Mikä on peilijärjestelmäkamera

Mikä on peilijärjestelmäkamera, ja millainen kannattaisi hankkia? Siihen koetamme vastata. 

© Shutterstock

Tämä on syytä tietää peilijärjestelmäkameroista

Oletko vaihtamassa peilijärjestelmäkamerasi parempaan vai oletko vasta hankkimassa ensimmäistä kameraasi? Tässä jutussa kerromme peilijärjestelmäkameroista yleisesti sekä annamme perusneuvot ensimmäistä peilijärjestelmäkameraansa hankkiville.

tiistai 8. tammikuuta 2019 teksti S. Winter

Jos olet kiinnostunut valokuvauksesta, tulet törmäämään termiin "digitaalinen peilijärjestelmäkamera" ja sen englanninkieliseen lyhenteeseen DSLR. 

Mitä DSLR tarkoittaa? Missä kameran peili on? Mitä hyötyä siitä on? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaamme nyt. 

> Haluatko kehittyä valokuvauksessa? Tilaa uutiskirjeemme, niin saat uuden e-kirjamme sekä valokuvausmaailman uutiset ja alan vinkit sähköpostiisi. 

Mikä on peilijärjestelmäkamera?

Peilijärjestelmäkamera eli peiliheijastuskamera koostuu peileistä ja prismoista. 

Näin ollen kuvaaja katsoo objektiivin kuvatessaan eli katsoessaan kameran optisen etsimen läpi. 

Etsimessä näkyvä kuva on siis identtinen kameralla otettavan kuvan kanssa. 

On olemassa analogisia ja digitaalisia peilijärjestelmäkameroita. Digitaalisessa peilijärjestelmäkamerassa filmi on korvattu kuvakennolla, ja taustalla on näyttöruutu, jonka avulla voidaan tehdä kuvausasetuksia, katsella otettuja kuvia sekä myös kuvata, etsimen sijaan. 

Lyhenne DSLR tulee sanoista digital single-lens reflex. Reflex tarkoittaa kameran peilin aiheuttamaa heijastusta, jonka ansiosta kuva näkyy etsimessä. 

Peilijärjestelmäkameroista joissain on pienempi APS-C-koon kuvakenno ja toisissa suurempi eli täysi, ns. kinokoon kenno. 

> Eri kennokoot esitellään täällä

Miten peilijärjestelmäkamera toimii?

Kun peilijärjestelmäkameran laukaisinta painetaan, peili nousee yläasentoon ja kameran suljin avautuu. 

Samalla objektiivin läpi tuleva valo päätyy kennolle ja muodostuu valokuvaksi. 

Kuvakennon valotuttua peili tipahtaa takaisin paikoilleen, minkä jälkeen etsimen läpi voidaan taas nähdä. 

Kun kuvataan sekuntia lyhyemmillä suljinajoilla eli valotusajoilla, kuten yleensä aina tehdään, ei ihmissilmä ehdi havaita, että etsinkuva käväisi pimeänä.

> Lue myös: Sopiva suljinaika Auto-ISO-toiminnon avulla

Miksi valita peilijärjestelmäkamera?

Yksi peilijärjestelmäkamerojen suurimmista eduista on niiden optinen etsin, jonka ansiosta kuvaaja näkee etsimen läpi katsoessaan täsmälleen saman kuin kameran objektiivi. 

Se auttaa paitsi sommittelussa myös valotuksen ja valaistuksen hahmottamisessa, varsinkin hämärässä, sillä optinen etsin ei aiheuta välkyntää sähköisen etsimen tavoin.

Toinen syy on mahdollisuus vaihtaa objektiiveja kameran runkoon (mikä juuri onkin järjestelmäkameran perusidea) ja näin hankkia entistä parempaa kuvanlaatua sekä hyödyntää eri polttovälejä.

Toisaalta peilijärjestelmäkamerat ovat yksinkertaisempia kameratyyppejä isompia ja raskaampia, koska peili ja etsin kaikkineen painavat ja vievät tilaa. 

> Lue kahta eri järjestelmäjestelmäkameratyyppiä käsittelevä vertailumme tästä

aloittelijan peilijärjestelmäkamera ammattilaisobjektiiveja

Kannattaa aloittaa valokuvausharrastus halvalla peilijärjestelmäkameralla ja pakettiobjektiivilla ja siirtyä kalliimpaan kalustoon tietämyksen, kokemuksen ja taitojen kehittymisen myötä. 

© Shutterstock

Millaisen peilijärjestelmäkameran hankkisin?

Monille kelpaa vain paras, ja siksi myös moni hankkii heti kalliin peilijärjestelmäkameran ja pitkän objektiivin uskoen saavansa loistavia valokuvia. 

Näin ei ikävä kyllä useimmiten käy jo siksikin, että isoissa ammattilaisjärkkäreissä on niin paljon erilaisia säätöjä ja toimintoja, että siinä menee aloittelijalla sormi suuhun. 

Siksi suosittelemmekin kaikille vasta-alkajille edullisen ja helpompikäyttöisen peilijärjestelmäkameran ja tavallisen pakettiobjektiivin hankkimista. Hyviä kuvia voi saada syytämättä koko omaisuuttaan kameralaitteisiin.

Aloittelijoille suunnatuissa kameroissa on myös mainioita automaattiohjelmia, joilla voi kuvata tutustuessaan monimutkaisempiin toimintoihin. 

> Pakettiobjektiivilla ihmeen pitkälle.

Minkä merkkiset peilijärjestelmäkamerat ovat parhaita?

Valmistajia ja kameroita on joka lähtöön, mutta markkinajohtajia ovat Canon ja Nikon – ja syystäkin. 

Niiden valikoimat ovat laajat ja myös hinta–laatu-suhde kohdillaan. 

Yksi esimerkki hyvästä, aloittelijalle sopivasta peilijärjestelmäkamerasta on Nikon D5600. 

Sillä on mukava kuvata ja siinä on suhteellisen varma automaattitarkennus, ja rungon hinnat pyörivät nykyään 600–700 eurossa. 

> Lue arviomme tästä kamerasta täältä

Viime kädessä peilijärjestelmäkameran hankinta on myös makuasia. 

Jos on tottunut kuvaamaan esim. Pentaxin tai Sonyn kompaktikameralla, voi olla loogista hankkia myös samanmerkkinen peilijärjestelmäkamera. 

Nikon D5600 on hyvä peilijärjestelmäkamera aloittelijalle

Nikon D5600on hyvä peilijärjestelmäkamera aloittelijalle, koska se on sekä edullinen että monipuolinen kamera, jonka avulla voi kehittyä valokuvauksessa.  

© Nikon

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!