Lightroomissa on monia erilaisia toimintoja, ja tavallisten säätöjen kuten valotuksen, kontrastin ja värikylläisyyden lisäksi siinä on edistyksellisempiä työkaluja, jotka antavat entistä enemmän säätö- ja ilmaisumahdollisuuksia.
Yksi tällaisista on Split Toning, joka löytyy HSL/Color- ja Detail-paneelien välistä. Split Toning oli alun perin pimiötekniikka, jolla mustavalkoisten paperikuvien huippuvalo- ja varjokohtia sävytettiin eri värein.
> Lue myös: 5 hyvää syytä kuvata raakamuodossa
Kuvan ilme kokonaan uusiksi
Nykyään värisävyjä on mahdollista sekoittaa digitaalisesti. Pääperiaate on se, että ensin valitaan tarkka värisävy ja sitten säädetään sen voimakkuus.
Tämä konsti toimii kaikenlaisissa kuvissa aina maisemakuvista muotokuviin. Käytimme sitä esimerkiksi Islannissa ottamiemme kuvan muokkaamiseksi. Kuvan valo on vähän tylsä, joten muutimme sitä mielestämme kiinnostavampaan suuntaan.
> Lue myös: Parasta raakakuvatiedostoille

Kuva on otettu varhain iltapäivällä, joten valo on pehmeää, mutta silti hieman mitäänsanomatonta. Korjaamme sen Split Toning -säädöillä.
© DigikuvaNäin Split Toningia käytetään
Tuo kuva Lightroomiin, avaa se Develop-osiossa ja avaa sitten Split Toning -paneeli. Aloita etsimällä huippuvalokohdille korostettava sävy napsauttamalla Highlights-kohdan vieressä olevaa harmaata ruutua.
Vetämällä hiirtä vaakatasossa värivalikoiman läpi muuttuu värisävy, ja kun sitä vedetään pystysuunnassa, lisääntyy ja vähenee värikylläisyys.
Värisävy ja kylläisyys voidaan määrittää myös Hue ja Saturation -liukusäätimillä. Tässä olemme asettaneet sävyjen arvoksi 51 ja kylläisyyden arvoksi 79.
> Lue myös: Näin poistetaan häiritsevät yksityiskohdat valokuvista

Pikkuruudut osoittavat, mitkä sävyn ja kylläisyyden arvot ovat valittuina. Huippuvalokohtien arvot ovat 51 ja 79, ja varjokohtia ei ole vielä säädetty, joten niiden arvot ovat nollassa.
© DigikuvaOikeita tai vääriä lukuarvoja ei ole – sopivat arvot löytyvät kokeilemalla.
Napsauta sitten varjojen eli Shadows-valikon harmaata ruutua ja tee sama. Tässä olemme asettaneet sävyjen arvoksi 340 ja kylläisyyden arvoksi 19.
> Lue myös: Retusointi eli ihon epäpuhtauksien poisto muotokuvasta

Balance-liukusäätimellä säädetään varjojen ja huippuvalokohtien korostesävyjen välistä tasapainoa ja sitä, kuinka tummia sävyjen pitää olla, ennen kuin varjoalueiden sävysäädöt alkavat vaikuttaa myös huippuvalokohtien sävyihin.
© DigikuvaSplit Toning on tehokas työkalu, ja on tärkeää olla varovainen esimerkiksi värikylläisyyden suhteen, jotta kuva ei näytä liian keinotekoiselta.
Valitsimme huippuvalokohtiin kultaisen sävyn, joka näyttää kuvassamme luonnolliselta, joten pystyimme lisäämään kylläisyyttä reilusti. Näin ei olisi esimerkiksi sinertävän sävyn tapauksessa.
Tuloksena on lämpimän kultainen hehku, ja käsitelty kuva näyttää siltä kuin se olisi otettu auringonlaskun aikaan.
> Lue myös: 6 mobiilisovellusta valokuvausharrastajalle

Valmis kuva näyttää luonnolliselta ja on huomattavasti mielenkiintoisempi kuin keskellä päivää otettu käsittelemätön kuva.
© DigikuvaNyt on sinun vuorosi!
Sinunkin kokoelmistasi löytyy varmasti kuvia, joka kaipaavat uusia värejä ja sävyjä. Siksi haastamme sinua etsimään ne, kokeilemaan näitä säätöjä ja jakamaan tulokset kanssamme!
Voit jakaa kuvan Instagramissa osoitteessa #diginordic tai lähettämällä sen kuvauskilpailuumme.
Lykkyä pyttyyn.