Lightroom Classic Denoise

Lightroomin Denoise-toiminto vähentää kohinaa automaattisesti tekoälyn avulla.

© Digikuva

Kohinattomia kuvia yhdellä napsautuksella Lightroomissa

Adobe on julkaissut suuria päivityksiä Lightroom-kuvankäsittelyohjelmiin. Yksi merkittävimmistä päivityksistä on tekoälyn avulla tehtävä kohinanvaimennus.

torstai 20. huhtikuuta 2023 teksti P. Siersbæk

Adoben Lightroom- ja Lightroom Classic -kuvankäsittelyohjelmien versio 12.3 tuo mukanaan merkittäviä päivityksiä. Monissa niistä hyödynnetään tekoälyä eli AI:tä.

Älykäs kohinanvaimennus

Lightroom 12.3:n suuri uutuus on Details-paneelin Denoise-toiminto. Kun Denoise-painiketta napsautetaan, ohjelma analysoi kuvan ja luo dng-tiedoston, josta kohina on puhdistettu automaattisesti. 

Toiminto käyttää tekoälyä, jota kutsutaan myös AI:ksi, saavuttaakseen realistisen tuloksen yksittäisten pikselien perusteella. Tiedoston luominen kestää kuitenkin 30 minuuttia.

Toiminto otetaan käyttöön ikkunassa, jossa voidaan käyttää myös Super Resolution -toimintoa samanaikaisesti. Super Resolutionin tavoin Denoise toimii vain raakatiedostoissa. 

Details-paneelissa voidaan kuitenkin edelleen käyttää Luminancen, Detailin ja Colorin kaltaisia tuttuja liukusäätimiä, kun kohinaa halutaan vähentää itse raaka- ja jpeg-muodossa.

>Lue myös: Paras ohjelma raakatiedostoillesi

Lightroom Classic Denoise

Kun Denoise-painiketta napsautetaan, Lightroom avaa tarkistusikkunan. Kun säädöt ovat kohdallaan, napsauta Enhance ja odota.

© Digikuva

Helppo ihmisten maskaus

Toinen mielenkiintoinen uutuus on valikoima uusia maskauskategorioita Masking-toiminnon Select People -kohdassa. Kun Lightroom on tunnistanut kuvasta kasvoja, uusi paletti avataan napsauttamalla pikkukuvaa. 

Paletissa voidaan luoda maski, joka kattaa esimerkiksi henkilön vaatteet, hiukset, parran tai silmät. Lightroom tunnistaa kyseisen alueen tekoälyn avulla.

Tämän jälkeen maskin alueen valoa ja kontrastia voidaan säätää Curves-toiminnolla.

>Lue myös: Mitä eroa on Lightroomilla ja Lightroom Classicilla?

Lightroom Classic Person Mask

Lightroomin Person Mask -toiminto tunnistaa automaattisesti esimerkiksi hiukset tai vaatteet muotokuvasta. Sen avulla voidaan tehdä nopeasti rajattu maski.

© Digikuva

Kattavampi yleiskuva uudessa Lightroomissa

Lightroomin ja Lightroom Classicin uusi päivitys tuo tullessaan myös muita hienoja uutuuksia. Ohjelmat tarjoavat nyt esimerkiksi nopean tavan nähdä, mitä säätömoduuleita on käytetty. Ne merkitään valkoisella silmäkuvakkeella.

Kuvan voi nyt myös avata Photoshopissa Smart Objectina suoraan Lightroomista. Lisäksi ohjelmiin on päivitetty uusimmat kamera- ja objektiiviprofiilit.

Voit lukea lisää Lightroomista ja Lightroom Classicista täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!