Jos haluat kuvata videota kotona, lomalla tai muualla, tarvitset tarpeeksi suurta resoluutiota tuottavan videokameran.
Jos palataan kaksikymmentä tai kolmekymmentä vuotta taaksepäin, ilmeinen valinta oli tavallinen videokamera, mutta nykyään valinnanvaraa on paljon enemmän.
On olemassa suuri valikoima erilaisia kameroita, jotka kuvaavat videota suurella resoluutiolla, joten on selvitettävä, mitä haluat kuvata, ennen kuin ostat uuden videokameran.
Täältä kerromme neljästä markkinoiden videokameratyypistä sekä niiden eduista ja haitoista.
Käymme läpi seuraavantyyppiset videokamerat:

GoPro MAX on loistava videokamera, koska siinä yhdistyvät perinteisen toimintakameran ja 360 asteen kuvauksen ilot. Maxissa on myös ääniohjaus ja se kestää viiden metrin vedensyvyyden.
© GoProToimintakameralla vauhtivideoita
Jos haluat vankan videokameran, joka tallentaa korkealaatuista videota, valitse toimintakamera.
Se on suunniteltu tuottamaan hyvää materiaalia erittäin vaikeissa olosuhteissa, esimerkiksi kun kuvaaja itse hiihtää, kiipeilee tai pyöräilee.
Useimpien toimintakameroiden erityispiirre on se, että niissä on uskomattoman hyvä kuvanvakain, joka poistaa videoista tärinän vauhdikkaissakin kuvaustilanteissa.
Toimintakameroihin on myös saatavana paljon lisävarusteita, joiden avulla voidaan esimerkiksi kiinnittää videokamera rintaan, jotta sitä ei tarvitse pitää käsissä kuvaamisen aikana.
Voit myös ostaa teleskooppitangon, jonka päähän kameran voi nostaa kuvaamaan, tai sukelluskotelon, jonka avulla voidaan kuvata veden alla.
Toimintakameroiden haittapuolena on pieni näyttö – tai sen puute – mikä vaikeuttaa kuvattavien yksityiskohtien näkemistä tallennuksen aikana. Siksi toimintakamera ei ole paras mahdollinen videokamera kaikenlaisiin kuvaustarkoituksiin.
GoPro Max on loistava esimerkki hyvästä videokamerasta. Etunurkasta löytyvät arviot myös kaikista muista testaamistamme toimintakameroista.

Samsung Galaxy S20 Ultra on hyvä videokamera, joka tuottaa erinomaista kuvanlaatua ja peräti 8K-videota.
© SamsungÄlypuhelin jokapäiväiseen käyttöön
Kannattaa valita älypuhelin, jossa on hyvä kamera, jos tarvitsee videokameraa jokapäiväiseen videokuvaukseen.
Älypuhelimen etu on se, että useimmat ihmiset käyttävät sitä jatkuvasti, sillä kuvaaminen ei herätä huomiota, sen voi ottaa mukaan kaikkialle ja sillä on helppo kuvata.
Uudemmissa älypuhelimissa on myös erikoistoimintoja kuten hidastus ja timelapse-kuvaus, jonka avulla voidaan kuvata esimerkiksi auringonlaskuvideoita.
Todella iso ongelma älypuhelimen käyttämisessä videokamerana on huono ergonomia: kuvaus tapahtuu yleensä käsivaralta, jolloin kamera tärisee ja videoiden katsomisesta tulee lähinnä merisairaaksi.
Sen vuoksi kannattaa ilman muuta laittaa älypuhelin vakaaseen paikkaan tai käyttää gimbaalia, vaikka se on vaivalloisempaa kuin spontaani käsivarakuvaus.
Esimerkiksi Samsung Galaxy S20 Ultra on hyvä älypuhelin, jossa on suhteellisen laadukas videokamera. Etunurkasta löytyvät arviot myös kaikista muista testaamistamme älypuhelimista.
> Lue myös: Hyvä syy käyttää gimbaalia

Kompaktikamera on hyvä videokamera, jos sen mikrofonin päälle kiinnitetään tuulisuojus. Ilman sitä tuulen kohina pilaa videon äänet ulkokuvauksissa.
© Canon // SonyKompaktikamera lyhyille retkille
Myös kompaktikameraa voidaan käyttää videokamerana, ja tälläkin vaihtoehdolla on omat etunsa.
Esimerkiksi kompaktikameran digitaalinen zoom on paljon parempi kuin älypuhelimen.
Lisäksi kompaktikamera voidaan kiinnittää jalustaan tai ns. Gorillapodiin, jossa on joustavat jalat.
Uudemmissa kompaktikameroissa on myös erityisominaisuuksia, jotka helpottavat timelapse-videoiden ja hidastusten tekemistä.
Monissa pienikokoisissa kameroissa on myös kääntyvä näyttö, joka on vieläpä saranoitu sivusta, joten se kääntyy kaikkiin suuntiin – aivan kuten vanhanaikaisissa videokameroissa.
Myös kompaktikameroiden automaattitarkennus on paljon älypuhelinten tai toimintakameroiden tarkennusjärjestelmiä parempi.
Tämän ansiosta kompaktikameralla on helpompi tarkentaa myös liikkuvaan kohteeseen kuvauksen aikana.
Kompaktikamera on oiva videokamera, jos sen mikrofonin päälle kiinnitetään tuulisuojus. Ilman sitä tuulen kohina pilaa videon äänet.
Taskukameroiden tuottama videolaatu voidaan kuitenkin laskea tämän kameratyypin haitaksi mieluummin kuin eduksi, koska nopeat ja heikossa valossa olevat kohteet ovat niille yksinkertaisesti liikaa.
Sony ZV-1 on kohtalainen videokamera kohtuulliseen hintaan. Etunurkasta löytyvät arviot myös kaikista muista testaamistamme kompaktikameroista.

Tämä Canon-kamera toimii mainiosti myös videokamerana, koska siinä on hyvä etsin, kääntyvä näyttö, 4K-videolaatu ja silmätarkennus. Hinta on alle 700 euroa.
© CanonJärjestelmäkamera videonörteille
Järjestelmäkameroissa on monia toimintoja ja asetuksia, joten niillä voit hallita kuvausta pienimpiä yksityiskohtia myöten.
Voit esimerkiksi käyttää puoliautomaattisia ohjelmia, kuten A, S ja P, tai voit hallita tallennusta kokonaan valitsemalla manuaaliohjelman.
Eri ohjelmien avulla löytyvät videoasetukset sekä rauhallisille että vauhdikkaille kuvauskohteille.
Voit myös varmistaa tasaisen valotuksen valitsemalla kiinteän valotusasetuksen, joka ei muutu, vaikka valo ja ympäristö muuttuvat.
Järjestelmäkamera sopii hyvin niille, jotka haluavat monipuolisen ja laadukkaan videokameran.
Järjestelmäkameroiden haittana on suuri koko, paino ja epäkäytännöllisyys videokuvauksessa – varsinkin jos kamerassa on kiinni pitkä putki.
Canon EOS M50 Mark II on uusi ja hyvä videokamera, joka sopii modernille sisällöntuottajalle. Etunurkasta löytyvät arviot myös kaikista muista testaamistamme järjestelmäkameroista.