mies ja auringonlasku

Näin kuvataan auringonlaskua

© Shutterstock

Näin kuvataan auringonlaskua

Auringonnousu ja -lasku kiinnostavat monia kuvaajia mutta aiheuttavat myös päänvaivaa. Ei ole helppoa vangita värejä ja hallita valoa, ja myös ihanteellisen kuvauspaikan löytäminen voi olla yllättävän vaikeaa.

keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Itse kukin lienee joskus koettanut valokuvata kaunista auringonlaskua lomamatkalla tai vaikka kotinsa takapihalla. Se ei ole lähellekään niin helppoa kuin voisi luulla.

Kuvaamista kannattaa jatkaa vielä auringonlaskun jälkeenkin – varsinkin, jos taivaalla on pilviä, sillä taivaan kauniit värit ovat tarjolla juuri silloin.

Suunnittele etukäteen

Myös auringonlaskun valokuvaamista on syytä suunnitella etukäteen.

Etsi ensiksi kuvauspaikka, tarkista auringon nousu- tai laskuaika sen mukaan, kumpaa aiot kuvata, ja ole paikalla hyvissä ajoin.

PhotoPills-sovellus on erinomainen työkalu suunnitteluun. Sen avulla voidaan tarkistaa, minne aurinko laskee.

Kun tiedät suunnan ja paikan, voit suunnitella, mitä sommittelet kuvan etualalle.

> Lisää vinkkejä auringonlaskukuviin löytyy täältä.


© Unsplash/Christian Bruno

Kuvausohjelman valinta

Käsisäätöohjelman hyvä puoli on valotuksen varmuus – se pysyy kuvasta toiseen samanlaisena.

Himmenninaukon esivalinta (Av/A) ja suljinajan esivalinta (Tv/S) ovat hyviä vaihtoehtoja, koska silloin toisen valitsee kuvaaja ja toinen jää kameran automatiikan valittavaksi. Silloin valotus tosin vaihtelee kuvasta toiseen sen mukaan, mistä kohtaa valotus mitataan.

> Lue myös: Käytä oikeaa kuvausohjelmaa

Valkotasapainon säätäminen

Automaattiasetuksella kuvattaessa valon värilämpötila voi hämätä kameraan, jolloin väreistä ei tulekaan punakan lämpimiä. Kokeile säätää valkotasapaino varjoalueiden tai pilvisen sään asetukselle.

Jos sinulla ei ole harmaakorttia tai jos kuva-alalla ei ole mitään neutraalin harmaata, kokeile eri valkotasapainon esiasetuksia kuten Pilvinen sää tai Varjot.

Valkotasapainoasetuksista kerrotaan lisää täällä.

ISO-herkkyyden valinta

Auringon laskiessa valoa on runsaasti, joten voit kuvata pienillä herkkyyksillä ja näin välttää kuvakohinaa. Aloita ISO 100:sta ja lisää herkkyyttä vain tarvittaessa.

Herkkyyttä voi kuitenkin joutua lisäämään, jos haluaa kuvaan paljon syvyysterävyyttä – jota saadaan muun muassa pienellä aukolla.

Toinen vaihtoehto on pinota eri kohtiin tarkennetut kuvat nk. Focus Stacking -tekniikalla ja yhdistää ne kuvankäsittelyssä.

> Katso tästä video, jossa kootaan auringonlaskuluva tyystin erilaisella tekniikalla.

Auringonlaskukuva jalustalta

Vaikka valoa on varsinkin auringonlaskun alkuvaiheessa runsaasti, on jalusta syytä ottaa mukaan kuvaukseen, koska jalustalta kuvatuista auringonlaskukuvista tulee yleensä terävämpiä ja muutenkin laadukkaampia kuin käsivarakuvista.

Focus Stacking -tekniikkaa käytettäessä kamerajalustan käyttö on välttämätöntä. Toinen etu on se, että jalustalta kuvattaessa voidaan rauhassa pidentää valotusaikaa ja pysyä pienissä ISO-herkkyyksissä, jolloin kuvakohinaa ei pääse syntymään.

> Lue myös: Näin valitset sopivan kamerajalustan

hevoset auringonlasku

© Unsplash / Yudi Susilo

Käytä sopivaa valonmittaustapaa

Mittaa valo keskialuetta painottavalla tai pistemittauksella suoraan auringosta. Muista, että valo mitataan etsimen keskimmäisen pisteen perusteella.

Jos kuvaat aukko- tai aika-automatiikalla, lukitse valotus pitämällä pohjassa kameran takapuolella olevaa AE-L-painiketta (Nikon) tai tähtipainiketta (Canon).

Koska painike lukitsee valotuksen, voit sitä pohjassa pitämällä sommitella kuvan uudelleen, kun olet ensin mitannut valon. Manuaaliasetuksilla tästä ei ole huolta, koska silloin kamera ei säädä mitään automaattisesti.

> Lue myös: Valitse kamerasta sopiva valonmittausmenetelmä

Auringonlaskukuvan sommittelu

Auringonlasku on luomakunnan klassinen, toistuva spektaakkeli. Ehkäpä juuri siksi useimmat siitä otetut valokuvat tuottavat ottajalleen pettymyksen.

Yleisin virhe auringonlaskukuvissa on se, että niissä näkyy itse aurinko mutta ei juurikaan ympäristöä ja muuta maisemaa.

Ihmiset, rakennukset ja kaikki muu etualalle tuleva näkyy kuvassa siluettina antamassa perspektiiviä ja elämää kuvalle.

Heijastavat pinnat, kuten vesi ja lasi, korostavat kuvan valoa ja värejä.

Kannattaa myös miettiä sitä, onko itse aurinko välttämättömyys, vai voisiko hyvä kuva aiheesta syntyä keskittymällä esimerkiksi värikkäisiin pilviin.

auringonlaskun kuvaaminen

Tämä kuva on mainio esimerkki auringonlaskukuvasta, jossa ei näy itse aurinkoa. Auringonlaskuaiheisen kuvan voi ottaa myös sivu- tai myötävaloon.

© Shutterstock

Auringonlaskukuvan käsitteleminen

Käsittelyvaiheessa voidaan värejä voimistaa ja varjokohtia vaalentaa, jos niin halutaan.

Lightroomin liukutyökalulla voidaan esimerkiksi joko vaalentaa etualaa tai muokata taivasta vähemmän kirkkaaksi.

Lisäksi voidaan sivellintyökaluilla muokata haluttuja yksityiskohtia paikallisesti.

Muista, että kuvassa on enemmän säätövaraa – esim. valkorasapainon ja valotuksen suhteen – jos kuvataan raakatiedostoja.

> Lue myös: Kätevät näppäinoikotiet kuvankäsittelyyn

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!