Mies kamera jalusta kameralaukku kuvausprojekti uusivuosi

Kuvausprojekti on loistava tapa harjaannuttaa havainnointikykyään, luovuuttaan ja kekseliäisyyttään. Kehittelimme 12 kuvausprojektia, joiden aloittaminen on helppoa. 

© Shutterstock

12 hauskaa kuvausprojektia

Vuodessa on 365 päivää aikaa kuvata, ja meillä on 12 hauskaa kuvausprojektia, joita voit toteuttaa vaikka yhden joka kuukausi.

keskiviikko 30. joulukuuta 2020 teksti Sarah Marie Winther

Kuvausinspiraation ja -motivaation säilyttäminen pimeinä talvikuukausina voi olla vaikeaa.

Kuvausprojektin aloittaminen on oivallinen tapa pitää harrastus ja sen tuoma ilo yllä. Kannattaa asettaa rajat sille, mitä kuvaa, niin ajatus ja energia kohdistuu paremmin itse tekemiseen.

Ensimmäisen kunnon kameran omistajalle kuvausprojekti on loistava tapa oppia uutta lyhyessä ajassa. Samalla muodostuu käsitys siitä, mitä ylipäätään haluaisi kuvata – sekä yhtenäinen kuvasarja tietystä aiheesta.

Kuvausprojekti jokaiselle kuukaudelle

Me kehittelimme 12 hyvää kuvausideaa, yhden kullekin kuukaudelle. 

Voit itse päättää, kuinka paljon ja kuinka usein haluat kuvata.

Lue myös: 10 luovaa valokuvausideaa

1. Numerot ja kirjaimet

Numeroita ja kirjaimia on kaikkialla, niitä voi löytää mm. erilaisista kylteistä ja opasteista. Voit etsiä esim. talojen julkisivuista sekä luonnosta asioita ja esineitä, jotka muodoltaan ja lukumäärältään muistuttavat numeroita ja kirjaimia.

2. Vanhat autot

Useimmat ihmiset pysähtyvät ja katsovat toisenkin kerran nähdessään vanhan, hienon auton.

Pidä kamera mukanasi, ota se esiin ja pyri saamaan siitä mahdollisimman ajaton kuva – ts. vältä uusien autojen, mainosten, roskakorien ja muiden nykyajasta kertovien elementtien päätyminen samaan kuvaan vanhan auton kanssa.

3. Ikkunat ja ovet

ovi kirkko kuvausprojekti

Historiallisten rakennusten kuten kirkkojen, raatihuoneiden ja museoiden sisäänkäynnit tarjoavat runsaasti ikuistettavaa. 

Historiallisissa rakennuksissa on suuria portteja ja ikkunoita sekä runsaasti koristeellisia yksityiskohtia, kun taas moderni arkkitehtuuri koostuu suorista linjoista ja toistuvista kuvioista.

Ota kamera mukaan ja lähde etsimään niin monenlaisia ovia ja ikkunoita kuin mahdollista.

> Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

4. Tuntematon ihminen

Jos et ole tottunut kuvaamaa ihmisiä, varsinkaan tuntemattomia, heitä voi aluksi olla vaivaanuttavaa pyytää kuvattavaksi. 

Kuvaustilanteet voivat aluksi tuntua teennäisiltä, mutta toisaalta kuviin voi saada teeskentelemättömyyttä ja aitoutta, jota ei poseerauskuvissa ole. 

Mitä enemmän otat kontaktia vieraisiin ihmisiin ja pyydät saada kuvata heitä, sitä helpommaksi ja hauskemmaksi homma muuttuu, ja pahin mahdollinen, mitä sinulle voi tapahtua, on kieltävä vastaus.

5. Väriteema

Valitse jokin tietty väri, jonka tulee dominoida ottamissasi kuvissa – mieluiten jokin silmään pistävä väri, kuten punainen tai sininen. 

Värin ei kuitenkaan tarvitse täyttää koko kuva-alaa; se voi olla pienikin yksityiskohta, kunhan kuva on sommiteltu niin, että se johdattaa katseen tuohon väriin. 

Lue myös: Näin saat hyviä värikuvia

6. Kuvioita ja pintarakenteita

klinkkerilaatta kuvio pintarakenne kuvausprojekti

Kun totut kiinnittämään huomiota erilaisiin pintarakenteisiin, löydät niitä kaikkialta – yleisten vessojen lattioilta ja vanhojen puiden rungoista. 

