HDR-tekniikka tuo sekä tummien että kirkkaiden alueiden sävyt näkyviin silloin kun kohteen valoisuuserot ovat suuret.

HDR-tekniikka tuo sekä tummien että kirkkaiden alueiden sävyt näkyviin silloin kun kohteen valoisuuserot ovat suuret. 

© Shutterstock

HDR eli High Dynamic Range -tekniikka

High Dynamic Range (HDR) -tekniikka on sitä, että otetaan täsmälleen samasta kohteesta monta eri valotusversiota ja yhdistetään ne yhdeksi laajasävykuvaksi.

keskiviikko 26. huhtikuuta 2017 teksti N. Majgaard

Kun olet sisällä ja käännät katseesi tummasta huoneesta ikkunan läpi ulos, huomaat, kuinka silmäsi mukautuu suureen valoisuuseroon heti. 

Tähän ei kamera pysty, mutta HDR-tekniikan avulla valokuva saadaan toistamaan valoisuuserot lähes tulkoon ihmissilmän tavoin.

Näin tehdään HDR-kuvia

Ota vähintään kolme täsmälleen muuten samanlaista mutta eri tavoin valotettua kuvaa – yksi keskimäärin oikein valotettu, yksi (aukon pari) ylivalotettu ja yksi saman verran alivalotettu.

Monissa kameroissa on toiminto nimeltään  Auto Exposure Bracketing (AEB), jota käytettäessä kamera arvioi, millä säädöillä osakuvat tulee valottaa HDR-kuvaa ajatellen.

AEB:llä kamera ottaa kolme erilaista valotusta samasta kohteesta peräjälkeen. Kuvien keskinäisen valotuseron säätää kuvaaja valotuksenkorjaus- tai AEB-asetuksilla. 

Kamerajalusta on HDR-kuvia otettaessa välttämätön ja kohteen on mielellään oltava täysin liikkumaton. 

Lue myös: Näin valotus haarukoidaan

Näin toimii HDR-tekniikka

Ilman HDR-tekniikkaa huone valottuisi oikein, mutta ikkunat ja päivänvalo palaisivat puhki – tai luonnonvalo toistuisi oikein ja huone olisi pimeä. HDR-tekniikka saa sekä huoneen että päivänvalon toistumaan oikein.

© Shutterstock

Näin tehdään HDR-kuva

Photoshop:

Avaa kolme osakuvaa. Valitse valikosta Tiedosto komennot Automatisoi ja Yhdistä HDR Pro -kuvaan. Hienosäädä kuvaa tämän jälkeen näytön oikeaan reunaan tulevilla säätimillä.

Katso video-oppaamme Etunurkasta

Lightroom:

Valitse osakuvat. Valitse valikosta Photo komennot Photo Merge ja HDR. Voit hienosäätää kuvaa esiin tulevassa ikkunassa.

Katso video-oppaamme Etunurkasta

Toinen vaihtoehto on ohjelma nimeltä HDRSoft Photomatrix joka toimii yhdessä Adoben Photoshopin, Elementsin ja Lightroomin kanssa, helpottaa käsittelyä ja hioo lopputulosta. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!