Nuori mies on valokuvaamassa luonnossa peilijärjestelmäkameralla

Mikä on peilijärjestelmäkamera, ja kannattaisiko sellainen hankkia? Saat vastauksen tästä artikkelista. 

© Shutterstock

Kaikki tietämisen arvoinen peilijärjestelmäkameroista

Ehkä olet ensimmäistä kertaa ostamassa kameraa ja sinun on vaikea ottaa selkoa peilittömistä järjestelmäkameroista ja peilijärjestelmäkameroista. Tässä ovat tärkeimmät tiedot digitaalisista peilijärjestelmäkameroista. Kerromme myös, mitä kannattaa ottaa huomioon ensimmäisen kameran oston yhteydessä.

torstai 8. syyskuuta 2022 teksti S. Winter

Jos olet kiinnostunut valokuvauksesta, olet todennäköisesti törmännyt käsitteisiin järjestelmäkamera tai digitaalinen peilijärjestelmäkamera, josta on myös englanninkielinen lyhenne DSLR. 

Mutta mitä käsitteet tarkoittavat, ja mitä eroa näillä kameroilla on? Kaikki tämä ja paljon muuta löytyy tästä artikkelista, jossa annetaan myös vinkkejä ensimmäisen kameran ostoon. 

> Kehity valokuvaajana Tilaa uutiskirjeemme

Peilittömän ja peilijärjestelmäkameran ero

Näiden kahden erityyppisen kameran suurin ero on peili, sillä molemmissa kameroissa on digitaalinen kenno, joka sijaitsee kameran rungon takaosassa. 

Peilijärjestelmäkamerassa on peileistä ja prismoista koostuva järjestelmä, jolloin kameran optisen etsimen kautta katsellaan suoraan kameran objektiivin läpi.

Peilittömän järjestelmäkameran etsimessä näkyvä kuva on sama kuin kameran kennolla, mikä tarjoaa useita erilaisia etuja. 

Peilijärjestelmäkamera ei nimittäin pysty näyttämään tarkasti, millainen lopullisesta kuvasta tulee etsimeen katsottaessa, koska näet vain sen, mitä objektiivi näkee peilien avulla. 

Siksi kuvasi voivat muuttua nopeasti ja huomaamatta liian vaaleiksi tai tummiksi peilijärjestelmäkameralla kuvattaessa.

Säästät aikaa, kun kameran näytöltä ei tarvitse jatkuvasti tarkistaa tuliko kuvista riittävän hyviä, jos et katsonut valotusmittaria kuvatessasi.   

On olemassa sekä analogisia että digitaalisia peilijärjestelmäkameroita, ja lyhenne DSLR tulee sanoista digital single-lens reflex. Reflex viittaa kameran peilin heijastukseen, jonka avulla näet, mitä objektiivi näkee etsimen läpi. 

Sekä peilijärjestelmäkameroita että peilittömiä järjestelmäkameroita on saatavana sekä APS-C-kennolla että kinokoon kennolla. 

> Lue lisää kennojen koosta täältä.

Näin kamerat toimivat

Peilijärjestelmäkameran laukaisupainikkeen painaminen avaa peilin ja suljin avautuu. 

Objektiivin läpi tuleva valo osuu kennoon ja luo siten kuvan. 

Kun kenno on altistettu valolle, peili putoaa takaisin, jotta näet kohteen uudelleen etsimen läpi. 

Jos olet valinnut alle sekunnin valotusajan, se tapahtuu niin nopeasti, ettet ehdi huomata etsimen muuttuvan mustaksi.

Jos kuvaat järjestelmäkameralla, peilin ei tarvitse ehtiä pois tieltä ennen kuin kamera ottaa kuvan. Siksi voit seurata kohdettasi eikä etsin muutu mustaksi kuvatessasi.

Useilla peilittömillä järjestelmäkameroilla voi myös ottaa enemmän kuvia paljon nopeammilla valotusajoilla.

> Lue myös: Oikea valotusaika Auto ISO -toiminnolla

Kannattaako valita peilijärjestelmäkamera?

Aiemmin peilijärjestelmäkamerat olivat markkinoiden parhaita kameroita, jotka päihittivät muut kamerat. 

Ne olivat laadukkaampia kuin muut kameratyypit sekä luotettavampia ja paremmin sääsuojattuja.

Sitä paitsi kameravalmistajat kehittivät jatkuvasti uusia ja jännittäviä peilijärjestelmäkameroita. 

Nykyään ei kuitenkaan ole epäilystäkään siitä, että peilittömät järjestelmäkamerat ovat ainoa oikea valinta sekä uusille että edistyneille valokuvaajille. 

> Lue kameratyyppien vertailu täältä.

Mikä on peilijärjestelmäkamera?

Peilijärjestelmäkamera eli peiliheijastuskamera koostuu peileistä ja prismoista.

Näin ollen kuvaaja katsoo objektiivin kuvatessaan eli katsoessaan kameran optisen etsimen läpi.

Etsimessä näkyvä kuva on siis identtinen kameralla otettavan kuvan kanssa.

On olemassa analogisia ja digitaalisia peilijärjestelmäkameroita. Digitaalisessa peilijärjestelmäkamerassa filmi on korvattu kuvakennolla, ja taustalla on näyttöruutu, jonka avulla voidaan tehdä kuvausasetuksia, katsella otettuja kuvia sekä myös kuvata, etsimen sijaan.

Lyhenne DSLR tulee sanoista digital single-lens reflex. Reflex tarkoittaa kameran peilin aiheuttamaa heijastusta, jonka ansiosta kuva näkyy etsimessä.

Peilijärjestelmäkameroista joissain on pienempi APS-C-koon kuvakenno ja toisissa suurempi eli täysi, ns. kinokoon kenno.

