Tuttu juttu: ajattelit antaa valokuvallesi loppusilauksen kuvankäsittelyn avulla, mutta säätimiä tulikin ruuvattua liian raskaalla kädellä.
Säätimiä hipelöidessä tahtoo unohtua, milten vihreältä ruohikko näyttää luonnossa, ja taivaan sävyjä korjaillessa unohtuvat sen todelliset sävyt, jotka siinä olivat kuvaushetkellä.
Tätä voisi kutsua vaikkapa kuvankäsittelysokeudeksi.
Listasimme viisi yleisintä kuvankäsittelyvirhettä, joihin sorrutaan riippumatta siitä, millä kuvankäsittelyohjelmalla työskennellään.
> Tässä tietoa ilmaisista kuvankäsittelyohjelmista.
Näitä virheitä välttääkseen kannattaa käsittelyn aikana pitää avoinna alkuperäistä, käsittelemätöntä versiota kuvasta, johon käsiteltävänä olevaa versiota on helppo verrata ja näin vältää menemästä liian pitkälle.
1. Liikaa ihon siloittelua ja kloonaamista

Kuvan naisen oikeaa poskea on siloiteltu liikaa, eikä lopputulos ole enää luonnollinen.
© ShutterstockMuutama Lighroomin Skin Smooth -siveltimen vedolla voidaan häivyttää ihon rakenteen epäsäännöllisyyttä muotokuvasta, mutta liioittelun riski on suuri.
Tuloksena on muovinen look, joka on mennyt pois muodista kauan sitten.
2. Liikaa kylläisyyttä

Hue- ja Saturation-säätimien liiallinen käyttö tekee väreistä helposti luonnottomia.
© ShutterstockSaturation-säädin on joskus voinut pelastaa taivaan tai taustalla olevien talojen värin, mutta jos tämä tehdään ruohikon värin kustannuksella, työ on mennyt hukkaan.
3. Liikaa Claritya
Clarity-säädin eli selkeys korostaa pintarakenteita, mutta se voi myös tuoda 10 vuosirengasta lisää naamatauluun muotokuvaa käsiteltäessä.
4. Liikaa terävöintiä

Tytön hiuksissa on runsaasti yksityiskohtia ja kontrastia, mutta kasvot ovat rakeiset.
Tältä olisi vältytty vähemmällä terävöinnillä eli antamalla pienempi arvo Lightroomin Detail-välilehdeltä löytyvälle Amount-säätimelle.
© ShutterstockJos kuva on lähtöjään epäterävä, ei terävöittämisellä saada muuta kuin pahaa aikaan.
Väkisin terävöittäminen pikemminkin lisää kuvan rakeisuutta, joka näkyy erityisesti tasaisilla, yksivärisillä pinnoilla. Tässä pitääkin olla tarkkana.
I Tällä videolla näytämme, miten kuvaa terävöidään sortumatta liioitteluun.
5. Liioiteltu HDR-tehoste

HDR-käsittelyn liioittelu voi tehdä pilvistä luonnottoman harmaita sekä muodostaa kummallisia, kirkkaita reunuksia esimerkiksi rakennusten ympärille.
© ShutterstockHDR-laajasävytekniikalla voi saada aikaan lähes ihmeitä, mutta sen liioittelu näyttää rumalta – ja raja on hiuksenhieno.
Liiallinen HDR-käsittely saa kuvan tummien ja kirkkaiden alueiden rajakohdat, kuten rakennusten reunat, hohtamaan häiritsevän kirkkaina. Toinen ikävä sivutuote on se, että valkoiset alueet, kuten pilvet ja lumi, alkavat näyttää likaisilta, kun niistä yritetään kaivaa esiin liikaa sävyjä ja yksityiskohtia.
Tässä jutussa annamme suosituksia HDR-kuvien ottamiseen ja käsittelyyn.
Jos teet HDR-kuvia Lightroomilla, löytyy siihen video-opas Etunurkasta.