© Shutterstock

Tiilet, klinkkerilaatat, puun kaarna ja hiekka – erilaiset pintarakenteet ja kuviot tarjoavat kiehtovia valokuvausmahdollisuuksia loputtomasti.

Erilaisia pintoja kannattaa kuvata 90 asteen kulmasta niin, että kuvattava pinta ja kameran objektiivi ovat samansuuntaiset. On myös tärkeää muistaa, että sivuvalo paljastaa pintarakenteen kaikista parhaiten, kun taas myötävalo latistaa ja joskus suorastaan kätkee sen. 


7. Muotokuvia ilman kasvoja

Jos olet tottunut kuvaamaan ihmisiä, kokeile antaa itsellesi uusi haaste ja kokeile ottaa muotokuvia näyttämättä kuvattavan kasvoja. 

Tämän voi toteuttaa kuvaamalla esim. selin kameraan seisovia ihmisiä, ihmisten varjoja tai siluetteja taikka käsiä ja jalkoja – mielikuvitus asettaa rajat. 

8. Varjoja

Valokuvan tärkein asia on valo, mutta pimeys on lähes yhtä tärkeä tekijä, joten pelkkiä varjoja kuvaamalla voidaan saada kiinnostavia kuvia. 

Kiinnitä huomiota ihmisten, eläinten, rakennusten ja esineiden varjoihin. 

9. Omakuvia

omakuva peilaus kuvausprojekti

Omakuva ei ole sama kuin selfie. Varaa aikaa ja keskity rauhassa kuvattavaan eli itseesi sekä kokeile erilaisia valaistuksia, kuvakulmia ja asentoja. 

© Shutterstock

Kaikki valokuvaajat eivät tunne suurta viehtymystä olla kuvattavina itse, mutta kääntämällä kameraa 180 astetta voi poistua hetkeksi omalta mukavuusalueelta, mikä voi tuodan hyvinkin paljon uusia kuvausideoita.

Tämän ei tarvitse tarkoittaa sitä, että sinun tulisi pidellä kameraa koko ajan suunnattuna itseesi suorin käsin. Käytä jalustaa ja itselaukaisinta tai etsi jokin heijastava pinta kuten peili tai vesilätäkkö.

Kerrankin sinulla on malli, joka ei valita vaan tekee juuri niin kuin haluat.

Lue myös: Viisi niksiä heijasteiden hyödyntämiseksi

10. Tatuointeja

Tatuoinnit liittyvät yleensä kantajansa henkilöhistoriaan, ja niiden ottamista on harkittu huolella. Tämä tekee niistä kiihostavia valokuvauskohteita, ja niitä on nykyään myös hyvin monilla ihmisillä. 

Useimmat ovat ylpeitä tatuoinneistaan, joten he näyttävät niitä mielellään ja antavat myös kenties kuvata niitä. 

11. Sama paikka eri aikoina

Sama paikka näyttä hyvin erilaiselta eri vuoden- ja vuorokaidenaikoina. Esimerkiksi kesällä matkailijoita vilisevä merenrantapaikka on tammikuussa jotain aivan muuta. 

Voit saada hienon kuvasarjan käymällä samassa paikassa vaikkapa neljä kertaa vuoden aikana ja joka kerralla neljänä vuorokaudenaikana; tällä tavalla otettu kuvasarja kertoo paikasta paljon enemmän kuin mikään yksittäinen otos. 

Näin saadaan kaikki vuodenajat yhteen valokuvaan.

12. Lapsuuspaikkoja

takapiha lapsuuskoti kuvausprojekti

Uutta inspiraatiota ja tunnelmallisia kuvia voi saada vanhoista tutuista paikoista, joissa ei ole käynyt vuosiin. 

© Shutterstock

Jos olet aikanaan muuttanut pois lapsuusmaisemistasi, voi olla, että siellä on monia paikkoja, joita et ole nähnyt vuosiin. 

Vietä siellä joitain päiviä katsellen lapsuusajan paikkoja uusin silmin ja koeta saada kuviisi vanhat tutut paikat sellaisina kuin muistat ne. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!