> Eri kennokoot esitellään täällä

Miten peilijärjestelmäkamera toimii?

Kun peilijärjestelmäkameran laukaisinta painetaan, peili nousee yläasentoon ja kameran suljin avautuu.

Samalla objektiivin läpi tuleva valo päätyy kennolle ja muodostuu valokuvaksi.

Kuvakennon valotuttua peili tipahtaa takaisin paikoilleen, minkä jälkeen etsimen läpi voidaan taas nähdä.

Kun kuvataan sekuntia lyhyemmillä suljinajoilla eli valotusajoilla, kuten yleensä aina tehdään, ei ihmissilmä ehdi havaita, että etsinkuva käväisi pimeänä.

> Lue myös: Sopiva suljinaika Auto-ISO-toiminnon avulla

Miksi valita peilijärjestelmäkamera?

Yksi peilijärjestelmäkamerojen suurimmista eduista on niiden optinen etsin, jonka ansiosta kuvaaja näkee etsimen läpi katsoessaan täsmälleen saman kuin kameran objektiivi.

Se auttaa paitsi sommittelussa myös valotuksen ja valaistuksen hahmottamisessa, varsinkin hämärässä, sillä optinen etsin ei aiheuta välkyntää sähköisen etsimen tavoin.

Toinen syy on mahdollisuus vaihtaa objektiiveja kameran runkoon (mikä juuri onkin järjestelmäkameran perusidea) ja näin hankkia entistä parempaa kuvanlaatua sekä hyödyntää eri polttovälejä.

Toisaalta peilijärjestelmäkamerat ovat yksinkertaisempia kameratyyppejä isompia ja raskaampia, koska peili ja etsin kaikkineen painavat ja vievät tilaa.

> Lue järjestelmäjestelmäkameratyyppien vertailu tästä

kaappi täynnä peilijärjestelmäkameroita ja objektiiveja aloittelijoille ja ammattilaisille

Kannattaa aloittaa edullisella järjestelmäkameralla ja pakettiobjektiivilla ja päivittää kalliimpiin laitteisiin vasta, kun olet tutustunut kameraan ja sen toimintoihin. 

© Shutterstock

Mikä peilitön järjestelmäkamera kannattaa valita?

Useimmat haluavat parhaat edellytykset valokuvaamiselle. Siksi monet ostavat kalleimman järjestelmäkameran ja suurimman objektiivin uskoen, että näin saadaan parhaita kuvia. 

Tämä ei kuitenkaan usein ole mahdollista, sillä ammattimaisissa järjestelmäkameroissa on niin paljon asetuksia ja toimintoja, että aloittelijan on vaikea ymmärtää niitä. 

Jos olet äskettäin aloittanut kuvaamisen, suosittelemme siksi aloittamaan edullisella järjestelmäkameralla ja mukana tulevalla objektiivilla. Voit nimittäin saada upeita kuvia joutumatta maksamaan omaisuuksia varusteista.

Lisäksi aloittelijoille tarkoitetuissa malleissa on hyviä automaattisia ohjelmia, jotka voivat auttaa sinua matkan varrella tutustuessasi kameraasi. 

> Lue, miten pärjäät pitkälle pakettiobjektiivilla

Mikä järjestelmäkameroiden tuotemerkki on paras?

Järjestelmäkameroilla on monia eri valmistajia, mutta hallitsevia tuotemerkkejä ovat Canon, Nikon ja Sony – ja hyvästä syystä. 

Nämä merkit tarjoavat paljon vastinetta rahoille, ja objektiivien sekä muiden lisävarusteiden valikoima on suuri ja tuotteet helposti hankittavissa. 

Nikon Z 50 on hyvä aloittelijaluokan järjestelmäkamera, jonka kanssa voit myös kehittyä. Se voitti myös aloittelijoille suunnattujen järjestelmäkameroiden testimme. 

Sitä on mukava käyttää, se on varustettu varmalla automaattitarkennuksella ja se on lisäksi edullinen.

> Lue edullisten järjestelmäkameroiden testitulokset täältä.

Loppujen lopuksi on kuitenkin makukysymys, minkä järjestelmäkameran valitset ja valintaan voi vaikuttaa myös aiemmin käyttämäsi merkki. 

Jos olet esimerkiksi tottunut käyttämään Sony-matkapuhelinta, saattaa olla helpompi oppia käyttämään samanmerkkistä järjestelmäkameraa. 

Minkä merkkiset peilijärjestelmäkamerat ovat parhaita?

Valmistajia ja kameroita on joka lähtöön, mutta markkinajohtajia ovat Canon ja Nikon – ja syystäkin.

Niiden valikoimat ovat laajat ja myös hinta–laatu-suhde kohdillaan.

Yksi esimerkki hyvästä, aloittelijalle sopivasta peilijärjestelmäkamerasta on Nikon D5600.

Sillä on mukava kuvata ja siinä on suhteellisen varma automaattitarkennus, ja rungon hinnat pyörivät nykyään 600–700 eurossa.

> Lue arviomme Nikon D5600sta täältä.

Viime kädessä peilijärjestelmäkameran hankinta on myös makuasia.

Jos on tottunut kuvaamaan esim. Pentaxin tai Sonyn kompaktikameralla, voi olla loogista hankkia myös samanmerkkinen peilijärjestelmäkamera. 

Nikon Z 50 pakettiobjektiivilla on hyvä järjestelmäkamera aloittelijalle

Nikon Z 50 on hyvä järjestelmäkamera aloittelijoille, sillä se on edullinen ja sen avulla on myös mahdollisuus kehittyä valokuvaajana.  

© Nikon

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!