetaan painamalla nuolta).

Yritä seurata keltaista apulinjaa ja liikuta puhelinta hitaasti mutta jatkuvasti. Kun nuoli on keltaisen viivan kohdalla, laukaisupainiketta painetaan uudelleen.

iPhone, jossa panoraamatoiminto
Rajattomia näkymiä

iPhonen panoraamatoimintoa on käytettävä vakaalla kädellä. Sitten kuvaan mukaan tuleekin koko näkymä.

Timelapse eli intervallikuvaus

Timelapse-video koostuu useista tietyin väliajoin otetuista kuvista. Se sopii erinomaisesti esimerkiksi rakennusprojektin edistymisen tai yön saapumisen esittämiseen.

Timelapse on toiselta nimeltään intervallikuvaus. Videota siis tallennetaan tietyin väliajoin. Kun laukaisinta painetaan, kamera ottaa kuvia säännöllisin välein, kunnes painiketta painetaan uudelleen. iPhonen omassa kamerasovelluksessa kuvien väliaikaa ei voi muuttaa.

>Lue myös: Kännykkäkameran 3 salaisuutta

Slo-mo antaa aikaa katsella

Slow Motion -hidastuksella video tallennetaan tavalliseen tapaan, mutta kun video toistetaan, se näkyy hidastettuna. 

Videota voidaan myös muokata ja valita, milloin hidastustoiminto käynnistyy ja pysähtyy.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!