Photoshop
© Shutterstock.com

7 Photoshop-niksiä työskentelyä nopeuttamaan

Pikakomentojen ja erikoisasetusten avulla voidaan nopeuttaa kuvankäsittelyä ja tehdä Photoshopin käytöstä entistä hauskempaa ja helpompaa.

keskiviikko 2. lokakuuta 2019 teksti K. Engbo

1. Järjestä työkalupakki mieleiseksesi

Photoshopin vasemmassa reunassa oleva työkalupakki on täynnä työkaluja valokuvien muokkaamiseen, ja niitä, joita et koskaan tarvitse, on todennäköisesti melko paljon.

Valitse Muokkaa ja Työkalurivi taikka Edit ja Toolbar englanninkielisessä versiossa, Vedä itsellesi tarpeettomat työkalut oikealle Lisätyökaluihin ja sellaiset tärkeät työkalut, joita ei näy, vasemmalle Työkaluriviin.

> Lue myös: Photoshopin 5 tärkeintä työkalua

Photoshopin työkalut

Täällä olemme vetäneet oikealle ne työkalut, joita emme koskaan käytä.

2. Nopea tapa säätää sivellintä

Kun käytät esim. kloonaus- ja sivellintyökaluja, voit napsauttaa kuvaa hiiren oikealla painikkeella, ja saat esiin valikon, josta voit valita siveltimen tyylin ja koon.

Siveltimen kokoa voidaan Windows-ympäristössä säätää pitämällä Alt alhaalla, napsauttamalla hiiren oikealla painikkeella ja liikuttamalla sivuilla, ja kokoa säädetään vetämällä ylös ja alas.

Mac-koneissa painetaan Ctrl ja Alt alas ja painetaan vasemmalla painikkeella sekä toistetaan edellinen.

> Katso video: Taustan vaihtaminen Photoshopilla

3. Photoshopin aloitusnäytön poistaminen

Oletusarvoisesti uusimmissa Photoshop-versioissa on erityinen aloitusnäyttö, joka sisältää muun muassa uusimmat dokumentit, kun ohjelma avataan.

Se poistetaan valitsemalla Muokkaa, Asetukset ja Yleiset eli Edit, Preferences ja General, minkä jälkeen valitaan Poista aloitusnäyttö käytöstä eli Disable the Home Screen.

Muutos tulee voimaan, kun Photoshop avataan seuraavan kerran.

4. Kaikkien dokumenttien sulkeminen

Pikakomennolla Ctrl + W voidaan sulkea nykyinen kuva Photoshopissa, mutta se vaatii monia näppäinten painalluksia, jos avoinna on paljon suljettavia kuvia.

Jos haluat sulkea kaikki kuvat kerralla, pidä vain vaihtonäppäintä painettuna ja napsauta yhden kuvan ruksia. Mac-tietokoneessa on pidettävä alhaalla Alt-näppäintä.

Kun pidät painettuna vaihtonäppäintä Windows-tietokoneessa ja Alt-näppäintä Macissa sekä napsautat kuvan ruksia, Photoshop sulkee kaikki avoimet kuvat.

5. Kaikki säädöt samassa kohtaa

Yleensä joudutaan avaamaan monia valintaikkunoita, kun halutaan säätää esimerkiksi valoisuutta, värejä, kontrastia tai terävyyttä, mutta kaikkia näitä voidaan hallita yhdessä ruudussa.

Valitse Filter ja Camera Raw-filter, niin kaikki säätömahdollisuudet ovat samassa paikassa. Vaikka suodin onkin tehty raakatiedostoille, sillä voi avata muitakin kuvatiedostotyyppejä.

> Katso video: 6 kikkaa Photoshop-työskentelyn nopeuttamiseksi

6. Tarkista tarkkuus kaksoisnapsautuksella

Kuvan terävyys voidaan tarkistaa zoomaamalla kuva 100 prosentin kokoon. Se tapahtuu Zoomaustyökalulla eli Zoom Toolilla.

Jos kaksoisnapsautat Zoomaustyökalua, kuva näytetään 100 prosentin koossa. Jos haluat palata takaisin nähdäksesi koko kuvan, kaksoisnapsauta Käsityökalua eli Hand Toolia.

Lue myös: 5 virhettä, jotka jokainen on joskus tehnyt Photoshopilla

7. Personoitujen pikakomentojen tekeminen

Jos käytät joitain tiettyjä ominaisuuksia usein, voit luoda niille pikakomennon tai muokata nykyistä.

Valitse Muokkaa ja Pikanäppäimet eli Edit ja Keyboard Shortcuts. Valitse kohde ylinnä pidotusvalikosta, merkkaa listan toiminnot ja kirjoita pikanäppäin. Napsauta sitten Hyväksy ja OK.

Lisää Photoshop-niksejä Digikuvassa

Digikuvan numerossa 15/2019 on 50 parasta Photoshop-vinkkiämme. 

Etunurkassa on myös suuri oppaamme Opi Lightroomin käyttöä ja muuta kuvankäsittelystä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!