Kun kuvia luetaan tiedostoiksi, nousevat esim. kohina ja rakeisuus näkyviin. Ne voidaan kuitenkin poistaa Photoshopilla.

© Shutterstock

Näin käsitellään skannattuja kuvia Photoshopilla

Tiedostoiksi luettujen kuvien värit, pölyläikät ja muut virheet voidaan nopeasti korjata Photoshopissa. Tässä kuusi asiaa, jotka vaikuttavat niin filmi- kuin paperikuviinkin.

torstai 2. tammikuuta 2020 teksti K. Engbo

Kun vanhat kuvat luetaan tiedostoiksi, ne säilyvät tulevaisuuteen ja niitä voidaan katsella eri laitteilla. Usein niiden värejä ja kirkkautta kannattaa kuitenkin parantaa pienellä Photoshop-käsittelyllä ja poistaa samalla rakeisuutta ja pölyläikkiä.

Tässä näytämme kuusi Photoshopin toimintoa, joilla kuvatiedostoista saa vielä parempia.

1. Poista pöly ja rakeisuus

Pienetkin pölyhiukkaset nousevat esiin, kun kuvaa skannattaessa suurennetaan. Myös paperikuvissa voi olla läikkiä. Ne on kuitenkin helppoa poistaa Photoshopissa. Suurenna ensin kuvaa kunnolla, niin näet läikät.

Valitse työkaluista Spottikorjaussivellin, napsauta kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja valitse tarvittava Koko. Aseta Kovuus suunnilleen arvoon 70%. Merkkaa ylhäältä kohta Sisältötietoinen ja napsauta jokaista läikkää.

Voit pitää välilyöntipainiketta alhaalla  ja etsiä muut läikät siirtymällä ympäri kuvaa.

Photoshopin Spottikorjaussivellin

Photoshopin Spottikorjaussivellin löytyy punaisen ympyrän kuvakkeen takaa. Voit myös käyttää näppäinoikotietä Vaihto + J ja painaa sitä useita kertoja, kunnes työkalu on valittu.

2. Vaimenna kohinaa

Varsinkin filmikuvia luettaessa voi esiin nousta melkoisesti kohinaa, joka näkyy rakeisuutena ja joskus värillisinä läiskinä.

Rakeisuus poistetaan valitsemalla Suodin ja Camera Raw-suodin.... Kaksoisnapsauta Suurennuslasityökalua ja suurenna kuva 100 %:n kokoon. Välilehdellä Yksityiskohta siirrä Valoisuus-liukusäädintä oikealle, kunnes kuva näyttää hyvältä.

Jos rakeisuutta on värillisinä läiskinä, siirrä myös Väri-liukusäädintä oikealle. Napsauta OK, kun olet tyytyväinen tulokseen.

>Lue myös: 7 Photoshop-niksiä työtä nopeuttamaan

3. Korjaa värit

Mahdollinen värivirhe korjataan Säädöt-paletin kohdasta Väritasapaino. Siinä voidaan säätää kolmella liukusäätimellä ja tehdä kuvasta esim. lämminsävyisempi.

Sävy-pudotusvalikosta valitaan, muokataanko varjoka, keskisävyjä vai valokohtia. Usein keskisävyjen säätäminen riittää.

Photoshopin Väritasapaino

Valitse Väritasapaino Säädöt-välilehden vaakakuvakkeesta Photoshopin käyttöliittymän oikeasta laidasta.

4. Säädä kirkkautta

Säädä kirkkautta ja kontrastia kohdasta Suodin ja Camera Raw-suodin.... Täällä voit säätää esim. kirkkautta, kontrastia, varjoja ja valokohtia vastaamaan parhaiten kuvan valaistusta.

Jos kuva on kontrastin lisäämisen jälkeenkin voimaton, voit lisätä kesdkisävyjen kontrastia Selkeys-liukusäätimellä.

Lue myös: Photoshopin 5 tärkeintä työkalua

5. Terävöitä kuvaa

Jos kuva kaipaa terävöitystä, valitset Suodin, Terävöitys ja Epäterävä maski.... Aseta Määrä melko suureksi, esim. arvoon 155, Säde noin arvoon 1,2 ja Kynnys arvoon 1 tai 2.

>Lue myös: Valokuvan värit kuntoon alle minuutissa

Alkuperäinen luettu kuva

Alkuperäinen kuva on on hyvin haalistunut ja siinä on vihreä värivirhe. Taivaalla on lisäksi pölypilkkuja.

© Kristoffer Engbo
Käsitelty kuva

Korjasimme kirkkautta ja värejä, poistimme pölypilkkuja ja terävöitimme tiedostoksi luettua negatiivia Photoshopissa.

© Kristoffer Engbo

6. Poista rumat reunat

Kuvan reunoilla on usein merkkejä taustasta tai kehyksestä. Rajaa siinä tapauksessa reunat pois Rajaustyökalulla.

Käytä oikeaa kuvanlukijaa

Vanhojen diojen, negatiivien ja paperikuvien lukemiseen on paljon mahdollisuuksia. Digikuvan numerossa 1/2020 esittelemme kuusi laitetta, joilla filmikauden kuvat voidaan ikuistaa tiedostoiksi.

Vain tilaajille: Suuri Lightroom-videopaketti

Kerromme mm. miten käytetään älypuhelimen ilmaista toimintoa, edistyksellistä kuvanlukijaa ja köätevää keinoa, jolla voidaan lukea nippu paperikuvia minuuteissa. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!