Kamera voi olla monimutkainen kokonaisuus, kun sillä yrittää ottaa mitä erilaisimpia kuvia. Se on täynnä lukemattomia painikkeita, joilla on salaperäisiä nimiä ja outoja kuvakkeita.
Joitain kameran monista ominaisuuksista emme koskaan käytä. Toisia taas käytämme koko ajan.
Siksi käytämmekin pikanäppäimiä ja ohjelmapainikkeita löytääksemme meille sopivat toiminnot nopeasti. Tällä tavoin suosikkiasetukset eivät ole koskaan yhtä kosketusta kauempana.
Tässä on kolme asetusta, jotka ohjelmoimme uuteen kameraamme ensiksi.
1. Apua tarkentamiseen

Tarkennuksen suurennuksella saadaan tarkennus kohdalleen.
© ShutterstockKun kuvataan pienellä syvyysterävyydellä, on tärkeää, että tarkennus osuu täsmälleen oikeaan paikkaan. Kuvaaja saattaa kuitenkin seota pasmoissaan, jos täytyy zoomailla ja siirtyillä joka ainoassa esikatselukuvassa löytääkseen oikean tarkennuksen.
Tässä temppu, jota ilman emme tulisi toimeen. Kohdasta Toistovalikko ja Suurennus valitaan aina Todell. koko. Se varmistaa, että kuva näkyy aina 100 prosentin koossa siinä kohtaa, johon on tarkennettu.
Toiminto löytyy yleensä kohdasta Kuvien näyttö ja sen jälkeen Todellinen koko tai 1:1 (100 %).
Sony-kameroiden englanninkielisessä valikossa sen nimi on yleensä Focus Magnifier.
Täältä löytyvät sopivat kamera-asetukset muotokuvauksiin.
2. Ennakoiva tarkennus

Varmista tarkennuksen lukituksella, että tarkennus on aina oikeassa paikassa.
© ShutterstockUrheilua kuvattaessa täytyy toisinaan ottaa huomioon eri nopeuksia, mikä asettaa automaattitarkennuksen koetukselle. Kameraa voi auttaa muuttamalla valikon tarkennussäätöjä.
Kuvan BMX-pyöräilijät ajoivat vauhdikkaasti kumpareen yli ja kiitivät sitten hitaasti ilmassa. Vauhti hidastui, kun pyörät osuivat taas maahan.
Tällaisessa tilanteessa kannattaa käyttää. Nopeut./hidast. seur. -säätöä, jotta kamera tietää, että kohteen nopeus muuttuu kuvauksen aikana. Myös Seurantaherkkyyttä lisättiin hieman, jolloin tarkennus lukittui nopeammin.
Nikonilla säätö on esim. Tarkenn. seuranta ja lukitus, Sonylla se löytyy kohdasta Kamera-asetukset1, AF-seur. herkkyys.
3. Varma valotus joka tilanteessa

Valotuksen lukitus varmistaa pääkohteen oikean valottumisen taustan muutoksista riippumatta.
© ShutterstockKamera ei aina valota muotokuvia täydellisesti, jos valaistusolot ovat vaikeat – jos esimerkiksi kuvataan vastavaloon.
Valotuksen lukitus on tässä hyvä apu. Säädetty valotus nimittäin nollautuu, ellei painiketta pidetä koko ajan pohjassa. Jos sen päästää irti, palataan alkuun.
Salainen temppu on käyttää toimintoa AE-lukitus (pito), joka löytyy kohdasta Käyttäjän asetukset. Tällöin painiketta täytyy painaa vain yhden kerran. Sen jälkeen valotus lukittuu, kunnes painiketta painetaan uudelleen.
Käytämme painiketta mm. silloin, kun taustalla näkyvä taivas vaihtelee pilvisen ja aurinkoisen välillä. Käytämme sitä myös maisemakuvauksessa, kun haluamme varmistaa, etteivät kirkkaat kohdat pala puhki, vaikka sommittelemme kuvan uudelleen.
> Lue myös: Valitse sopiva valonmittausmenetelmä
Jos et ole vielä Digikuvan tilaaja, tässä on kiinnostavia tarjouksia.
Tehtyäsi tilauksen pääset käyttämään Etunurkkaa videoineen ja oppaineen saman tien. Voit myös lukea Digikuvaa älypuhelimella tai tabletilla Wype-sovelluksen kautta.