auringonlasku ranta

Photoshopilla voidaan säätää ja vahvistaa auringon valoa sekä luoda heijastuksia.

© Shutterstock

Upeita auringonlaskukuvia Photoshopilla

Photoshopilla on helppo vahvistaa auringonlaskun valoa. Näytämme nyt, kuinka oransseja ja punaisia sävyjä voidaan korostaa.

torstai 11. helmikuuta 2021 teksti Christian Trant

Punaisen ja oranssin sävyjen toistaminen voi olla vaikeaa auringonlaskua kuvattaessa, mikä saattaa turhauttaa.

Photoshopilla voidaan kolmessa vaiheessa lisätä punaisten ja oranssien voimakkuutta niin, että auringonlasku saa saman hehkun, jonka koit, kun kuvasit sitä.

Jos seuraat näitä kolmea vaihetta, voit säätää valoa helposti ja luoda myös keinotekoisia valoheijastuksia, mikä tekee kuvasta kenties esteettisemmän.

1. Punertavien sävyjen voimistaminen

Muokkauksen ensimmäinen vaihe on punertavien sävyjen voimakkuuden lisääminen. Avaa ensin kuva Photoshopiin. Valitse sitten Tasot, Uusi säätötaso ja Käyrät....

Napsauta OK ja valitse avatutuvasta valikosta Punainen (värikanava). Vedä käyrää hieman ylöspäin keskeltä.

Valitse sitten Sininen ja vedä käyrää hieman ylöspäin oikealta ja hieman alaspäin vasemmalta niin, että siinä käyrä muodostaa pehmeän kaaren, joka pullistuu hieman vasemmallepäin.

> Lue myös: Näin kuvataan auringonlaskua

Käyrät Photoshop

Vedä käyrää niin, että se pullistuu hieman.

© Digikuva

2. Hienosäätö: Tasot

Seuraava askel on hienosäätää punertavia sävyjä. Siinä Tasot-ominaisuus (engl. Levels) on nerokas, koska sillä voi säätää valokuvan varjoja ja huippuvalokohtia.

Valitse Taso, Uusi säätötaso ja Tasot .... Napsauta OK ja valitse avattavasta valikosta Punainen. Vedä harmaata kolmiota (keskellä, histogrammin alapuolella) vasemmalle, kunnes koko kuva punertaa enemmän.

Tämä tekee myös varjo- ja huippuvalokohdista hyvin punaiset, joten vedä vasemman ja oikean puolen kolmioita hieman kohti keskustaa, kunnes olet tyytyväinen.

Valitse nyt Taso, Uusi säätötaso ja Värikirkkaus... ja napsauta OK. Aseta Värikirkkauden arvoksi +25 – +50 kuvan mukaan.

Värinä lisää vähemmän kylläisten värien kylläisyyttä. Usein em. arvo riittää, kun muokataan auringonlaskukuvia.

> Lue myös: 4 suodinta, jotka joka kuvaajan on syytä tuntea

Tasot Photoshop

Jos suuri osa histogrammista painottuu liiaksi vasemmalle tai oikealle, kuva on liiaksi yli- tai alivalottunut, ja sen yksityiskohdat katoavat varjoissa ja/tai huippuvalokohdissa.

© Digikuva

3. Lisää auringonvalon heijasteita

Lopuksi voit lisätä auringonvalon heijastuksia keinotekoisesti. Aloita lisäämällä uusi säätötaso. Tarkista, että vasemmalla olevan paneelin piirto- ja taustavärit ovat musta ja valkoinen.

Valitse sen jälkeen yläosassa Suodin, Muodosta ja Pilvet. Saattaa tuntua oudolta, että tässä on käytettävä pilvisuodinta, mutta se selviää myöhemmin. Valitse sitten Suodin, Sumenna ja Säteittäinen sumennus. 

Sitten näyttöön ilmestyy pieni muokkausruutu, jossa vedät Määrä-liukusäätimen arvoon 100, sumennustavaksi Zoom ja laaduksi Paras. Viimeistele vetämällä tehosteen keskikohta keskelle aurinkoa, jolloin säteet tulevat sieltä. Paina OK. Valitse sitten uudelleen Suodin, Sumenna ja Säteittäinen sumennus ja paina OK.

Vaihda Tasot-paneelissa sekoitustilaksi Rasteri, kun se on oletuksena Normaali. Valitse tasopaneelin alaosan pyöreää mustavalkoista kuvaketta napsauttamalla Tasot-säätötaso.

Aseta histogrammin alapuolella oleviksi arvoiksi 100, 1,00 ja 255. Nyt olet lisännyt kuvaan auringonsäteet, voit tallentaa valmiin valokuvan.

> Lue myös: 4 ilmaista kuvankäsittelyohjelmaa

Auringonsäteitä Photoshopilla.

Jos arvot 100, 1,00 ja 255 eivät tunnu sopivilta kuvaan, voit yrittää laskea arvon 255 noin 160:een. Säätö vaikuttaa kuvan kirkkauteen.

© Digikuva

Opi käyttämään Photoshopin työkaluja

Voit tehdä ihmeitä Photoshopin työkalujen avulla, mutta niitä pitää osata käyttää.

Etunurkassa on 10 uutta videota, joilla tarkastelemme kaikkia valokuvaajalle tärkeitä työkaluja.

Kun olet nähnyt videot, opit tekemään tarkkoja syväyksiä, jotta voit vaihtaa taustaa tai tehdä hauskoja kuvamanipulaatioita. Voit myös poistaa kuvasta ärsyttävät elementit uskottavin lopputuloksin sekä mm. lisätä kuviin tekstejä.

Videot löytyvät täältä.

Etunurkka kan du med 10 videoer få helt styr på Photoshops værktøjskasse. Du skal være abonnent på Digikuva for at se videoerne. 

© Digikuva

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!