Lightroomissa on erittäin hyvät mahdollisuudet parantaa kuvia niin, että valosta tulee upea, väreistä henkeäsalpaavia ja yksityiskohdat erottuvat selkeästi. Kuvanlaatu voi kuitenkin kärsiä helposti, jos käsittelyssä mennään liian pitkälle.
Säädöistä riippuen kuvassa on pidettävä silmällä eri asioita, jotta muokkaus ei mene liian pitkälle. Alla on kahdeksan seikkaa, joita kannattaa pitää silmällä kuvassa sen mukaan, mitä säätöjä siihen on tehtävä.
1. Valon ja kontrastin säätäminen
Kun pidät Alt-näppäintä painettuna säätäessäsi valoja, puhki palavat tai täysin mustat kohdat näytetään. Näin näet helposti, menettävätkö jotkin alueet yksityiskohtia.

Pitämällä Alt-näppäimen painettuna kuvasta tulee täysin musta ja puhki palaneet valkoiset alueet merkitään, kuten tässä kuvassa. Siirtämällä esimerkiksi Highlights-, Whites- tai Exposure-asetuksia voidaan saada yksityiskohtia jälleen esiin huippuvalokohdista.
2. Valkotasapainon muuttaminen
Ei ole olemassa yhtä oikeaa asetusta, joka sopisi kaikkiin kuviin, sillä se riippuu valosta ja halutusta tunnelmasta. Esimerkiksi maisemissa on kuitenkin hyvä tarkkailla, tuleeko taivaan väreistä luonnottomia.
>Katso video: Lightroomin salaiset toiminnot
3. Utuisuuden poistaminen
Dehaze-toimintoa käytettäessä kuvan kaukana oleviin kohteisiin tulee usein sinertävää hohdetta. Tällöin voidaan maalata maski hieman lämpimämmällä valkotasapainolla.

Oikealla olevassa versiossa Dehazea on lisätty reilusti, mutta se on tehnyt kaukaisuudessa näkyvästä vuoresta hyvin sinisen.
4. Värikylläisyyden lisääminen
Jos värikylläisyyttä lisätään liikaa, hienoista yksityiskohdista voi tulla yksitoikkoisia läiskiä. Silloin kannattaa käyttää Saturationin sijaan Vibrance-liukusäädintä. Vibrance vaikuttaa vain heikkoihin väreihin, joten jo ennestään voimakkaat värit eivät voimistu lisää.

Oikealla Saturation-arvoa on nostettu voimakkaasti. Tällöin kukan hienot yksityiskohdat kuitenkin sulautuvat yhteen sävyksi, jossa ei ole yksityiskohtia.
5. Terävyyden parantaminen
Zoomaa aina 100 prosenttiin, kun parannat terävyyttä. Kiinnitä huomiota siihen, ettei kuvaan muodostu sädekehiä eli kirkkaita reunoja kontrastiltaan suuriin siirtymiin. Jos niitä ilmestyy kuvaan, terävyyttä on lisätty liikaa.

Tässä olemme lisänneet terävyyttä liikaa, joten esimerkiksi oksien ympärille on tullut kirkkaat reunat.
6. Tekstuurin lisääminen
Jos Clarity-arvoa nostetaan reilusti, väreistä voi tulla hieman heikkoja ja himmeitä. Valitse tällöin mieluummin matalampi arvo ja säädä samalla kontrastia.
>Lue myös: Näin otat täydellisen passikuvan
7. Optisten virheiden korjaus
Jotkin objektiivit vääristävät niin paljon, että yksityiskohtia rajautuu pois kuvasta, kun vääristymä korjataan. Siirrä tällöin Distortion-liukusäädintä vasemmalle.

Oikealla olevassa kuvassa Lightroom on korjannut vääristymää niin, että puu on siirtynyt hyvin lähelle kuvan reunaa.
8. Valittujen alueiden säätäminen
Jos lisäät jollekin alueelle paljon valoa, voi syntyä näkyviä reunoja ja kohinaa. Vähennä tällöin tehoa hieman ja lisää kohinanvaimennusta.

Tässä etualaa on vaalennettu voimakkaasti, mikä on aiheuttanut paljon enemmän kohinaa kuin taivaalla.